Overleg:Zeeniveau

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit gaat alle"en over het broeikaseffect. Weet er iemand ook iets te vertellen over het zeeniveau tijdens de ijstijden? gitaarfreak 8 apr 2006 03:32 (CEST)[reageer]


Volgens een uitzending van National Geographic (5 april) hebben wetenschappers aangetoond dat 75.000 jaar geleden als gevolg van een supervulkaanuitbarsting op Java een ijstijd is uitgelokt. Bij die vulkaanuitbarsting is later een gigantisch meer ontstaan (Tabe) maar eerst is de aarde een mensengeneratie lang in dichte asnevels gehuld geweest waarin zich bovendien S02 gas bevond, dat tot bijtend en dodend zwavelzuur combineerde met de waterdamp. Doorheen die dichte gelige rook kon weinig zonlicht doordringen, waardoor het aardoppervlak merkelijk afkoelde en zich overal ijs begon te vormen. Dit had nadien op zijn beurt tot effect, dat zelfs toen de asnevels al begonnen op te klaren er veel meer zonlicht opnieuw weerkaatst werd de ruimte in, waardoor de afkoeling en vorming van gletsjers en vergroting van de poolkap nog doorging. Het zeeniveau is dan gedaald, maar er was veel meer land onder ijs bedolven.

Ben Pirard 8 apr 2006 10:02 (CEST)[reageer]


Wereldbol De voorbeelden en het perspectief in dit artikel behandelen voornamelijk Nederland en geven misschien geen wereldwijd standpunt over het onderwerp weer.
Probeer dit artikel alstublieft te verbeteren aan de hand van deze tips of bediscussieer het probleem op deze overlegpagina.

- De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 84.194.57.37 (overleg|bijdragen) .

Kan wel zijn, maar er zijn ook al de specifieke artikelen NAP en TAW die de nederlandse, resp. belgische situatie beschrijven. Het feit dat delen van nederland onder water komen te staan als de zeespiegel stijgt is nu eenmaal iets waar de belgen weinig last van zullen hebben. Caseman 21 mei 2007 17:22 (CEST)[reageer]

"..De verandering van het absolute zeeniveau (eustasie) wordt bepaald door de grootte van de ijskappen en de temperatuur van het zeewater. Beide hangen af van het gemiddelde klimaat op Aarde..."

KRITIEK Het gemiddelde klimaat op aarde is enkel het GEVOLG van diverse factoren, niet de oorzaak.

WATERKOELING Een van die factoren is de temperatuur van de oceanen. De opwarming (danwel koeling) van dit grote water is een ingewikkeld proces (Circulacion termohalina) van vele honderden tot duizenden jaren.

WATERTEMPERATUUR Het proces is vergelijkbaar met het koelsysteem in de auto - de motor raakt niet meteen overhit als je het gaspedaal even flink intrapt, maar je ziet na enig VERLOOP de temperatuurmeter een beetje oplopen. Het verhitte water wordt vervolgens door diverse slangen buiten de hete motor afgevoerd (en aangevuld door gekoeld water)om te worden gekoeld. De temperatuur in de motor zal vervolgens dalen. Zolang de motor het koelwater niet sneller verhit dan het extern kan afkoelen is er geen probleem. Denk ook aan het feit dat als het koelwater nog warm is de motor ook sneller weer op temperatuur is, en getempert word wanneer het koelwater nog koud is (koude start).

WATER en WATER Het enige water dat door lucht wordt opgewarmt is oppervlaktewater (diepzeewater is onbereikbaar voor de zon en andere atmosferische toestanden). Na verdamping wordt het de atmosfeer ingestuwd en vervolgens ergens anders weer als sneeuw terug. In de oceaan wordt het verdampte water weer aangevuld door koeler water van onderaf. Het oceaanwater loopt weliswaar niet door slangetjes, maar de koude en warme stromingen lopen wel degelijk gescheiden; koud water is zwaar en stroomt over de oceaanbodem, warm water is lichter en stroomt aan de oppervlakte.

PAK-IJS De warme golfstroom die noorwegen boven de poolcircel zo groen maakt, koelt af zodra het pakijs wordt bereikt en zinkt dan af naar de bodem om vervolgens eeuwenlang, zoekend naar het laagste punt, langzaam weer door opwarming naar de oppervlakte te stijgen. De grootste zorg van smeltend pakijs is dat het warme water steeds minder goed afzinkt, en de Circulacion Termohalina deels wordt onderbroken met het gevolg dat de stromingen zelfs geheel stopt. Noorwegen kan dan door ontbreken van de huidige warme stroming langs de kust weer onder het ijs komen te liggen, maar andere gebieden worden juist weer warmer door verstoring van de koudere stromingen.

