Station Tilburg Universiteit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Tilburg Universiteit   
Station Tilburg West 01.jpg
Afkorting Tbu
Opening 1969
Perrons 2
Perronsporen 3
Lijn(en) Breda - Eindhoven (Staatslijn E)
Vervoerder(s) NS
Reizigers 7.348 (2013) [1] per dag
Coördinaten 51° 34′ NB, 5° 3′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Tilburg Universiteit
Station Tilburg Universiteit
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Tilburg Universiteit is een spoorwegstation in Tilburg op ongeveer een kilometer ten westen van station Tilburg en drie kilometer ten oosten van station Tilburg Reeshof. Het station is gelegen aan de spoorlijn Breda – Tilburg, vroeger takte het Bels Lijntje ter hoogte van het huidige station Universiteit af.

Het station werd geopend in 1969 onder de naam 'Tilburg West', met een stationsgebouwtje van het type Sextant. Station Tilburg Universiteit heeft drie sporen: twee doorgaande sporen waar de stoptreinen Breda–'s-Hertogenbosch–Utrecht v.v. stoppen en een kopspoor dat wordt gebruikt voor de stoptreinen richting Eindhoven. Het middenperron is erg smal (op sommige plekken maar 2 meter), en heeft hiervoor in 2013 speciale abri's gekregen.

1rightarrow blue.svg Zie voor een uitgebreid overzicht van treinverbindingen en buslijnen Openbaar vervoer in Tilburg

Ten zuidwesten van het station bevindt zich onder meer de Tilburg University en recreatiegebied De Oude Warande. Ten zuiden ligt winkelcentrum Professor de Moorplein. Naast dit station ligt horecagelegenheid 'Boerke Mutsaers'. De Statenlaan en de Conservatoriumlaan komen samen onder het stationsviaduct. Eind 2012 werd ten oosten van Perron 1 een fiets- en wandeltunnel geopend (Postelse Hoefpad), via welke men het sportcentrum en de sportvelden van de UvT kan belopen, die ten zuidoosten van dit station liggen. Vanaf Perrons 2/3 is dit sportcomplex beter te belopen via de andere spoortunnel (Conservatoriumlaan).

Begin 2013 besloot het College van Burgemeesters en Wethouders om het zogenoemde ruimgebied voor fietsen uit te breiden. Verkeerd gestalde fietsen kunnen worden geruimd bij dit station, voorafgaand met een waarschuwingskaartje aan het stuur.

In de lente van 2013 heeft de NS nieuwe, deels overdekte fietsklemmen en moderne fietskluizen laten plaatsen en de loopruimte richting de perrons verbreed. Tegelijkertijd heeft gemeente Tilburg het wandelpad langs Perrons 2/3 geasfalteerd, richting het universiteitsterrein. En de groenvoorziening erlangs deels laten vervangen door lagere struiken in verband met de sociale veiligheid. En langs dit pad werden rijen bomen aangeplant. En verwijsborden richting de UvT zijn door de NS en de gemeente aangebracht.

NS Stations test in Nederland een kleinere uitvoering van de kiosk: een nieuw winkelconcept van minder dan 10 vierkante meter voor treinstations waar dagelijks rond 3500 reizigers langskomen. Als pilot opende NS Stations halverwege 2013 zo'n kiosk op Perron 1 van Station Tilburg Universiteit. Hiervoor werd het oude stationsgebouwtje verbouwd (zie foto), waarin vroeger het NS-personeel de treinkaartjes verkocht. Vanaf december 2014 rijdt Arriva de stads- en streekdiensten in Tilburg.

Naamswijziging[bewerken]

Het gemeentebestuur van Tilburg en de universiteit hebben er jarenlang op aangedrongen om de oude naam Tilburg West te wijzigen in Tilburg Universiteit, maar NS zag daar aanvankelijk weinig in.[2] In januari 2009 werd bekend, dat de naam in december 2009 zou worden gewijzigd. De gemeente moest hiervoor wel een financiële bijdrage leveren.[3]

De naamswijziging werd vervolgens uitgesteld, met als reden de verwachte kosten. Een naamswijziging per eind 2009 betekende dat ook de bestaande centraal bediende treinaanwijzers (op andere stations) aangepast zouden moeten worden. Dit zou 300.000 euro kosten. Aangezien deze aanwijzers eind 2010 worden vervangen door elektronische varianten, is besloten om de naamswijziging uit te voeren aan het begin van het academisch jaar 2010-2011. De kosten hiervoor zouden ongeveer 55.000 euro bedragen. De universiteit en de gemeente Tilburg zouden elk de helft betalen.[4] Ook deze datum is niet gehaald. Uiteindelijk is de naamswijziging uitgesteld tot de ingang van de nieuwe NS-dienstregeling 2011 op 12 december 2010.

Voorzieningen[bewerken]

Ten behoeve van het voor- en natransport zijn meerdere voorzieningen aanwezig:

 • Wachthokjes op alle 3 perrons.
 • Stadsbushaltes onderin spoorviaduct, richting Reeshof of richting Centrum.
 • Spitsbus 130 richting school Rooi Pannen en bushalte 'Stappegoor/Scholen'
 • Kiosk winkeltje, naast Perron 1, ma t/m vr.
 • Twee liften tussen bushalte-richting Reeshof en perrons.
 • Fietskluizen.
 • Onbewaakte (deels overdekte) fietsenstallingen bij Perron 1 en bij Perrons 2/3.
 • 1 grote parkeerplaats (Troelstrastraat, richting Breda).
 • Hellingbaan tussen parkeerplaats Troelstrastraat en Perron 1 (richting Breda).
 • Hellingbaan tussen parkeervakken Abdij van Bernestraat en Perrons 2/3 (richting Tilburg CS).
 • Hellingbanen tussen bushaltes en trottoir onder het spoorviaduct.
 • Openbare fietspomp, vlakbij Kiosk winkeltje.
Bronnen, noten en/of referenties
 1. [1]
 2. West/universiteit, 14 september 2006, De Tilburgse Koerier
 3. Station Tilburg Universiteit. Brabants Dagblad (5 januari 2009)
 4. Station Tilburg Universiteit in zomer 2010. Univers (17 december 2009)