Overleg:Rondeel (vesting)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 15 jaar geleden door Kweniston in het onderwerp Rondeel (vesting) vs Bastei (vesting)

Rondeel (vesting) vs Bastei (vesting)[brontekst bewerken]

Arch, wat is het wezenlijke verschil tussen het rondeel en de bastei? Is het de hoogte van de toren? Zie ook de:Rondell, waardoor deze vraag rees bij mij. Ook het militair woordenboek van Landolt ziet geen verschil volgens mij. Ik quote "Indien Dürer reeds in zijne rondeelen (bastijen) aan de bedekte stellingen een voorname rol had aangewezen,...". Edit: Een bastei is hoefijzervormig volgens de Rondell pagina, en "Im Gegensatz zu einem Rondell sind die Flankenmauern gerade und nicht bogenförmig." volgens de Bastei pagina, op de DE wiki. Mmm, nuances. Groet, kweniston 8 feb 2009 11:24 (CET)Reageren

bastei
bredevoort

Hoi Kweniston, het wezenlijke verschil is volgens mij duidelijk het formaat en de omvang van beiden... Een Bastei heeft enorme afmetingen, en is wereldwijd vrij zeldzaam. Rondelen waren veel kleiner, en meestal ook veel lager. (Kijk naar de rondelen van kasteel van Woerden, of Kasteel Radboud in Medemblik.

Alle rondelen die ik tot nu toe zag in Nederland hadden een omvang van gemiddeld 5 á 7 meter doorsnede, en een hoogte van ongeveer 5 á 7 meter. Rondelen zijn over het algemeen toch afgebroken waltorens, verlaagd tot muurhoogte, en geschikt voor hooguit 3 á 3 kanonnen. Terwijl een Bastei wel 100 kanonnen kon bevatten, de afbeelding van Dürer vesting is een treffend voorbeeld van de omvang.

Een Bastei kan echter wel 40 meter doorsnede hebben en een hoogte van 20 meter. Vergelijk het met een muis en een rat, twee verschillende diertjes die veel op elkaar lijken. Ik heb helaas geen foto's meer (vanwege de computercrash vorig jaar) ik had een vrij uitgebreide verzameling van allerlei rondelen, en bolwerken.

Overigens dat "hoefijzer vormige" is interressant, dus volgens de definities op de Duitse wiki is een Bastei hoefijzervorming. (Ik denk nu even aan die kaart van Bredevoort die je eens hebt upgeload, op de linkerkaart (1610) staan aan de oostzijde enkele rondelen, (de klassieke zoals ik een rondeel zie) maar ook een hoefijzervormig object. Dit zou dus volgens de Duitse definitie een Bastei zijn? De inhoud van het artikel overigens, komt uit het artikel van Albrecht Dürer#Vestingbouw. Ik las nergens over "hoefijzervormige" objecten, ik speculeer nu even over de mogelijkheid dat in latere tijden een verkleinde versie van een Bastei in zwang geraakt is, ik zou het niet eerlijk gezegd niet weten?