Overleg:Zuil van Trajanus

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

114 word ook als bouwjaar genoemd, mogelijk nam de bouw twee jaar in beslag. Abnormaal, 20 apr 2005 21:26

Is mogelijk, over de exacte jaartallen van de veldslagen zijn ook niet alle bronnen het eens. Maar zoals met veel van dergelijke gebeurtenissen zo lang geleden, is het erg moeilijk om de exacte jaartallen te achterhalen. Deels omdat het al zo lang geleden is, en deels omdat er in de tussentijd nogal eens kalenderwisselingen zijn geweest. Lexw 21 apr 2005 09:12 (CEST)Reageren

Notificatie van CommonsTicker[brontekst bewerken]

De onderstaande afbeelding(en), die gebruikt worden op deze pagina (of overlegpagina), zijn verwijderd of genomineerd voor verwijdering op Commons. Als de afbeelding verwijderd is, haal dan de afbeelding van de betreffende pagina. Indien je het niet eens bent met de nominatie of verwijdering kun je op Commons een reactie plaatsen op de verwijderlijst, of op de overlegpagina van de verwijderende admin.

-- CommonsTicker 10 jul 2007 16:19 (CEST)Reageren

Kan dit wel?[brontekst bewerken]

"De kunstenaar is mogelijk dezelfde als van het Trajaanse reliëf in de boog van Constantijn. Mogelijk gaat het om Apollodorus van Damascus, de architect van het Forum."

Is dit mogelijk? Aangezien de Zuil van Trajanus gebouwd is in ~114 n.Ch. , maar de boog van Constantijn is pas gebouwd in ~315 n.Ch. Zonder enig bewijs betwijfel ik wat hier staat.

82.173.120.214 18 mei 2010 01:17 (CEST)Reageren

Dat is heel goed mogelijk. In de tijd van Constantijn waren de kunstenaars niet meer van niveau van 200 jaar eerder. Men haalde simpelweg een aantal mooie panelen van andere monumenten af en plaatste deze op de Boog van Constantijn. Het gaat om monumenten uit de tijd van Trajanus, Hadrianus en Marcus Aurelius. Waar het hoofd van een van deze keizers stond afgebeeld, werd dat opnieuw bewerkt zodat het de gelijkenis van Constantijn had. De reliefs op de boog die wel rond 315 zijn gemaakt zijn duidelijk van mindere kwaliteit.
Van de Trajaanse panelen wordt aangenomen dat ze afkomstig zijn van het Forum van Trajanus, of de daar staande Basilica Ulpia. Blijft de vraag over of de kunstenaar Apollodorus zelf deze panelen heeft ontworpen. Hij was in principe architect, maar dat hij zich ook met dit soort details bezig hield lijkt me niet echt waarschijnlijk. Dit is hoe dan ook niet meer bekend. De Boog van Marcus Aurelius is een ander voorbeeld van een monument dat werd gebruikt voor de bouw van de Boog van Constantijn. Joris 18 mei 2010 10:08 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Zuil van Trajanus. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 6 okt 2017 12:56 (CEST)Reageren