STIJGING ZEESPIEGEL Met al dat smeltend ijs kan de zeespiegel enigzins stijgen. Hierbij moet er wel aan gedacht worden dat water dat wordt opgewarmt krimpt. De massa water in de oceanen is vele malen groter dan al het ijs (uitgezet "vast" water) boven het wateroppervlak tezamen. De vraag is dus of er meer water krimpt in de oceaan dan dat er bij komt als smeltwater.

IJSREFLECTIE IJsoppervlakten weerkaatsen zonnewarmte, maar dat doen wolken ook. Het versnelt afsmelten lijkt op een heel natuurlijk proces, zodra het ijs weg is en de temperatuur van het aardoppervlak stijgt neemt ook de verdamping van al dat vele water toe. Er treedt meer bewolking op dat op zichzelf al veel water zal bevatten (verlaging zeespiegel?), totdat er zelfs de zon er niet meer doorheen komt - er is dan weer sprake van afkoeling van het aardoppervlak. Hoe sneller de afsmelting (opwarming), des te eerder de afkoeling.

BEWOLKING Wolken bevatten ook een hoop water, helaas is condensatie van waterdamp (wolkvorming) niet vanzelfsprekend. Condens heeft een medium nodig om zich tot een druppel of ijskristal te vormen. Kosmische deeltjes zijn hiervoor grotendeels verantwoordelijk (naast het 'aardse' fijnstof). Deze kosmische deeltjes komen van buiten onze atmosfeer en worden enkel gehinderd door zonnewind. Hoe sterker de zonnewind, des te minder kosmische deeltjes er in onze atmosfeer terechtkomen, en dit vervolgens leidt tot minder condensatie dus wolkvorming. Met minder bewolking wordt het 's nacht kouder en overdag warmer - meer bewolking (door minder zonnewind) houdt 's nachts de warmte vast en geeft overdags de koele bescherming tegen de zon. Te veel bewolking geeft een verstikkend effect; de zon bereikt het oppervlak niet meer waardoor het gaat afkoelen. Dit vond plaats in de periode van nov 2004 tot juni 2005. Niet alleen in Nederland maar in het gehele noordelijk halfrond was er sprake van veelvuldige zware bewolking. Van een lente was geen sprake, en zodra begin juni er meer onbewolkte dagen voorkwamen brak uiteindelijk de zomer los - twee hittegolven in 1 maand (jawel, wie weet nog die laatste hete zomer?).

Er zijn meerder factoren (genoemd of niet) die het zeeniveau bepalen. Het grootst verwachtte (en minst bekende) te verwachten probleem zijn de methaanvelden in de oceaan. Methaan zit nu ingekapseld in ijskristallen. Waarneer het water opwarmt en of de druk afneemt komt het gas vrij. Zodra het gas in aanraking komt met het wateroppervlak (lees:lucht) zet het zich honderden malen in volume uit. O.a. ten noorden van noorwegen zijn diepe kraters in de zeebodem te vinden van eerder losgekomen methaan. Het gas komt in de atmosfeer, het water vult vervolgens de onstane krater op. Het hele waterniveauprobleem kan letterlijk in een klap opgelost zijn, ware het niet dat tsunamies zijn te verwachten bij het verzetten van zoveel massa. De verhouding lucht/water zal theoretisch ook enigzins veranderen.

Mischien is het losgekomen methaan slechts een truukje van moeder natuur om sneller af te koelen en niet meer ingewikkelder dan wat je ziet aan de achterkant van een koelkast...

Verschillen in zeeniveau als gevolg van verschillen in g-kracht[brontekst bewerken]

Ik heb ooit een wereldkaart gezien van de hoogteverschillen in de zeespiegel. Als gevolg van verschillen in g-kracht ontstaan er op zeeniveau "bergen" en "dalen" (van zeewater) en op wereldschaal lopen (in mijn herinnering) de grootste hoogteverschillen op tot maximaal 200 meter. Ik hoopte er op wikipedia meer over te vinden, maar in ieder geval in de huidige versie van dit artikel is er niets over te vinden. Misschien dat een deskundige zich nu geroepen voelt om er wat over te schrijven. Ikzelf heb er te weinig kaas van gegeten om dat op verantwoorde wijze te doen. 它是我 (overleg) 2 dec 2011 01:49 (CET)[reageer]

Zeeniveau versus zeespiegelstijging[brontekst bewerken]

Het artikel Zeeniveau en Zeespiegelstijging bevatten nagenoeg dezelfde inhoud. Zeeniveau is een minder gebruikelijke term dan zeespiegel. Zeespiegelstijging is een onderdeel van de aspecten van de zeespiegel. Mijn voorstel zou zijn om ze samen te voegen tot een artikel Zeespiegel. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door SiggyF (overleg · bijdragen) 11 jan 2016 23:17‎ (CEST)[reageer]