Overleg:Ultrapurisme

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 18 jaar geleden door Zanaq in het onderwerp REDIRECT Taalpurisme

Er bestaat een terminologie om de verschillende vormen van purisme te omschrijven. De Amerikaanse linguist George Thomas heeft het in zijn boek Linguistic purism bijvoorbeeld over consistent purism (wher purism is a constant value feature without any change in intensity) of over trimming purism, waarmee hij de talen omschrijft waarbij de sprekers normalerwijze gastvrij zijn ten opzichte van xenologismen maar die wanneer de invloed van buitenaf te dreigend wordt op de rem gaan staan. Ook wordt soms gesproken over regressive purism of het vervangen van eeuwenoude leenwoorden (een vrij zeldzaam fenomeen), marginal purism, ook een term bedacht door Thomas, vind je in het Russisch. Het betekent dat de taalgebruuikers overgastvrij is ten aanzien van leenwoorden en zich vrijwel niets aantrekt van de nefaste invloed op hun moedertaal. Ultrapurisme is de term die gebruikt wordt voor de mathematische bovengrens van taalzuiverende activitiet en die vind je in het Hoogijslands. Daar wordt de vorm málgjörhreinsun genoemd, wat je in het Nederlans zou kunnen vertalen als taaluitzuivering Helheim 2 sep 2005 03:18 (CEST)Reageren

Verwijderprocedure[brontekst bewerken]

Op de Verwijderpagina (Wikipedia:Te verwijderen pagina's) ontspon zich de discussie die ik hieronder kopieer:


  • Ultrapurisme - weg - zie vooral de historie (een heel merkwaardige) - RonaldB 24 nov 2005 01:43 (CET)Reageren
    • Ach ja, dit stukje is blijkbaar van de heer Braekmans, die ook, tamelijk eigenhandig, verantwoordelijk schijnt te zijn voor het idiosyncratische lemma Hoogijslands. Deze nieuwe spin-off heeft geen bestaansrecht. BesselDekker 24 nov 2005 03:56 (CET)Reageren
      • Wel grappig, maar ik kan niet beoordelen of het eigenlijk wel bestaat. Lijkt me wel gemist te kunnen worden. Dat Hoogijslands vond ik overigens wel vermakelijk. Yo man, vet cool! MartinD 24 nov 2005 11:36 (CET)Reageren
        • Mijn naam is J. Braekmans. Om te beginnen moet je weten dat het hoogijslands in Ijsland momenteel aan het inslaan is als een bom. Na 12 jaar extreem brainstormen is dat het minste wat je kunt verwachten en verdienen. Elk lid van de taalcommissie aldaar heeft ons (mij en Pétur Þorsteinsson felicitaties gestuuurd. Wat de benaming ultrapurisme betreft: die is meer dan terecht. Hoe wil je dit nieuwe fenomeen anders omschrijven? Er is geen ander voorbeeld dan het hoogijslands. Het is de theoretische bovengrens van Taalpurisme en die was tot nog toe niet gedefiniëerd. Dit artikel hoort op wikipedia!

Beste Meneer Dekker, Sorry voor mijn reactie. Ik begrijp je standpunt volledig en ik heb het artikel over ultrapurisme verwijderd. Als medewerker van wikipedia ben je ongetwijfeld een objectief man die zijn werk ter harte neemt en dat respecteer ik.

Vreemd: door schrijver inderdaad verwijderd, maar door een ander teruggeplaatst. Waarom niet gewoon twee weken wachten? Ik licht verder toe op Overleg:Ultrapurisme. BesselDekker 27 nov 2005 07:58 (CET)Reageren


Hierbij die toelichting. Als een artikel voor verwijdering wordt voorgedragen, dan blijft het op de lijst staan gedurende twee weken. Er kunnen in die tijd argumenten voor en tegen verwijdering worden voorgedragen, en tevens kan de schrijver, of een ander, nog aan het artikel werken. Uw snelle verwijdering lijkt mij daarom wat overhaast, mijnheer Braekmans. Wie weet zijn er anderen die het artikel wel willen behouden, en die zich pas in een later stadium melden.

