Overleg:Versterving (dood)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Ik heb de titel gewijzigd in "versterving", omdat dat m.i. in het artikel beter past; "versterving" is net als "euthanasie" een zelfstandig naamwoord. De definitie loopt zo volgens mij ook soepeler.

Overigens, volgens mij zou er hier en daar nog wel naar wat bronnen verwezen moeten worden... Oliphaunt 31 mrt 2005 23:21 (CEST)Reageren

Ik ken het woord versterving alleen in de betekenis van wat in het Hindoeisme wordt genoemd tapas, namelijk een milde vorm van zelfkastijding. Andries 6 jul 2006 22:22 (CEST)Reageren

Redding 62-jarige man[brontekst bewerken]

Nav de vraag om een bronvermelding voor het 'op het nippertje redden van een 62-jarige man': in een proefschrift uit 2002 (http://dissertations.ub.rug.nl/FILES/faculties/jur/2002/h.a.m.weyers/h9.pdf) staat het volgende:

In de zomer van 1997 verschijnen er berichten over ‘uitdrogingsbeleid’ in verpleeghuizen. De aanleiding voor de publieke belangstelling is de situatie waarin twee vrouwen hun vader, respectievelijk ex-echtgenoot aantreffen in het Groningse verpleeghuis ’t Blauwbörgje. De 62-jarige demente man is bewusteloos en uitgedroogd. De man wordt naar het ziekenhuis gebracht waar hij goed herstelt. De familie klaagt het verpleeghuis aan omdat zij vindt dat de beslissing de man geen eten meer te geven met hen besproken had moeten worden¹. De klacht wordt door het Openbaar Ministerie onderzocht maar uiteindelijk geseponeerd².

Met als voetnoten

¹... De officier van justitie heeft de onderzoeksgegevens aan het College overgedragen met de mededeling dat in zijn optiek in de gemelde gevallen het onthouden van voeding en vocht kan worden aangemerkt als ‘normaal medisch handelen’. Het college is van oordeel dat deze handelwijze valt onder het bereik van de ‘medische exceptie’. De inspectie heeft geen aanwijzingen gevonden die wijzen op het onthouden van de noodzakelijke medische zorg in de laatste levensfase aan de betreffende overleden patiënten. De beslissing tot het niet instellen of staken van het kunstmatig toedienen van voedsel en vocht is, zo verwoordt staatssecretaris Terpsta van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het probleem, een medische beslissing in het zicht van het levenseinde. Een arts neemt een dergelijke beslissing wanneer duidelijk is dat de patiënt weigert om voedsel en vocht tot zich te nemen of wanneer hij anderszins van oordeel is dat toediening langs kunstmatige weg, medisch gesproken zinloos is. Een dergelijke beoordeling zal door de arts genomen worden conform de medische standaard. Het handelen in de naar voren gebrachte zaken is door de inspectie beoordeeld tegen de achtergrond van wat in de verpleeghuisgeneeskunde en de beroepsgroep van verpleeghuisartsen als normaal medisch handelen wordt omschreven (onder andere verwoord in de nota van de Nederlandse Vereniging van Verpleeghuisartsen (NVVA) in 1997). Het gehanteerde beleid en de wijze van besluitvorming in ’t Blauwbörgje waren volgens de staatssecretaris conform de uitgangpunten in die nota (Handelingen Tweede Kamer 1997-1998, Aanhangsel, nr. 1340).

²In het geval waarmee de publieke discussie op gang werd gebracht bleek later dat de man geen gevorderde dementie had en dat hij niet vanwege zijn dementie in het verpleeghuis verbleef maar ter revalidatie. Uit de casus werd in ieder geval duidelijk dat overleg met de familie onontbeerlijk is.

Misschien is de formulering 'op het nippertje gered' wat te sensationeel, maar het is wel een feit dat de genoemde casus aanleiding was voor een publieke discussie over versterving. Er is 20x aangifte gedaan tegen het betreffende verpleegtehuis (voor zover ik weet geen vervolging overigens) en er zijn kamervragen gesteld. Falcongj 13 feb 2009 17:19 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Versterving (dood). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 27 nov 2019 21:54 (CET)Reageren