Station Tilburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Tilburg   
Station Tilburg 2013.JPG
Afkorting Tb
Opening 5 oktober 1863 (oorspronkelijk station)
Perrons 2
Perronsporen 3
Lijn(en) Breda - Eindhoven (Staatslijn E)

Tilburg - Nijmegen
Tilburg - Turnhout (opgebroken)

Vervoerder NS Logo NS.svg
Reizigers 33.232 (2013) [1] per dag
Coördinaten 51° 34′ NB, 5° 5′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Tilburg
Station Tilburg
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Tilburg is het centrale station van Tilburg, naast de andere stations in de stad: Tilburg Reeshof en Tilburg Universiteit (voorheen Tilburg West). Station Tilburg werd geopend op 5 oktober 1863. Het was het eindpunt van de eerste door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS) geopende spoorlijn, BredaTilburg (Lijn E).

Nabij het station van Tilburg lag een van de hoofdwerkplaatsen van de Nederlandse Spoorwegen (voorheen Staatsspoorwegen) waar het groot onderhoud aan de locomotieven plaatsvond.

Voor de personeelsleden van het station die gesneuveld zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog hangt er in de stationshal een Plaquette voor het Gevallen Spoorwegpersoneel met zes namen. Er hangt er ook een in de werkplaats met zes namen.

Het huidige stationsgebouw werd gebouwd in 1965 naar een ontwerp van architect Koen van der Gaast. Het station bestaat voornamelijk uit een hoge, opmerkelijk vormgegeven 'zwevende' overkapping, waaronder de perrons en de restauratie liggen.

Station Tilburg wordt begin 2013 verbouwd er komt onder meer een nieuwe entreehal. Er komt ook een brede passage door het station, die de Spoorlaan moet gaan verbinden met het toekomstige stationsplein aan de noordkant. [2]

Tijdens de verbouwing is de gratis, onoverdekte fietsenstalling tijdelijk gedeeltelijk op het oostelijke deel van perron 1, en gedeeltelijk oostelijker langs de Spoorlaan. Er zijn dan 4.600 gratis fietsenklemmen; na de verbouwing zullen het er 4.700 zijn. Begin 2013 besloot het college van burgemeester en wethouders om het zogenoemde ruimgebied voor fietsen uit te breiden. Verkeerd gestalde fietsen kunnen worden geruimd bij dit station, voorafgaand met een waarschuwingskaartje aan het stuur. Het busstation van CS wordt ook vernieuwd.

Verbindingen[bewerken]

In Tilburg stoppen treinen in de richting Eindhoven, 's-Hertogenbosch en Breda. Het busstation vormt een knooppunt voor regionaal en stedelijk vervoer per bus.

Nuvola single chevron right.svg Zie voor trein- en busverbindingen vanaf station Tilburg het artikel Openbaar vervoer in Tilburg

Fotogalerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. [1]
  2. Centraal station Tilburg gaat op de schop, Omroep Brabant, 10 april 2012