Overleg:Station Tilburg

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Weet iemand waarvoor de werkzaamheden bij station Tilburg, langs de spoorlijn richting Eindhoven/'s-Hertogenbosch, bedoeld zijn? Ninane (overleg) 15 jul 2007 17:17 (CEST)[reageer]

foto + openingsdatum in rechter kolom[brontekst bewerken]

Begrijpelijk dat de maker van dit artikel een foto van het huidige station in de rechter kolom heeft geplaatst. Het vermelden van de openingsdatum van waarschijnlijk het eerste station van Tilburg onder de betreffende foto werkt mijn inziens verwarrend. Het huidige stations is geopend in 1965. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 145.99.147.75 (overleg · bijdragen) 24 mei 2009 14:18‎

Aanvulling informatie[brontekst bewerken]

treinserie 1900, InterCity Den Haag-Venlo rijdt op de InterCity netwerk dus stopt ook op station Dordrecht. Hoe kan ik deze informatie completeren? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door ‎ 81.242.186.171 (overleg · bijdragen) 18 apr 2013 08:55

Dit kan hier gewijzigd worden. Station Dordrecht staat hier als een verborgen station, en komt dus alleen in beeld op het station zelf. Ik ga dit niet veranderen, omdat alleen de knooppuntstations standaard zichtbaar zijn. Zie hier voor meer informatie. Bonaber (overleg) 18 apr 2013 15:26 (CEST)[reageer]
Ik vind Dordrecht wel een knooppunt. - Patrick (overleg) 18 apr 2013 16:59 (CEST)[reageer]

Review, desgevraagd na opmerking daarover in De Kroeg[brontekst bewerken]