Misschien heeft mijn reactie u gekwetst, en dat zou me dan oprecht spijten. Ook u neemt uw werk ter harte, dat blijkt duidelijk uit uw bijdragen, vind ik.

Misschien mag ik mijn reactie toelichten. Met "beslissing" doelde ik op een toekomstige beslissing, conform de genoemde twee weken. Die beslissing is niet aan mij, en ik maak ook echt geen aanspraak op objectiviteit. Des te meer hebt u recht op argumenten, en die zal ik u hieronder geven. Ik cursiveer uw bijdrage:

Om te beginnen moet je weten dat het hoogijslands in Ijsland momenteel aan het inslaan is als een bom.

Maar dat gaat over uw andere artikel.

Na 12 jaar extreem brainstormen is dat het minste wat je kunt verwachten en verdienen. Elk lid van de taalcommissie aldaar heeft ons (mij en Pétur Þorsteinsson felicitaties gestuuurd.

Gaat ook over dat artikel, maar: (1) "verdienen" is eerder een subjectief begrip dan een encyclopedisch (2) zolang noch "taalcommissie aldaar" gedefinieerd is, noch de felicitaties zijn aangetoond, kunt u er wellicht begrip voor hebben dat een encyclopedie haar kritische twijfels moet behouden.

Wat de benaming ultrapurisme betreft: die is meer dan terecht. Hoe wil je dit nieuwe fenomeen anders omschrijven?

De vraag was m.i. niet zozeer of de benaming terecht is, maar of het onderwerp een apart artikel verdient. Temeer daar u stelt:

Er is geen ander voorbeeld dan het hoogijslands.

Dit roept twijfel op omtrent het belang van dit verschijnsel. Temeer daar de toepassing, de geldigheid en het belang ervan (nog) niet worden aangegeven. Enkele vragen die bij mij blijven hangen, zijn: In hoeverre wordt het idee gedragen? Hoe bekend is het? Wat wordt ermee gedaan? Wie beoefenen allemaal het Ultrapurisme?

Het is de theoretische bovengrens van Taalpurisme en die was tot nog toe niet gedefiniëerd.

Staat hier eigenlijk niet dat het een nieuwe benaming betreft voor (mijn bewoordingen, losweg): "tot in het extreme doorgevoerd taalpurisme"? Dan lijkt het me geen definitie, maar hooguit een nieuw woord. (Overigens spreekt het artikel van "wiskundige bovengrens", wat mij al geheel onbegrijpelijk voorkomt.)

Tot zover mijn voornaamste argumentatie tegen handhaving van dit artikel. Ik ben Wiki-gebruiker, evenals u. Als objectiviteit al bestaat, dan maak ik daarop geen aanspraak. Hooguit probeer ik mij een kritisch oordeel te vormen, en daarbij ben ik, net als alle andere medewerkers overigens, aangewezen op argumenten.

Met vriendelijke groet, BesselDekker 27 nov 2005 08:27 (CET)Reageren

Ook even mijn duit in het zakje, u schreef:

  • Het is de theoretische bovengrens van Taalpurisme en die was tot nog toe niet gedefiniëerd.

Wikipedia is niet de plaats om origineel onderzoek te publiceren. Wij beschrijven hier pas dingen nadat ze elders gepubliceerd zijn. U geeft dus zelf het criterium om uw artikel te verwijderen. Waerth 27 nov 2005 08:39 (CET)Reageren

REDIRECT Taalpurisme[brontekst bewerken]

Zie ook overleg te verwijderen pagina's. Ik zal bij taalpurisme een sectie gaan invoegen. Zanaq 6 dec 2005 22:05 (CET)Reageren

Taalpurisme blijkt al vertaald te zijn uit het engels. Ultrapurisme wordt er toch niet echt uitgelegd. het is hier zowel als op en.wiki een cirkelredirect. Suggesties? Zanaq 6 dec 2005 22:14 (CET)Reageren