Overleg:Vennbahn

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Dit stukje spoorlijn is de laatste tijd weer brandend actueel geworden. Zie onderstaand bericht van de Gazet van Antwerpen. Is er ondertussen al meer informatie hieromtrent?

Verspeelt België grondgebied in oosten?

De arrondissementscommissaris van Eupen, Malmedy en Sankt-Vith, Marcel Lejoly, bereidt een nota voor de minister van Buitenlandse Zaken voor over de gevolgen van de beslissing om de oude Veenbahn spoorbaan, tussen Monschau en Kalterherberg, over te dragen. Volgens sommigen kunnen die werkzaamheden voor België het verlies van enkele vierkante kilometers inhouden ten gunste van Duitsland, zo schrijft Le Jour Verviers (Vers L'Avenir).

De 'Veenbahn' is een oude spoorlijn waarvan het traject op een aantal plaatsen het Duitse grondgebied indringt. Arbeiders zijn momenteel tussen Monschau en Kalterherberg bezig de sporen weg te nemen van de sedert jaren niet meer gebruikte spoorlijn.

Maar voor deze spoorlijn gelden nog een aantal 'inschikkelijkheden' van het Verdrag van Versailles uit 1919. De zaak kan dus internationale gevolgen hebben, meent arrondissementscommissaris Marcel Lejoly. Het Verdrag voorziet dat de spoorlijn, de stations en aanpalende technische installaties onmiddellijk toegekend moeten worden aan het koninkrijk België, waardoor vijf enclaves op Duits grondgebied ontstaan.

Vraag is nu of die enkele vierkante kilometers opnieuw onder Duitse soevereiniteit zullen komen. Over het heikele punt wordt inmiddels op een internetforum al flink gedebatteerd.

--Westermarck 9 jan 2008 15:59 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 3 externe link(s) gewijzigd op Vennbahn. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 13 sep 2017 09:06 (CEST)Reageren