Overleg:Zevenaar (gemeente)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Partnersteden[brontekst bewerken]

Deze lijst van het artikel naar hier geplaatst wegens geklieder en niet-verifieerbaarheid van deze info. Gemeentesite geeft geen uitsluitsel.

Zevenaarse stedenbanden, hoe zit het echt?[brontekst bewerken]

Als inwoner van de gemeente Zevenaar kan ik bevestigen dat de Gemeente Zevenaar banden heeft met Mátészalka, Pruszcz en Weilburg. De namen van deze drie steden worden samen met een afbeelding van hun gemeentewapen onder de plaatsnaamborden van Zevenaar vermeld. De stedenband met Weilburg bestaat al vanaf de jaren zestig toen de Zevenaarse gemeenteraad in oktober 1965 besloot een stedenband met Weilburg, Privas en Tortona aan te gaan. In de jaren 80 werden in de toen gebouwde Zevenaarse wijk "de Methen" twee straten en een plein naar de drie partnersteden genoemd (Weilburglaan, Privaslaan en Tortonaplein). Ook de in die wijk voorkomende straatnamen Ardechelaan, Alessandria en Hessen zijn het gevolg van deze (voormalige) stedenbanden.

Na de val van het ijzeren gordijn is in 1993 de Zevenaarse stichting ZOM (Zevenaar Ondersteunt Mátészalka) [1] opgericht. Deze is de band met het oost Hongaarse Mátészalka aangegaan. Uiteindelijk heeft Zevenaar zich bij die contacten aangesloten. Dit contact is buiten de al bestaande stedenbanden met de andere drie steden gebleven. De contacten met het Poolse Pruszcz komen voort uit de al bestaande partnerschap met de voormalige gemeente Angerlo, zie o.a. het artikel "Poolse Pruszcz ligt 1100 kilometer van Zevenaar" [2] Toen Angerlo in het kader van een gemeentelijke herindeling bij Zevenaar werd gevoegd zijn de contacten met Pruszcz ten behoeve van de inwoners van de voormalige gemeente Angerlo voortgezet.

In 2008, heeft Zevenaar de stedenbanden met Privas en Tortona verbroken, wel zullen er nog tot 2012 jongeren uitwisselingen met Privas blijven bestaan. In het kader van de komende ingrijpende bezuinigingen heeft het Zevenaarse college van B&W in 2010 aan de gemeenteraad voorgesteld om de overige stedenbanden te beëindigen. Het betreffende voorstel van B&W om ook de nu nog bestaande stedenbanden te beëindigen is op 3 november 2010 door de Zevenaarse gemeenteraad afgewezen. Dus de geschrokken burgermeester van Weilburg kan voorlopig gerust zijn, zie het betreffende krantenartikel in de Gelderlander van 13 oktober 2010, [3]

Voorlopig blijven de Zevenaarse contacten met Mátészalka, Pruszcz en Weilburg voortbestaan, zie De Gelderlander [4]

Dan wat betreft de melding dat Zevenaar stedenbanden heeft met andere dan de door mij hierboven genoemde steden. Met verbazing zag ik dat in de Wikipedia de IJslandse hoofdstad Reykjavik als een partnerstad van Zevenaar wordt genoemd. Daar heb ik nog nooit iets over vernomen en is volgens mij ook de grootste nonsense. Met grote stelligheid durf ik als inwoner van Zevenaar te zeggen dat mijn gemeente geen stedenband met Reykjavik heeft. Ook met de andere anders dan de drie door mij genoemde steden heeft Zevenaar geen stedenband.

Voor verdere informatie zie;

  • Zevenaar-Mátészalka op de website van de VNG [5]
  • Zevenaar-Pruszcz op de website van de VNG [6]
  • Zevenaar-Weilburg op de website van de VNG [7]
  • Op de website van de gemeente Zevenaar over de contacten met Pruszcz (gemeente), zie [8]
  • Voor wie de Hongaarse taal machtig is zie de website van de Gemeente Mátészalka [9]

Tot slot zie ook een website over de Zevenaarse Stedenbanden (de oorspronkelijke drie partnersteden) [10] – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 145.53.144.81 (overleg · bijdragen) 4 nov 2010 17:40

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Zevenaar (gemeente). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 6 okt 2017 08:36 (CEST)Reageren