Overleg Wikipedia:Archief/Wikipedia:Innovatie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 16 jaar geleden door Romaine
Dit is een archiefpagina Gelieve onderstaande teksten NIET te wijzigen of er commentaar op te geven.

Archivering gedaan door Romaine op 9 feb 2008 23:37 (CET) na verwijdernominatie.Reageren


Ik heb een aantal vragen en opmerkingen over de beoordeling die schijnbaar op gang gekomen is:

  • Áls er al beoordelingen moeten komen, horen ze wat mij betreft niet in het artikel thuis, maar op de bijbehorende overlegpagina. Daar zou de beoordelaar dan ook zijn beoordeling kunnen motiveren. (Ook voor het inmiddels verwijderde Sjabloon:Ditkanbeter was er een afspraak om het alleen op overlegpagina's te gebruiken.)
  • Wordt dit een grootscheepse actie? Zo ja, zou het dan niet beter zijn dit ergens centraal te melden en af te wachten of de gemeenschap het wel een goed idee vindt?
  • Wie bepaalt er welke artikelen beoordeeld gaan worden? Wie gaan er artikelen beoordelen? En wat zijn de criteria en de procedure voor beoordeling?

cicero 20 jun 2005 18:21 (CEST)Reageren

Ik ben wat te snel overgegaan tot actie. Het is inderdaad beter dat er eerst gestemd wordt over welke criteria er worden gehanteerd om een artikel te beoordelen. Ik had (ze zijn intussen verwijderd door Waerth) aangebracht in enkele artikels ivm. oudheid die al waren aangeduidt als Dit kan better of beginnetjes op het Portaal:Oudheid. Ik wou op deze manier benadrukken welke elementen van deze artikels nog voor verbetering vatbaar waren. Ik hoop dat het idee niet wordt opgegeven en wacht voorstellen af alvorens ik terug aan dit project begin.
Evil berry
Het idee is goed en ik heb het al meermalen gezegd ook tegen rex. Zet Todo lijstjes op op overlegpagina's van artikelen waarop je zegt dit ontbreekt en dat kan beter en dat is in principe goed. Die todo lijstjes kan je ook categoriseren. Dan heb je een categorie "ontbreekt inleiding" "geen plaatje" enz. En het is op een overlegpagina dus niemand die erover kan vallen lijkt me! Waerth©2005|overleg 20 jun 2005 18:58 (CEST)Reageren
Ik sta helemaal achter een poging om de kwaliteit van artikelen te verhogen. Ik zie nog niet helemaal voor me hoe dat in zijn werk moet gaan. Er is wel een soort van "commissie van experts" nodig. Inhoudelijk wil ik me bijvoorbeeld aan het onderwerp Oudheid niet wagen (kritiek leveren lukt me overigens altijd wel hoor: ook bij onderwerpen waar ik geen verstand van heb, dan heb ik als criterium dat iemand - ik in dat geval - het zonder al te veel voorkennis goed moet kunnen begrijpen). Overigens vind ik dat ook over artikelen op terreinen waar ik beter in thuis ben, alleen is het dan moeilijk om me in te leven in iemand zonder voorkennis.
De vraag is ook of het alleen gaat om een beoordeling. het zou ook kunnen gaan om een poging om de kwaliteit van een artikel op te krikken. Ook voetnoten e.d. er bij. Het gezamenlijk werken van een aantal mensen aan artikelen rond een onderwerp is wel eens vaker geprobeerd, bv in Portaal:Wetenschap & Technologie. dat liep niet echt. Wat wel redelijk loopt is het Wikipedia:Wikiproject planten, hoewel ik er eigenlijk geen zicht op heb in hoeverre daar aan peer-review wordt gedaan. Dit project gaat overigens meer over uitbreiding dan over kwaliteitsverbetering.
Het moeilijkste van alles is denk ik om een clubje mensen zo gek te krijgen dat de neuzen dezelfde richting opwijzen. Dat heb ik hier zelden zien gebeuren, maar ik heb ook niet overal zicht op. Misschien dat rond het geschiedenis- of religie-portaal wel voorbeelden te vinden zijn. Totnutoe is de wikipedia een project van min of meer eigenwijze Einzelgängers die allemaal hun eigen gebiedje beheren en zich soms buiten dat gebiedje ook met van alles bemoeien. Taka 20 jun 2005 19:08 (CEST)Reageren





Afkomstig van Categorie:Wikipedia:Innovatie: (28 nov 2004 11:26 t/m 30 nov 2004 11:46 + 8 dec 2004 13:43, auteurs: Taka, Bontenbal (laatste link alleen)) Pagina's over technisch innovatief gebruik van de wikipedia. Zie artikel Innovatie.

Zie ook:


Ideeën die al worden toegepast

Zie ook:


Nog aanwezig in categorie: