Station Helmond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Helmond   
Afkorting Hm
Opening 1 juli 1866
Perrons 2
Perronsporen 2
Lijn(en) Venlo - Eindhoven
Vervoerder NS Logo NS.svg
Reizigers 7741 (2009) [1] per dag
Coördinaten 51° 28′ NB, 5° 39′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Helmond
Station Helmond
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Helmond is een spoorwegstation in Helmond, gelegen aan Lijn E, op traject tussen Eindhoven en Venlo. Het station werd geopend op 1 oktober 1866. Het is het belangrijkste station in Helmond waar ook een intercity halteert.

Bouwfasen[bewerken]

Het eerste station heeft er van 1864 tot 1987 gestaan. Dit was een Standaardstation Type 4. Dit type station was bestemd voor minder grote plaatsen. Het gebouw was hoog en rechthoekig met een puntgevel in het middendeel. De architect van dit type station was Brederode.

Reeds in 1876 kwam de eerste verbouwing. Twee lange vleugels werden eraan gebouwd. In 1911 werd een van de vleugels verlengd, zodat deze 3 keer zo lang werd.

In 1987 werd een nieuw station gebouwd van de architect Paul Corbey. Dit station heeft een dragend skelet, waar men inbouwpakketten kon aanbrengen. Dit station is in 2013 gesloopt om plaats te maken voor het nieuwe station.

In de periode van 2013 tot februari 2014 is er een nieuw station gebouwd als een onderdeel van het nieuwe stationsplan. Het eerste perron van het station zal iets meer naar het westen verplaatst worden ten opzichte van de oude situatie. De beide perrons zullen in de toekomst bereikbaar worden gemaakt door middel van twee liften en door trappen. Het station wordt voorzien van een onderdoorgang voor gemotoriseerd en niet gemotoriseerd verkeer. Zodoende kan de spoorwegovergang naar het eilandperron bij spoor 2 verdwijnen. Het station heeft drie commerciële ruimtes, waaronder een reizigerskiosk, broodjeszaak en een bloemenwinkel gevestigd word. De reizigerskiosk en de bloemenwinkel waren ook al gevestigd in het oude stationsgebouw. Ook wordt het station voorzien van toegangspoortjes met het OV-chipkaart-programma. Vanaf de onderdoorgang is het station en eilandperron te bereiken door middel van de liften die gebouwd zijn. De onderdoorgang zal de wijk Suytkade en het centrum van Helmond met elkaar verbinden. Aan de noordzijde van het station komt een nieuw busstation en een fietsenstalling die plaats zal bieden aan zo'n 2000 fietsen. In totaal wordt 30 miljoen euro geïnvesteerd in het nieuwe station.

Data[bewerken]

  • 9 februari opening van het nieuwe stationsgebouw, fietsenstalling en fiets- en voetgangersbrug
  • 7 april opening busstation en perronoverkappingen
  • 8 april opening onderdoorgang onder het spoor

Ligging[bewerken]

Het station ligt aan het Stationsplein in Helmond, dichtbij het centrum. Vanaf het plein arriveren en vertrekken de stads- en streekbussen van en naar het station Helmond. Aan het plein ligt onder andere ook een pand van de Belastingdienst en het voormalige kantoor van het UWV. Het centrum van Helmond is op loopafstand bereikbaar.

Naast het busstation zijn er verder zowel een onbewaakte als een bewaakte fietsenstalling aanwezig op het station van Helmond. Verder is er een door Q-Park beheerder parkeerplaats aan de noordoostzijde van het spoor, achter het gebouw van de Belastingdienst.

Vervoer[bewerken]

Op station Helmond stoppen intercitytreinen en sprinters in de richting Eindhoven-Den Haag Centraal, Den Bosch-Nijmegen, Deurne en in de richting van Venlo. Bij het station ligt ook een busstation, het centrale knooppunt van stads- en streekvervoer in Helmond. Alle stads- en streekbussen in Helmond stoppen op het busstation. Het busstation is tussen eind 2013 en begin 2014 vernieuwd. Op 7 april 2014 in de middag stopten de eerste bussen op het vernieuwde busstation. Sinds de vernieuwing is het busstation voorzien van dynamische reisinformatie bij de perrons.

Nuvola single chevron right.svg Zie voor buslijnen, evenals de treinverbindingen het hoofdartikel Openbaar vervoer in Helmond
Bronnen, noten en/of referenties