  • Bertux Taaltechnisch zo goed als geen opmerkingen, dat is je wel toevertrouwd, maar ik zou wel alles in ovt schrijven. Al met al gaat het grootste deel van het lemma over de renovatie in deze eeuw. Over het station in de vorige eeuw is de informatie vrij karig. Hoe is de keuze voor de architect bijvoorbeeld tot stand gekomen? Wat waren de bouwkosten? Wat vonden de Tilburgers van het nieuwe station? Op hoeveel euro is de renovatie begroot? Wie is daarvan de leidende architect? En eerlijk gezegd is het een lelijk stationsgebouw, behalve het dak volkomen kleurloos. Is daar iets in de literatuur over te vinden? Het dak komt in de omgeving niet echt tot zijn recht. Een dergelijk dak heeft een groot voorplein nodig. Ik herinner mij dat Tilburg destijds een grootstedelijker karakter wilde krijgen. Behoorde dat tot de opdracht aan de architect? Is er iets interessants te vinden in de gemeenteraadsverslagen over de bouw en recente renovatie? Het lemma gaat eigenlijk veel te veel over de recente renovatie, dusdanig veel dat het lemma uit balans is.
  • Eerst de titel. Er blijken twee Stations Tilburg te zijn. De eerste had als bouwjaar 1863 en het tweede 1965. Dan krijg je feitelijk een dp-pagina voor "Station Tilburg" met verwijzingen naar "Station Tilburg (1863) en "Station Tilburg (1965)".
  • Tekst op Wikipedia dient tijdloos te zijn. Vanaf de tweede zin van het lemma tot aan het eind van de eerste alinea is er sprake van een momentopname, een van 2021. Verder is deze tekst voor het begin van het lemma niet van belang. Dit lemma dient over het tweede Station Tilburg te gaan en niet al in het begin over de ligging in de stad van Tilburg Reeshof of Station Tilburg Universiteit. Ook dat 's Hertogenbosch (waarom alleen die stad eruit gepikt?) direct bereikbaar is, is vooralsnog niet relevant. Vervolgens gaat de aanhef onnodig verder met allerlei details over het eerste Station Tilburg. Het laatste deel van de aanhef spreekt over het tweede Station Tilburg als: "geniet internationale bekendheid vanwege de vormgeving en de bijzondere oplossingen voor het krappe perceel waarop gebouwd werd." De bron schrijft het iets anders: "Het stationsgebouw van Van der Gaast, dat in 1965 gereedkwam, verwierf in korte tijd internationale bekendheid vanwege de unieke oplossingen en het toepassen van moderne utiliteitsbouw." Of het dan nu - 56 jaar later - nog steeds "internationale bekendheid" heeft is daarmee niet gezegd. En wat is de waarde van die opmerking? Het is een opmerking uit een rapport in opdracht en dus betaald door de gemeente Tilburg. Het is dus geen onafhankelijke bron en daarom onbruikbaar. En wat zegt "internationale bekendheid" als de stad op een steenworpafstand van België ligt? En West-Duitsland lag dichterbij dan Overijssel. Nietszeggend dus.
  • Vier keer kom ik het woord "huidig(e)" tegen. Zie daarvoor: Wikipedia:Tijdsaanduiding
  • Het "Het wordt van 2013 tot 2025 grootschalig vernieuwd." en "Het station en de omgeving worden grootschalig vernieuwd: het totale project duurt van 2013 tot 2025" zijn niet tijdloos en we kunnen niet weten of de renovatie dan echt klaar is. Verderop in het lemma wordt overigens opgemerkt: "minstens tot 2025", dus nu al onzeker.
  • Dat het sinds 2016 een rijsmonument is, zou ik eerder in de aanhef gebruiken.
  • Het "opmerkelijk" bij "opmerkelijk vormgegeven overkapping van hypparschalen" is een pov.
  • Een woord als " langparkeerders" zou ik geen rode link geen, woordenboekdefinitie.
  • Over: "Dit parkeerdek diende tevens als perron voor autoslaaptreinen." Tot wanneer? Want nu blijkbaar niet meer.
  • De rode link bij "hoogspoor" komt pas bij de vierde vermelding van dit woord.
  • Een zin als "De renovatie van Station Tilburg in het begin van de 21e eeuw vindt plaats in het kader van ..." is niet tijdloos geschreven en daarmee een momentopname.
  • Er staat: "Deze functies kregen ruimtenood, terwijl het gebied aan de noordzijde, dat op enkele tientallen meters afstand lag, zich niet ontwikkelde." "Enkele tientallen meters" maar? Het lijkt mij iets meer.
  • Over het busstation staat er: "Het busstation aan de Spoorlaan is volledig nieuw ontworpen en gebouwd en heeft naar het westen een busbaan om niet gehinderd te worden door het eenrichtingsverkeer op de Cityring." Maar ook dat is een momentopname. Dat eenrichtingsverkeer was er niet altijd en is pas een vrij recente invoering.
  • Bij: "Het adres van het station, voorheen Spoorlaan 35, is veranderd in Stationspassage 9" Maar wanneer?
  • Ik zou alle tekst in ovt schrijven.
  • Bij: "Het station zelf en het voorterrein aan de Spoorlaan worden volledig opnieuw ingedeeld. Het geheel krijgt groot onderhoud.." Niet tijdloos en Wikipedia is geen nieuwssite.
  • Het "Hier zijn onder andere AH to go en Bruna gevestigd." is een momentopname, onbruikbaar in een tijdloze encyclopedie.
  • "vanwege het lage dak als benauwd werd ervaren" Bron graag. Toch zeker niet door iedereen.
  • "moet men nu een trap van anderhalve af" Anderhalve wat? Maar ook dit is met "nu" weer geschreven als een momentopname.
  • "Onder het station lag een fietsparkeerkelder" Vanaf wanneer tot wanneer?
  • "Verkeerd gestalde fietsen kunnen worden geruimd bij dit station" We zijn geen informatiefolder en opnieuw een momentopname.
  • "Met anderhalf jaar groot onderhoud is de door de architect gewenste transparantie hersteld en is de vlakverdeling van het dak weer helder." Momentopname. Bewering is niet gegarandeerd tijdloos zolang het station er is en dus onbruikbaar.
  • "Hoewel de verbouwing een continu proces is, kwam de verbouwing in de eerste helft van 2019 in rustiger vaarwater." Voor mij een wat rare opmerking.
  • Er staat "Dit duurt tot eind 2021" en "Eind 2023 of in het volgende jaar wordt de dakbedekking van het station vernieuwd, wat minstens tot tot 2025 duurt." We zijn geen nieuwssite.

HT (overleg) 21 feb 2021 20:04 (CET)[reageer]

