Overleg:Prostaat

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 11 jaar geleden door 77.169.93.128

prostaat bij vrouwen[brontekst bewerken]

Op site "Noordelicht" van de VPRO staat een artikel dat vermeld:

"Is de prostaat dan niet een exclusief mannenorgaan, dat sperma aanlengt met extra vocht? Nee dus. Ook vrouwen hebben een prostaat rond het einde van hun plasbuis zitten. Maar de grootte van het orgaantje varieert enorm tussen vrouwen, schrijft onderzoeker Sharon Moalem in dit vermakelijke verhaal over vrouwenejaculatie in New Scientist."

Rikvado 1 jun 2009 13:33 (CEST)Reageren

http://www.urolog.nl/urolog/php/patients.php?doc=prostaat&lng=nl
De prostaat is een typisch mannelijk orgaan, dat bij de vrouw niet voorkomt (het klinkt misschien vreemd om dit zo te ::zeggen, maar bijvoorbeeld zoiets vrouwelijks als tepels komen bij de man wèl voor).77.169.93.128 18 mei 2012 01:01 (CEST)Reageren


Prostatitis[brontekst bewerken]

Op 28 januari 2007 was bij het kopje "prostatitis" het volgende te lezen:
... Het komt meer voor tijdens fietsen zonder plaspauze, meestal wordt de oorzaak hier gevonden. Het komt meestal voor bij jongere mannen tussen 28 en 38 omdat de blaas dan op haar sterkst is. Tijdens lange fietstochten valt het voor dat de blaas "slaapt",d.w.z. dat de blaas volloopt met urine geproduceerd door de inspanning die een verhoging van de afvalstoffen veroorzaakt , zo kan de blaas dus helemaal gevuld zijn zonder dat de persoon dit merkt totdat men van de fiets stapt en zo de blaas terug " zakt" en er dus onmiddellijk een zeer sterke aandrang tot plassen ontstaat die in sommige gevallen gepaard gaat met spontaan urineverlies omdat de sluitspier van de penis onder grote druk heeft gestaan zonder dat de man dit merkt. Indien men niet stopt, men voelt immers niets van plasdrang, voert de blaas de druk op naar de plasbuis , hierdoor gaat de penis vergroten en dat is ook een indicatie dat de blaas overvol is en dan is een plaspauze zéér gewenst.

Deze urine bevat immers zeer veel bacterien die de blaas en de prostaatklier irriteren . Bij wielrenners is het een veel voorkomende klacht,omdat wielrenners tijdens een wedstrijd fietsen zonder plaspauze en als de aandrang te hevig wordt, plassen ze in het kunstzeem van hun wielrennersbroek om ontsteking te voorkomen en de blaas te verlichten. Tot de mogelijke klachten behoren een branderig gevoel bij het plassen, zeer sterke plasdrang en pijn laag in de rug).

Een ontsteking van de klier of blaas kan verholpen worden door antibiotica maar ook na de behandeling met antibiotica kan men hier zijn steentje bijdragen door tijdens lange fietstochten regelmatig van de fiets te stappen, ook al voelt men geen aandrang om te plassen, zo "zakt" de blaas en wordt een eventueel overvolle blaas tijdig geleegd en worden de schadelijke afvalstoffen verwijdert en loopt men geen risico op een klierontsteking.

Als student geneeskunde heb ik hier eigenlijk nog nooit van gehoord en betwijfel of het klopt. Als iemand bronnen kan aandragen over de juistheid van bovenstaande tekst, kan het teruggeplaats worden. Xisco 28 jan 2007 15:02 (CET)Reageren