Overleg:Sandwich (gerecht)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 jaar geleden door Bever in het onderwerp Graaf Mwâh

Achtergrondinformatie[brontekst bewerken]

beste Avanschelven,

bedankt dat u zo actief bent op deze vrije encyclopedia. Maar wat ik niet snap is waarom u een kwalitatief beter artikel inwissel voor een oppervlak stuk zonder achtergrondinformatie. Wiki is geen traditioneel encyclopedie! Men moet informatie verschaffen, door kunnen klikken naar andere relevante informatie en uiteraard ook figuren. Dus ik verzoek u vriendelijk voortaan eerst het artikel door te lezen voordat u de belangrijke informatie voor de lezer eruit haalt. dank u wel.

AJ– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 77.160.76.130 (overleg · bijdragen) 2 feb 2016 19:59‎

Graaf Mwâh[brontekst bewerken]

Dat verhaal over graaf van Sandwich komt op mij over als een verzinsel. Fanatieke computergamers nemen ook vaak geen tijd om te eten, maar de tegenstanders bij het kaarten dan, wilden die niet af en toe pauze?

In een boekje van Reader’s Digest (Feit of fabel : een bloemlezing van hardnekkig bijgeloof, Amsterdam 1978, p. 7-8) wordt het verhaal onderuitgehaald. Er staat dat graaf Montagu volgens zijn moderne biografen juist niet veel belangstelling had voor het kaartspel. De mogelijkheid wordt opengelaten dat hij dubbele boterhammen at aan zijn bureau, wanneer hij aan het werk was, net als veel kantoorwerkers tegenwoordig doen. De Engelse Wikipedia zegt iets soortgelijks onder verwijzing naar biografieën van de graaf.

Er staat nu wel een voetnoot bij het verhaaltje, maar die verwijst naar een krant waar gewoon een serie bekende voedselvernoemingen worden opgelepeld, niet naar serieus onderzoek. De Daily Telegraph is niet zo’n heel goede bron, al heet het een kwaliteitskrant te zijn, gezien alle onzin die ze over andere kwesties hebben uitgekraamd; de bekendste leugenaar in dienst van die krant woont op dit moment in een huis met zwarte deuren. Reader’s Digest is misschien ook geen topbron, ik kwam het boekje ook maar toevallig tegen en heb zelf nog geen literatuuronderzoek gedaan, maar er is wel genoeg reden om aan de huidige inhoud van dit artikel te twijfelen.

Vooral dit: is het echt een Engelse uitvinding? In allerlei andere landen zal men onafhankelijk van elkaar toch ook wel op het idee gekomen zijn dat het praktisch is om twee sneetjes bovenop elkaar te leggen? Het genoemde boekje van Reader’s Digest noemt dat de Romeinen al iets dergelijks aten, dat ze ‘offula’ noemden. Men vermoedt dat het dus eerder ging om een nieuwe naam voor een bestaand gerecht; misschien had het voorheen in het Engels nog geen vaste naam.

Zowel het verhaal van de graaf, de offula als de sandwichborden kwamen trouwens ruim een eeuw geleden aan de orde in het tijdschrift De drie talen, als ik het goed een blad voor mensen die zich wilden bekwamen in het Engels, bijvoorbeeld voor een M.O.-akte. In de aantekeningen bij de roman van The three cutters Frederick Marryat in jrg. 3 (1887), blz. 67-68 (pdf 8,4 MB) staat:

sandwich = twee dunne sneedjes brood met vleesch er tusschen.

Zoo heeft men : ham-sandwiches, beef-sandwiches, veal-sandwiches, enz.

„So called from the earl of Sandwich, who passed whole days in gambling, bidding the waiter bring him for refreshment a piece of meat between two pieces of bread, which he ate without stopping from play. This contrivance was not first hit upon by the earl in the reign of George III, as the Romans were very fond of “sandwiches”, called by them offula. n (BREWER). In Londen ziet men mannen loopen met een advertentiebord op de Borst en een op den rug. Deze noemt men niet onaardig sandwiches, wegens hunne gelijkenis op de broodjes van dien naam.

Het verschil tussen de Nederlandse dubbele boterham en de Engelse sandwich lijkt overigens te zijn of de sneetjes schuin worden afgesneden. Afgaande op Eigen Waarneming snijden Nederlanders ze vaak recht af terwijl de ‘sandwich’ schuin gesneden vierkante sneetjes zijn. Al zijn er in de Angelsaksische wereld ook wel andere verschijningsvormen van de sandwich, maar die zouden wij dan niet zo noemen. Bever (overleg) 13 jul 2020 00:33 (CEST)Reageren