Overleg:Pyramide van Austerlitz

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 jaar geleden door Ceinturion in het onderwerp Onjuiste hoogtes

Leuk onderwerp! Als het dorp Austerlitz naar de piramide is genoemd, zou het dorp Piramide moeten heten. Ik denk dat zowel de Piramide als het dorp naar het Oostenrijkse Austerlitz zijn genoemd. Welk van beide er het eerst was, weet ik trouwens niet. Ik ga dit artikel trouwens wel verplaatsen, namelijk naar Piramide van Austerlitz. Fransvannes 7 aug 2003 17:03 (CEST)Reageren


Ja, vind je t leuk? Dank je :-)

Chut ik was even kwijt dat je piramide met i schrijft, zal wel komen omdat ik vorig jaar mn Havo Frans heb afgemaakt!;-)(maar ook dan ben ik r niet zeker van hoor:-) (en wat wil je als je in n provincie woont die de chutchanzewereld in Nederland 'Friesland' noemt, maar officieel dan weer 'Fryslân' is genoemd geworden:-) : ik zal t ook direkt even aanpassen op mn eigen Gebruiker-pagina. Wat ik verder weet is dat Marmont hem mogelijk ook ter meerdere eer en glorie van hemzelf bouwde -piramide Marmont- in ieder geval dat een familielid der Napoleons dat vond, namelijk de broer meen ik van de grote 'baas', die een jaar later als Koning over les Pays-Bas op grond daarvan de toen inmiddels geschiede slag om Austerlitz een betere verwijzing vond; hij dus, broertje Napoleon baasje van Nederland veranderde die naam - as far as I'm concerned.
Ik ben r geweest. Als iemand t dinkie ziet zegt ie mogelijk : 'och..', ik vind t bijna sowieso leuk, maar t is wellicht de historie die de impact geeft.
Baudouin 8 aug 2003 01:18 (CEST)Reageren


O ja : je tweede zin snap ik niet. Als de piramide de piramide (van) Austerlitz heet naar de slag bij het dorp Austerliz destijds in Oostenrijk, kan het dorp vernoemd naar deze 'piramide (van) Austerlitz' toch gewoon zodanig vernoemd Austerlitz heten ipv 'piramide(?)' - en zo heet het ook. Op zich zoiets : het legerkamp van Marmont was natuurlijk 'iets' groter dan t piramidetje alleen : aan de rand van die opslag der soldaten (Lager) kwamen n stel Nederlanders die dachten even n handelte te slaan -vraag en aanbod aan de rand der massa's Franzosen, waar bovendien wel meer nieuwsgierige Nederlanders gingen neuzen..zo onstond dat dorp / gehucht / handelsnederzetting..dr is trouwens niks aan t dorp (subjectief:-) , en helaas, omdat grootmeester Nap de lagering van Marmont opriep ten oorlog elders, ik meen zelfs Austerlitz(Oostenrijk)-itself, verviel de nering waar sommige van de handelaren al hun inversering in hadden gedaan en vervielen tot den honger ende armoede!.. Tsja.. De vrije markt.. Drop of Dronder:-) Een latere Nederlandse heerser bevool tot in het einde der tijden de 'Austerlitzers van de piramide van Austerlitz te Nederland' te voeden ende te onderhouden. Alhoewel..nu nog ?
Baudouin 8 aug 2003 01:34 (CEST)Reageren


Ondanks dat "piramide" de juiste spelwijze is van het betreffende bouwwerk, is de spelwijze van het bouwwerk in Austerlitz met een "y" en niet met een "i": Pyramide van Austerlitz. Het gaat hier om een naam, niet om een woord uit het groene boekje. Taka 8 mrt 2005 21:24 (CET)Reageren

O pardon. Om niet te zeggen: ****. Ik zie dit nu pas. Kan iemand 't terugdraaien? Pepíček 12 mrt 2005 16:03 (CET)Reageren
Is teruggedraaid. Robotje 12 mrt 2005 16:17 (CET)Reageren

Mooi voorbeeld[brontekst bewerken]

Ik trapte er zelf zojuist ook in. Dit is een mooi voorbeeld, van hoe het aantal google hits misleidend kan zijn: search "Piramide van Austerlitz" heeft op dit moment 3.120 google hits, search "Pyramide van Austerlitz" 932 google hits. Dit is wellicht een mooi voorbeeld voor een van de hulpppagina's, waar kan komen te staan dat google een handige hulpmiddel is, maar geen bepalend criterium voor bijv. de spelling. Flyingbird 9 dec 2006 19:48 (CET)Reageren


Marmont of De Marmont?[brontekst bewerken]

Rutgerloenen, je had eergisteren zonder toelichting op twee plaatsen De Marmont veranderd in Marmont, ik heb dat teruggedraaid. Je argument was wellicht dat Auguste de Marmont in het Frans zonder voornaam wordt aangeduid als Marmont, dus zonder tussenvoegsel 'de'. Maar het Frans is niet bepalend voor het Nederlands, in het Nederlands blijft het tussenvoegsel behouden. Een bekend voorbeeld is Simone de Beauvoir: in het Frans wordt ze Beauvoir genoemd, maar in het Nederlands De Beauvoir.

Overigens was de manier waarop je de link naar het artikel over Auguste de Marmont veranderde niet geheel correct, die link liep ineens dood. Ceinturion 31 okt 2007 21:21 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Pyramide van Austerlitz. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 10 sep 2017 13:22 (CEST)Reageren

Onjuiste hoogtes[brontekst bewerken]

Momenteel bevat dit wikipedia-artikel foute hoogtes. De hoogte van de obelisk wordt ten onrechte dubbel opgeteld bij de hoogte van de zandheuvel, en hoogtes van delen van de Pyramide van 1804 worden ten onrechte toegepast op de Pyramide van 2010. Voorbeelden van foute beweringen:

  • De Pyramide van Austerlitz is een 36 meter hoog piramidevormig bouwwerk van aarde (voor een recente edit stond daar nog: 17 meter)
  • De top van de aarden heuvel ligt op 71,60 meter boven NAP (als de grond 56,2 meter boven NAP is)
  • De piramideheuvel kreeg een hoogte van 36 meter en op de top kwam een 13 meter hoge houten obelisk.

Misschien komt dat doordat de beschikbare bronnen verwarrend zijn omdat omdat ze geen overzichtsfiguur bevatten die de onderdelen van de Pyramide helder benoemt, met name sokkel, loopvlak en basement, en die het verschil tussen 1804 en 2010 aangeeft. De volgende figuur is gebaseerd op lokaalausterlitz.nl.

Pyramide van Austerlitz, overzicht van de onderdelen en hun hoogtes

Aantekening bij de fouten:

  • De hoogte van 36 m geldt niet voor de huidige pyramide, hij gold alleen voor de oude Pyramide van 1804. Die hoogte van 36 m werd vermeld op een gravure van de Pyramide uit 1806,[1] met de aantekening dat het restauratiearchitectenbureau in 1999 vermoedde dat het in feite minder was: 34,1 meter. In de 19e eeuw is de top, en de sokkel, door erosie een meter of vijf ingezakt.
  • De grond bevindt zich niet op 56,2+NAP maar op 49+NAP. Zie Hoogtekaart van Nederland (AHN)

Ik heb het inmiddels verbeterd in het artikel. Ceinturion (overleg) 18 jul 2021 16:36 (CEST)Reageren