Overleg:Virtueel geheugen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 11 jaar geleden door Smile4ever in het onderwerp Geschiedenis

Moet er niets bij (als opmerking?) dat SSD iets trager is dan RAM maar wel sneller dan een traditionele HD? ...

Snelle Pentium?[brontekst bewerken]

Pentiums zijn onderhand achterhaald. Core2Duo's en de nieuwste AMD's zijn 64-bit en kunnen zodoende nog veel meer geheugen aansturen.

Aangepast. MrBlueSky (overleg) 25 apr 2011 23:36 (CEST)Reageren

Nieuwe pagina over swappen[brontekst bewerken]

Ik denk dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen het virtueel geheugen (i.e. samenwerking tussen RAM + swapspace) en swapspace. Op de Engelstalige Wikipedia is dat ook gebeurd. Er kan dan ook gezegd worden dat swap het Engelstalige woord is voor wisselen (wist ik toch niet.). – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 91.177.167.178 (overleg · bijdragen) PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Daar zou je wel eens gelijk aan kunnen hebben. Wat let je het te verbeteren? Kleuske (overleg) 3 feb 2012 17:23 (CET)Reageren

Geschiedenis[brontekst bewerken]

Toen ik de term virtueel geheugen voor het eerst las, was de verklaring ervoor in het betreffende artikel dat virtueel werkelijk betekende. Voor het programma dat in een operating system met virtuele geheugentechnieken draait, is het alsof dat hele grote geheugen er werkelijk is, en er geen rekening behoeft te worden gehouden met de hoeveelheid fysiek geheugen. Dit zou in theorie betekenen dat van een programma dat wordt gestart, alleen dat gedeelte in het fysieke geheugen wordt geladen waarin zich de eerste uit te voeren machine-instructie bevindt. Het programma begint dan te draaien totdat de volgende instructie op een plaats in de adresruimte van het programma staat dat nog niet is geladen, of dat een instructie in het programma een gegeven moet accessen dat nog niet in het geheugen aanwezig is. Dan treedt een fout-interrupt op en zorgt het operating system in de afhandeling daarvan dat die instructie, dan wel dat gegeven, er wel is en gaat de uitvoering van het programma verder. In latere implementaties van de virtuele geheugen techniek heeft men het principe "alleen het hoogstnodige laden" verlaten, om zo interactieve programma's (wat windows-programma's toch meestal zijn) efficiënter te kunnen uitvoeren, en onnodige wachttijden voor het laden van programmadelen bij een muisklik te voorkomen.

Vanuit deze achtergrond zou de openingszin beter in deze richting kunnen gaan:

Met virtueel geheugen wordt een mechanisme bedoeld waarmee een besturingssysteem aan een programma geen beperkingen oplegt in het gebruik van het intern geheugen, zodat het programma "denkt" een vrijwel onbeperkt geheugen ter beschikking te hebben. Dit wordt gerealiseerd door een deel van de harde schijf te gebruiken om tijdelijk niet gebruikte gegevens te bewaren om zo meer werkgeheugen (RAM) vrij te houden voor belangrijkere zaken. Dit deel van de harde schijf wordt de wisselbestand (swapfile) of swap-ruimte genoemd.

FredTC (overleg) 11 feb 2013 09:45 (CET)Reageren

De praktijk leert dat virtueel geheugen niet beperkt is. Zowel in Linux als Windows moet er op voorhand aangegeven worden hoeveel virtueel geheugen men wenst te gebruiken. Mits een lichte aanpassing is jouw tekst dus bruikbaar. Groeten, 4ever(Overleg) 11 feb 2013 19:05 (CET)Reageren