Station Tilburg Universiteit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Tilburg Universiteit   
Station Tilburg Universiteit
Afkorting Tbu
Opening 1 juni 1969
Perrons 2
Perronsporen 3 (Sporenschema)
Spoorlijn Breda - Eindhoven (Staatslijn E)
Stadsbus(sen) 2 & 3
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Arriva
Reizigers 5.425 (2022)[1] per dag
Ligging
Plaats Tilburg
Coördinaten 51° 33′ 55″ NB, 5° 3′ 5″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Tilburg Universiteit (Nederlands spoorwegstation)
Station Tilburg Universiteit
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Tilburg Universiteit is een spoorwegstation in Tilburg op ongeveer twee kilometer ten westen van station Tilburg en drie kilometer ten oosten van station Tilburg Reeshof. Het station is gelegen aan de spoorlijn Breda – Tilburg, vroeger takte het Bels Lijntje ter hoogte van het huidige station Universiteit af. Ten noorden van het station ligt de wijk Het Zand, ten zuiden de wijk De Reit.

Ten zuidwesten van het station bevindt zich onder meer de Tilburg University en recreatiegebied De Oude Warande. Ten zuiden ligt winkelcentrum Professor de Moorplein. De Statenlaan en de Conservatoriumlaan komen samen onder het stationsviaduct. Eind 2012 werd ten oosten van spoor 1 een fiets- en wandeltunnel (Postelse Hoefpad - Academiepad) geopend, waarlangs het sportcentrum en de sportvelden van de universiteit ontsloten zijn, die ten zuidoosten van dit station liggen. Vanaf de sporen 2/3 is dit sportcomplex beter te belopen via de andere spoortunnel (Conservatoriumlaan).

Het station werd geopend in 1969 onder de naam 'Tilburg West', met een stationsgebouwtje van het type Sextant. Station Tilburg Universiteit heeft drie sporen: twee doorgaande sporen waar de sprinters Dordrecht-Breda–'s-Hertogenbosch v.v. stoppen en een kopspoor dat wordt gebruikt voor de sprinters richting Eindhoven. Het middenperron is op sommige plekken niet breder dan twee meter en in 2013 werden daarom speciale smalle abri's geplaatst.

Zie voor een uitgebreid overzicht van treinverbindingen en buslijnen: Openbaar vervoer in Tilburg.

Treinseries die stoppen in Tilburg Universiteit tijdens de dienstregeling 2024:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
6400 Sprinter (NS) Tilburg UniversiteitTilburgEindhoven CentraalWeert 's Avonds en in het weekend wordt er 1x/uur gereden op het gehele traject. Wordt van vrijdag t/m zondag tussen Eindhoven Centraal en Weert vervangen door sprinter 16400.
6600 Sprinter (NS) DordrechtBredaTilburg UniversiteitTilburg's-HertogenboschNijmegenArnhem Centraal Rijdt alleen doordeweeks tot 19:00 uur tussen Nijmegen en Arnhem Centraal v.v.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Sprinter richting Weert aan het verbrede perron

Vernieuwing station[bewerken | brontekst bewerken]

In de lente van 2013 plaatste ProRail nieuwe, deels overdekte fietsklemmen en -kluizen en werd de loopruimte richting de perrons verbreed. Tegelijkertijd asfalteerde de gemeente Tilburg het wandelpad langs de sporen 2/3, richting het universiteitsterrein. Bovendien liet zij de groenvoorziening erlangs deels vervangen door lagere struiken in verband met de sociale veiligheid en langs dit pad werden rijen bomen aangeplant. Verwijsborden richting de Tilburg University werden door de NS en de gemeente aangebracht. Eind 2017 werd perron 2/3 verbreed tot acht meter en verdubbeld qua lengte, waardoor wachtende reizigers meer afstand hebben tot de voorbijrijdende Intercity's en goederentreinen. Dat jaar kreeg dit station ook de beschikking over te huren ov-fietsen, zoals op vele Brabantse trein- en busstations.

NS Stations Retailbedrijf testte op een aantal locaties een kleinere uitvoering van de kiosk: een winkelconcept van minder dan tien vierkante meter voor treinstations waar dagelijks rond de 3500 reizigers langskomen. Op het perron langs spoor 1 liep vanaf halverwege 2013 een pilot met dit concept. Hiervoor werd het oude loketgebouw verbouwd.

Naamswijziging[bewerken | brontekst bewerken]

Het gemeentebestuur van Tilburg en de universiteit hebben jarenlang aangedrongen om de oude naam Tilburg West te wijzigen in Tilburg Universiteit, maar NS zag daar aanvankelijk weinig in.[2] In januari 2009 werd bekend, dat de naam in december 2009 zou worden gewijzigd. De gemeente moest hiervoor wel een financiële bijdrage leveren.[3]

De naamswijziging werd vanuit financiële overwegingen uitgesteld. Een naamswijziging per eind 2009 betekende dat de bestaande centraal bediende treinaanwijzers elders aangepast zouden moeten worden. Dit zou 300.000 euro kosten. Aangezien deze aanwijzers eind 2010 werden vervangen door elektronische varianten, werd besloten de naamswijziging uit te voeren aan het begin van het academisch jaar 2010-2011. De kosten hiervoor zouden ongeveer 55.000 euro bedragen. De universiteit en de gemeente Tilburg zouden elk de helft betalen.[4] Deze datum werd niet gehaald. Uiteindelijk werd de naamswijziging uitgesteld tot het ingaan van de dienstregeling 2011.

Ontwikkeling aantal reizigers[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 7.511
2020 2.579
2021 3.148
2022 5.425

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Het (voormalige) station Tilburg West komt voor in het nummer "de Groen Oranje Sjaal" van Guus Meeuwis.[5]

Zie de categorie Station Tilburg Universiteit van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.