Eerste reactie, waarbij ik slechts enkele punten eruit pik:
  • Ik hoop dat uit mijn kroegopmerking niet de indruk is ontstaan dat ik me verbonden heb aan een verheffing tot Etalagestatus. De kritiekpunten vallen me mee, maar zijn nog altijd goed voor honderden uren werk, ik heb nu eenmaal een laag werktempo. Connecties bij het Regionaal Archief Tilburg, de bibliotheek in de LocHal en de NS kunnen misschien van pas komen, ook al, omdat ik niet de middelen bezit om naslagwerken aan te schaffen of veel te reizen. Ik voel me wel bezwaard dat je zoveel tijd in de review hebt gestoken, terwijl de uitkomst onzeker is.
  • Dat mijn schrijfstijl goed is, wist ik al, maar het blijft leuk om te merken dat dit gezien wordt.
  • Een paar kleine punten heb ik impliciet al beantwoord met wat werk aan het artikel.
  • Afsplitsing van het oude station had ik al in gedachten, ik ervaar het als een fremdkörper.
  • Ik weet niet of je Tilburg kent, maar de stedenbouwkundige barrière van het hoogspoor – en daarvoor van de eeuwig gesloten spoorbomen – heeft Tilburg echt ademnood bezorgd; wie er oog voor heeft, ziet dat vooral in het benepen winkelgebied, maar eigenlijk in hele gebied binnen de Ringbanen, misschien met uitzondering van oud-zuid. Iets anders is, dat dit misschien beter bij Spoorzone of hoogspoor past, of zelfs in een apart artikel. Aan zo'n herverdeling had ik nog niet aan gedacht, de betreffende tekst is organisch gegroeid en dan verlies je de woekering makkelijk uit het oog.
  • Over het lage dak van de stationspassage schreef de NS zelf, maar dat was voor ik serieus aan het artikel begon te werken, en ik kan er nu geen bron voor vinden. Het feit dat de huidige passage in totaal twee meter lager is gelegd met behulp van een trechtervormig inzakkend voorplein, is veelzeggend, maar vormt natuurlijk geen bron.
  • Voor 'opmerkelijk' kan ik een resem aan bronnen aanhalen. Onderstaande lyriek komt allemaal uit de adviesaanvraag voor de monumentstatus, dus de aanduiding 'opmerkelijk' is eerder te terughoudend. In het artikel staat nu een bronvermelding. Hieronder citeer ik uit een conceptversie, die iets kan verschillen:
    • Het station vormde een voorbeeld en inspiratie voor stationsarchitectuur in de decennia daarna.
    • Het station is van groot belang als typologisch vernieuwend voorbeeld van een station als technische en/of typologische doorgangsruimte. In de stationsarchitectuur was het gebruikelijk gesloten gevels te bouwen. Met deze ontwikkeling(en); traditie is met dit gebouw gebroken. Van der Gaast ontwikkelde na de Tweede Wereldoorlog het concept van de overkapping als paraplu waaronder transparante gebouwen staan. In station Tilburg is dit concept volledig tot ontplooiing gekomen.
    • Pionierskarakter.
    • Het station is een zeer vroeg voorbeeld van een high-tech oplossing voor een complexe bouwopgave. Er is gebruikt gemaakt van vernieuwende staalconstructies. Voor het eerst werden hypparschalen in staal gebouwd. Tevens zijn hier voor het eerst in een stationsgebouw bij de bouw roltrappen toegepast, om de perrons vanuit de tunnel toegankelijk te maken. Daarmee vertegenwoordigt het station innovatieve waarde.
    • Het station vormde een voorbeeld en inspiratie voor stationsarchitectuur in de decennia daarna.
    • Architectuur- en kunsthistorische waarde: (bijzonder) belang van het object/complex voor de geschiedenis van de architectuur.
    • Het station is vertegenwoordigt hoge architectuurhistorische waarde, het is van belang voor de architectuurgeschiedenis en de bouwtechniek.
    • Het gebouw wordt algemeen gezien als het hoogtepunt in het oeuvre van de architect Van der Gaast. Het gebouw is tevens van belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp.
    • Het station is van belang vanwege de bijzondere samenhang tussen het exterieur en het interieur, waarbij binnen en buiten met elkaar zijn verweven door de schikking van transparante volumes onder de overkapping. Hiermee worden doorzichten bereikt van de stad naar het spoor en vanaf het spoor naar de stad.
    • Het station is met zijn prominente ligging aan de Spoorlaan, waarbij de markante overkapping van van het object voor het aanzien van zijn weerszijden van de laan goed is te zien, van een bijzondere en beeldbepalende betekenis voor het omgeving.
    • De vormgeving van het dak is uniek en ook innovatief qua constructieberekening.
    • Absolute zeldzaamheid in architectuurhistorisch, bouwtechnisch, typologisch of functioneel opzicht.
    • Receptiegeschiedenis, prijzen e.d. In de literatuur wordt het station gezien als hoogtepunt in het oeuvre van Van der Gaast, als een van de hoogtepunten in de naoorlogse architectuur en als een van de belangrijkste twintigste-eeuwse stationsgebouwen.
  • Fietsenstalling: heb nog geen jaartal kunnen vinden, wel dit: De ruimte die is gebouwd als bagageruimte en goederenloods doet dienst als fietsenstalling en fietsenwinkel. Niet vanaf 1965 dus. Het eindpunt in de tijd is wel duidelijk: bij de renovatie van het station is de stalling gesneuveld.
  • Momentopnamen & nieuwsblad: daar mag inderdaad wel de stofkam overheen, al til ik aan sommige punten minder zwaar. In een aantal gevallen is het een kwestie van formulering en inbedding.
  • Hoogspoor wordt al in de inleiding gelinkt, en onder het kopje Stedenbouw opnieuw. Ook daar is het relevant, en het opnieuw linken staat ten dienste van de lezer.
Hartelijk dank voor de energie die je recensie hebt gestoken!
Met vriendelijke groet
 →bertux 21 feb 2021 23:33 (CET)[reageer]