Overleg:Wilsbekwaamheid

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Bij bewind en curatele: wilsbekwaamheid betreft vermogensbeheer, handelingsbekwaamheid betreft medische aangelegenheden?[brontekst bewerken]

In het lemma over wilsbekwaamheid en in het lemma over handelingsbekwaamheid staat: "Wilsbekwaamheid is een praktische term die met name wordt gebruikt in relatie tot medische beslissingen." Dit staat ook in de het informatieboekje "Curatele, bewind en mentorschap". Vreemd genoeg lijkt dit niet te gelden bij de uitwerking van beschermingsbewind en curatele: wilsbekwaamheid betreft daar vermogensbeheer.

Immers, in paragraaf B3 van de “Aanbevelingen meerderjarigenbewind” van het LOCK (aangevuld 21 januari 2014) wordt iemand wilsbekwaam genoemd als die in staat is de financiële verantwoording te beoordelen. En in paragraaf 7 van de Handleiding meerderjarigenbewind (november 2013) van Bewindsbureau Rechtbank Limburg (www.rechtbank.nl) wordt wilsbekwaamheid gedetailleerd omschreven als betrekking hebbend op een lijst van een tiental financiële zaken.

Bovendien: bij curatele is sprake van handelingsonbekwaamheid (in tegenstelling tot bij bewind), maar wat betreft vermogensbeheer zijn bewind en curatele identiek; zie paragraaf B6 van “Aanbevelingen curatele” van het LOCK (aangevuld 21 januari 2014). Hieruit volgt dat handelings(on)bekwaamheid niet vermogensbeheer betreft. En inderdaad, handelings(on)bekwaamheid betreft medische zaken: "De curandus is handelingsonbevoegd in aangelegenheden betreffende zijn verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding, aldus art.1:381 lid 4 juncto 1:453 lid 1 BW. De curator bewaakt zijn nietvermogensrechtelijke belangen,..."; zie genoemde “Aanbevelingen curatele”.

Welke fout maak ik?

Arie ten Cate (overleg) 17 apr 2015 16:44 (CEST)Reageren

In de “Aanbevelingen meerderjarigenbewind” van 8 juni 2015 is het woord wils(on)bekwaam vervangen door een definitie: (niet) in staat zijn je wil te bepalen". Arie ten Cate (overleg) 1 sep 2015 20:55 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Wilsbekwaamheid. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 13 sep 2017 23:34 (CEST)Reageren