Overleg:Witte wieven

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 maanden geleden door RikMars in het onderwerp Solse gat

Meteorologisch verschijnsel van Witte Wieven[brontekst bewerken]

Witte Wieven worden meteorologisch meestal verklaard als mistslierten of mistflarden, die in het verleden onverklaarbaar waren en daarom angst opwekte bij de mensen die deze ’s avonds en ’s nachts buiten op de heide tegen kwamen. Echter Witte Wieven zijn meer dan alleen mistslierten en mistflarden. Het kunnen ook plotseling sterk opstijgende mistkolommen zijn van wel 15 meter hoogte.

Het verschijnsel treedt op als vochtige lucht in een rustige atmosfeer, bij heldere hemel met vrijwel geen wind, ’s avonds en ’s nachts afkoelt . In deze rustige atmosfeer kan door uitstraling makkelijk grondmist ontstaan, dit wil zeggen een mistlaag van ca. 1,5 meter vlak boven de grond. Als er nu vrijwel geen wind staat en de lucht in kuilen of ondiepten minder afkoelt, zal deze relatief warme en vochtig lucht ingesloten raken door de deken van grondmist. Dit is juist het geval als in die kuilen of vennen water staat dat overdag opgewarmd is en ’s nachts minder snel afkoeld. De grondmist die de warme luchtbel met vochtige lucht in de kuil opgesloten houdt geeft een zeer instabiele meteorologische situatie, want de warme lucht wil in principe stijgen.
Zodra een trilling, of de opkomende zon of b.v. een vogel deze instabiele situatie verstoort, ontsnapt de warme vochtige lucht plotseling met een behoorlijke snelheid door de laag grondmist en condenseert direct in de koudere bovenlaag. Wat men dan te zien krijgt is een smalle (enkele meters brede) opstijgende wolk (condenserend vocht) van wel 10 à 15 m. Het lijkt dan op een groot wit bewegend wezen dat uit het niets lijkt te ontstaan.

Als je dit meemaakt schrik je, ook tegenwoordig, want dit verwacht je niet in een rustig landschap. Het is zeker een indrukwekkend verschijnsel. Dat men hier vroeger angstig van werd en er een bovennatuurlijke oorzaak aan verbond is daarom begrijpelijk.
Witte Wieven komen vrijwel alleen in het oosten en zuiden van Nederland land voor, omdat daar op de heiden en de velden nog veel kuilen en vennen zijn. Vandaar dat in sagen vaak sprake is van “witte wievenkuilen” of “witte wievenpoelen”. In het westen van Nederland komen witte wieven weinig voor, omdat daar vaak polderlandschappen zijn die vlakker zijn. Een ingesloten warme luchtbel krijgt daar weinig kans te ontstaan.

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Witte wieven. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 5 okt 2017 21:03 (CEST)Reageren

Referenties gevonden in artikelgeschiedenis[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Om de kwaliteit van bronvermeldingen binnen Wikipedia te verbeteren hebben we gekeken of er in de artikelgeschiedenis van dit artikel links naar externe webpagina's of naar andere wikis staan. In het verleden werd veel gebruik gemaakt van deze optie om de bron van een bewerking aan te geven, maar tegenwoordig worden bronnen meestal in het artikel zelf getoond. Het zou dus kunnen dat in de geschiedenis waardevolle bronnen staan die in het artikel zelf kunnen worden meegenomen.

Meer informatie over dit project is terug te vinden in de FAQ.

In de artikelgeschiedenis van Witte_wieven zijn de volgende bewerkingen gevonden:

Zouden jullie kunnen kijken of deze links geschikt zijn om in de bronvermelding in het artikel mee te nemen? Bij voorbaat dank.

Groet, Valhallasw-toolserver-botje (overleg) 20 mrt 2022 06:19 (CET)Reageren

Als de bovenstaande bronnen zijn bekeken dan kan deze melding worden verwijderd. Als een lege overlegpagina overblijft dan kan deze met {{nuweg|afgehandelde botmelding}} voor verwijdering worden aangedragen.

Solse gat[brontekst bewerken]

Waarom verwijderd u mijn toevoeging dat het klokgelui volens de legende uit het uit het Solse Gat komt? Op de pagina over het uit het Solse Gat staat dezelfde legende , dus die verwijzing lijkt me op zijn plaats. RikMars (overleg) 1 feb 2024 21:21 (CET)Reageren