Overleg categorie:Nederlandse verzetsgroep in de Tweede Wereldoorlog

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 17 jaar geleden door Art Unbound in het onderwerp Verwijderingsnominatie

Verwijderingsnominatie[brontekst bewerken]

Ik heb inmiddels gezien dat het gebruikelijk is categorieën in het enkelvoud te benoemen. Tegen hernoeming tot Nederlandse verzetsgroep in de Tweede Wereldoorlog heb ik dan ook geen bezwaar. Hetzelfde zal gelden voor enkele van de onderliggende categorieën (dus Knokploeg in plaats van Knokploegen).

Wel blijf ik van mening dat deze categorie, ook al is hij nog in opbouw, dringend noodzakelijk is om bestaande en nieuwe informatie over het Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog te kunnen structureren. In de oorspronkelijke structuur is slechts plaats voor Nederlandse personen in het verzet (de lijst bevat inmiddels 275 artikelen), waardoor het onmogelijk is het verzet effectief te beschrijven.

Belangrijker nog is, dat het ondoenlijk is na te gaan wat er ontbreekt. Zo is er geen systematische beschrijving van ontstaan en ontwikkeling van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers en haar regionale vertakkingen, noch van de aan haar gelieerde landelijke en plaatselijke knokploegen. Over de Binnenlandse Strijdkrachten bestaat niets. Spionage- en koerierswerk kan niet worden beschreven. Onderwerpen als de Falsificatiecentrale en de Persoonsbewijzensectie verdienen een aparte behandeling; de Illegale pers is alleen te vinden via specifieke artikelen over afzonderlijke kranten, etc. etc. etc.

De oorspronkelijke structuur ziet er als volgt uit:

  1. Categorie:Tweede Wereldoorlog in Nederland (de hoofdcategorie)
    1. Categorie:NSB
    2. Categorie:Nederlands persoon in de Tweede Wereldoorlog
      1. Categorie:Nederlands collaborateur in de Tweede Wereldoorlog
      2. Categorie:Nederlands verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog
    3. Categorie:Plan-Frederiks

Dit lijkt mij volstrekt inadequaat.

Inmiddels heb ik aan de boom onder de hoofdcategorie toegevoegd een niet-persoonsgebonden categorie, t.w.:

    1. Categorie:Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog, evenwaardig aan de categorieën NSB, Nederlands persoon in de Tweede Wereldoorlog en Plan-Frederiks met als subcategorieën:
      1. Categorie:Nederlands verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog (dus een tweede link),
      2. Categorie: Nederlandse verzetsgroep in de Tweede Wereldoorlog, dus een categorie zaak naast een categorie persoon.

(N.B. dit is na vernoeming).

Onder de categorie ##Nederlandse verzetsgroepen in de Tweede Wereldoorlog heb ik onder andere gehangen een subcategorie ###Categorie:Illegale pers om zaken, personen en organisaties te bundelen die de Illegale pers in Nederland 1940-1945 (mede) hebben bepaald en vormgegeven. Deze subcategorie bevat inmiddels 12 artikelen.

Zelfs dan is er aan de hoofdcategorie Tweede Wereldoorlog in Nederland heel wat toe te voegen en te verbeteren, dat ik op dit moment niet kan overzien (bijvoorbeeld: De Nederlandse Regering in Engeland en Opbouw onder de Duitse bezetting). Al deze onderwerpen kunnen in de huidige opzet geen plaats vinden. Ik beperk mij dus tot het onderwerp: Categorie:Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog.

Een categorie Categorie:Nederlandse verzetsgroep in de Tweede Wereldoorlog is mijns inziens noodzakelijk, omdat anders de bovenliggende categorie (Categorie:Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog) onherroepelijk volloopt en onoverzichtelijk wordt; óf omdat nieuwe artikelen anders alleen aan de hoofdcategorie Categorie:Tweede Wereldoorlog in Nederland kunnen worden gehangen. Voorbeeld: momenteel bevat de categorie Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog vijf artikelen, waaronder Verzetskruis (door mij opgediept artikel dat zo goed als onvindbaar was maar een waardevolle lijst bevat); Raad van Verzet en Waalsdorpervlakte, twee nieuwe artikelen die mijns inziens hier thuishoren daar ze geen verzetsgroep betreffen. Het artikel Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers betreft daarentegen wél een groep, zelfs een conglomeraat van groepen. Verschillende regionale onderduikorganisaties verdienen afzonderlijke behandeling; zo is de Limburgse organisatie nauw verweven met het Rooms-Katholieke protest en de houding van de Nederlandse bisschoppen jegens de bezetter.

Uiteraard is het mogelijk eerst artikelen te schrijven en ze pas daarna in categorieën te bundelen, maar de beschrijvingsgeschiedenis van het gehele onderwerp Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog tot dusverre, bewijst m.i. dat auteurs en bewerkers door de bomen het bos niet meer zien. In de nieuwe structuur zijn in een paar dagen tijd al drie nieuwe artikelen geschreven door anderen, hetgeen het bestaansrecht van deze indeling aantoont.

Ik pleit dus voor het handhaven van deze categorie, zij het na hernoeming tot enkelvoud. Tevens lijkt een verdere onderverdeling, nu of in de nabije toekomst, mij gerechtvaardigd; dit om te voorkomen dat in deze categorie eenzelfde wildgroei plaatsvindt als in de categorie Personen. Lijsten van 275 artikelen, rijp en groen, zijn onhanteerbaar.

Hiermee beoog ik in geen geval een soort annexatie van het onderwerp, noch heb ik enig bezwaar tegen veranderingen of verbeteringen; integendeel, ik hoop dat geïnteresseerden zich hierdoor gestimuleerd voelen het thema Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog tot een succes te maken.

Wellicht is het mogelijk een projectgroep op te richten om de ideeën nader uit te werken, en eventueel op den duur een nieuw portaal te maken. Voor alle constructieve ideeën sta ik meer dan open.

Art Unbound 25 jan 2007 16:04 (CET)Reageren