Overleg Wikipedia:Onderhoud/NuCommons bestanden verwijderen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 17 jaar geleden door Siebrand in het onderwerp Voorstel toevoeging bij CommonsClash

Verwijder de foto, maar niet door de pagina te verwijderen (knop boven in het scherm). Verwijder door onder het kopje Geschiedenis van de afbeelding op de bovenste knop (bij meerdere versies) (verw) te drukken

Waarom is dat, wat is het verschil? Ik klik meestal op 'verwijderen' en alle versies worden dan verwijderd? Michiel1972 15 okt 2005 00:11 (CEST)Reageren

Voorstel toevoeging bij CommonsClash[brontekst bewerken]

Ik wil voorstellen de volgende 'tutorial' toe te voegen bij het gebruik van CommonsClash, dit naar aanleiding van een aantal opmerkingen die ik kreeg n.a.v. het verwijderen van zo'n 7.000 afbeeldingen van nl:wp op basis van de uitvoer van CommonsClash. Dit kan zo snel gaan dat ik me voor kan stellen dat het verwarrend kan zijn voor de observant. De cursief gegeven berichten zijn suggesties voor het samenvattingsveld.


WORK IN PROGRESS Bij het gebruik van CommonsClash zijn de volgende scenario's te onderscheiden:

  1. Twee afbeeldingen zijn exact gelijk en de licentie op Commons is correct/gelijk: verwijder de afbeelding op nl:wp.
    • Verwijdering: Commons duplicaat
  2. Twee afbeeldingen zijn exact gelijk, maar hebben verschilende afmetingen en de afbeelding op Commons heeft een lagere resolutie: upload de versie van nl:wp over de versie op Commons heen en verwijder de afbeelding op nl:wp.
    • Verwijdering: Commons duplicaat
  3. Twee afbeeldingen zijn exact gelijk, maar hebben verschilende afmetingen en de afbeelding op Commons heeft een hogere resolutie: verwijder de afbeelding op nl:wp en controleer of de afbeelding op de pagina's waar deze wordt gebruikt niet te groot wordt weergegeven. Corrigeer waar nodig de afmetingen.
    • Verwijdering: Commons duplicaat of Highres commons
  4. Twee afbeeldingen hebben dezelfde naam, verschillen wat betreft inhoud en de licentie op nl:wp maakt plaatsing op commons mogelijk: verplaats de afbeelding naar naar commons onder een andere naam. Verwijder de afbeelding op nl:wp zodat de commonsafbeelding beschikbaar komt en pas de links aan daar waar de afbeelding wordt gebruikt. Controleer eerst of Commons de afbeelding niet al heeft. PD-oud en PD-kunst zijn vaak al aanwezig. Gebruik CommonsHelper voor categorisatie van de afbeelding op Commons. Dit hulpmiddel plaatst alle relevante informatie in een Commons-sjabloon en suggereert een categorie, als mogelijk.
    • Verwijdering: Naar Commons als Afbeeldingsnaam
    • Aanpassing links: Commonsfix
  5. Twee afbeeldingen hebben dezelfde naam, de inhoud verschilt en de afbeelding komt op commons voor onder een andere naam: verwijder de afbeelding op nl:wp en wijzig de links nl:wp naar de commonsnaam.
    • Verwijdering: Commons Afbeeldingsnaam
    • Aanpassing links: Commonsfix
    • Verwijdering: Naar Commons als Afbeeldingsnaam
    • Aanpassing links: Commonsfix
  6. Twee afbeeldingen hebben dezelfde naam, verschillen wat betreft inhoud en de licentie op nl:wp maakt plaatsing op commons niet mogelijk: verplaats de afbeelding op nl:wp naar een andere naam en neem de bestaande gegevens over (licentie, categotie-indeling, beschrijving, etc).
    • Verwijdering: Afbeelding verplaatst naar NieuweNaamAfbeelding i.v.m. CommonsClash
    • Aanpassing links: Naam afbeelding gewijzigd
  7. Twee afbeeldingen hebben dezelfde naam, het beeld op nl:wp is van slechte kwaliteit (in incidentele gevallen èn pov) en er staat een mooi beeld achter op commons met een juiste licentie: nomineer de afbeelding op WP:VA zodat na verwijdering de afbeelding van commons kan worden gebruikt. Deze methode kan ook gebruikt worden bij licenties met (grote) beperkingen als {NietCommercieel}, {Beperkt} en/of {Bronvermelding}.

EINDE WORK IN PROGRESS


  • Redelijk akkoord, behalve bij het laatste: nomineer het bestand voor verwijdering in dat geval, maar verwijder het zelf niet. Ook moet er nog eens op gedrukt worden dat met afbeeldingen uiterst omzichtig moet worden omgesprongen: eens verwijderd, altijd verwijderd geldt in dit geval, en het is daarna ook oncontroleerbaar. Daarom zo min mogelijk op eigen houtje handelen en zoveel mogelijk verwijderlijst gebruiken. --Tuvic 30 mei 2006 23:15 (CEST)Reageren
Oke, eens. Dank voor de input. Verwerkt. Siebrand (overleg) 30 mei 2006 23:50 (CEST)Reageren
  • Is dit verhaal uit te breiden met een lijstje van nl:licentiesjabloon --> commons:licensetemplate? Bijvoorbeeld :
  • {{PD-oud}} --> {{PD-old}}
  • {{eigenwerk}} --> {{GFDL-self}}

etc Teun Spaans 31 mei 2006 07:07 (CEST)Reageren