Overleg:Stamboom Oranje-Nassau

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 5 maanden geleden door Zoetermeerder in het onderwerp Afbeelding

Frappant, ik ben precies hetzelfde van plan geweest. Ik heb het artikel over Willem van Oranje op de eng. wp. flink uitgebreid en dacht toen ook over het maken van een stamboom.

Tot ik zag dat het al zeer uitgebreid gedaan was op een andere nederlandse site: [1], inclusief andere info. Heb toen daar maar naar gelinkt. Erik Zachte 00:15 16 nov 2002 (CET)

Ik zou je graag helpen met die stamboom, maar het is op het moment te onduidelijk; als ik me hiermee ga bemoeien komen er vast wat kinderen bij de verkeerde vader terecht. Maar ik kan je wel even verwijzen naar WikipediaEN: Medici, waar ik door de stamboom 90° te draaien het geheel minder breed heb gemaakt. Misschien is het een idee om de zaak op die manier op te zetten? Andre Engels 00:21 16 nov 2002 (CET)

Medici: Ik een mooi stukje algorithmische kunst, maar toch niet al te makkelijk te lezen. Je moet steeds op en neer scrollen. Misschien deeltabellen onder elkaar met duidelijke verwijzing? Jammer dat wp. geen links naar elders op een pagina ondersteunt, dan zou dat heel fraai navigeren. Erik Zachte 00:26 16 nov 2002 (CET)

Daar zit ook wel weer wat in... De ideale oplossing bestaat waarschijnlijk niet. Maar nu wordt het echt tijd voor mij om naar bed te gaan... Andre Engels 00:37 16 nov 2002 (CET)

Is dit wat? Oranje Nassau/opzetje Erik

Ik hoop dat Adré lekker slaapt en misschien met een oplossing in z'n hoofd zijn sponde weer verlaat, want bij het slimme ontwerp van Erik, wat er op zich goed uitziet, mis ik toch het totaaloverzicht; bovendien moet je springen ipv. doorscrollen. En bij het ontwerp wat nu op de pagina staat zijn vooral mensen met de colofon aan de rechterkant in het nadeel: die staat nu dwars door het schema. Bovendien moet je nu steeds van links naar rechts scrollen. Het idee op 'medici'(wikiENG) biedt enig soelaas, maar vind ik ook niet heel overzichtelijk. Misschien zouden we moeten werken met een schema à la de grote scheikundetabel; die is compact en in één oogopslag te overzien. Het kleurgebruik geeft houvast en maakt het mogelijk de verschillende generaties en/of takken te blijven onderscheiden, ook al staan de gegevens vlak bij elkaar. Droom ik, of is dat mogelijk? Met alle respect voor de noeste werker die zich nu inspant er iets van te maken --Amarant
Dit is inderdaad een mooi stukje research dat bij succes op veel plaatsen van pas zal komen.

Dat brengt me op een ander punt: zouden we niet van meer categorieen artikelen een stijlgids/template ter beschikking kunnen stellen. Bij voorbeeld ook nuttig bij chronologische overzichten in tabelvorm (volgorde van hoog naar laag of juist niet, voor-en nadelen van <table> formaat. En bij biografiën: op de eng. wp. wordt bijvoorbeeld strak aangehouden dat geboorte- en sterfdatum en -jaar meteen achter de naam vermeld worden op de eerste regel. Ook standaard paragraaftitels zouden daar nuttig kunnen zijn (uiteraard altijd als niet bindend advies). Er is wel het een en ander maar voor zover ik weet nog niet veel in templatevorm. Erik Zachte 01:55 16 nov 2002 (CET)

Templates lijken mij een goed idee. Hoeven niet bindend te zijn, er kunnen ook meerdere versies naast elkaar bestaan, maar geven houvast en schelen een hoop werk voor wie zich liever met de inhoud bezighoudt. Zie bijvoorbeeld de templates bij de Duitse Wikipedia: Formatvorlagen Marza

Ik heb de gekantelde versie wat strakker gelayout -> versie van 16 nov 2:26 uur.
Ik vind de opmerking van jf over zijn eigen versie, dat het zo nog steeds niets is, niet terecht. Als de boom veel verder zou vertakken en van de pagina af loopt, ja dan is elke layout lastig te navigeren, nu gaat het nog best. Het editen is wel een crime, want absoluut niet WYSIWIG, in de edit code zitten opmaaktekens (haakjes) voor links die maken dat wat onder elkaar getoond moet worden daar juist niet onder elkaar mag staan. Erik Zachte 02:32 16 nov 2002 (CET)

Een overzichtelijke, per categorie ingedeelde pagina 'Mallen voor vorm en inhoud' (o.d.) zou voor nieuwkomers een grote hulp zijn, denk ik, en het wikificeerwerkwerk hopelijk verminderen. (Plus het scheelt dan misschien ook een paar wiki-infopagina's). En in 'Kort Overzicht' kunnen we meer verschillende tabelvormen goed gebruiken, zie opmerking Marza. Nu moeten mensen, op zoek naar iets handigs, al toevallig een artikel met een goed voorbeeld tegenkomen. -- Amarant PS: WYSIWIG? (:|
WYSIWIG=Computer speak :What You See Is What You Get. Bedoeld wordt dat je tijdens het editen exact dezelfde layout ziet die je in de definitieve versie ziet of die op een printer verschijnt. HTML is bijvoorbeeld heel erg niet WYSIWIG. In oude tekstverwerkingsprogramma's zag je ook alle opmaakcodes tussen de tekst staan, zoals nu nog in wikipedia edit mode. Wikipedia is dus bijna nooit WYSIWIG, behalve als je de eerste positie van een regel blank laat, dan wordt alles precies zo op het scherm gezet, veel gebruikt voor formules en simpele tabellen. In de stamboom schuift alles toch weer op door links en italic/bold codes, vandaar de opmerking. Erik Zachte 03:28 16 nov 2002 (CET)

wow, ik heb wel iets losgemaakt geloof ik.. Ik wacht voorlopig even om te zien of er nog meer uit de bus komt.. jf

Ik heb de tweede boom bij Frederik Hendrik opnieuw laten beginnen. Zouden we er beter twee pagina's van kunnen maken met links? Maar hoe noemen we die dan? Verder zou het natuurlijk leuk zijn om de personen ook links te geven maar is daar ruimte voor? jf

Plaats kinderen Irene en Christina[brontekst bewerken]

Ik vraag mij af wat de kinderen van Irene en Christina in de stamboom doen. De kinderen van Irene behoren tot het huis de Bourbon de Parme en die van Christina tot de familie Guillermo. Ik vraag mij zelfs af of de kleinkinderen van Margriet nog wel tot het Huis van Oranje-Nassau gerekend mogen worden, nu hun achternamen verwijzen naar haar echtgenoot en de kinderen van Maurits zelfs ook naar zijn maternale grootvader. mvg. Happytravels (overleg) 19 aug 2013 05:47 (CEST)Reageren

Afbeelding[brontekst bewerken]

voorbeeldje van afbeelding van een stamboom met boom
voorbeeldje van afbeelding van een stamboom met boom

Is er niet een fraaie, oude afbeelding van het huis Van Oranje? Iets met een boom, zoals bijgevoegd? -- (geplaatst op 21 jan 2021 10:35‎ door Theo Oppewal‎)

Wellicht deze?
Stamboom van het Huis Oranje-Nassau d'Oranjeboom verheerlykt (titel op object), RP-P-OB-104.752
Zoetermeerder (overleg) 5 dec 2023 18:46 (CET)Reageren

Helena van Nassau[brontekst bewerken]

Er loopt nog een lijntje van Willem V naar ons huidige vorstenhuis voor Helena van Nassau, moeder van koninginregentes Emma. De moeite van het opnemen waard? Zoetermeerder (overleg) 4 dec 2023 17:50 (CET)Reageren