Overleg gebruiker:217.122.115.154

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 13 jaar geleden door Erik Wannee in het onderwerp Verloskundige is geen arts

Verloskundige is geen arts[brontekst bewerken]

Beste anonieme wikipediaan, zoals je ziet zijn door jou vanavond op drie plaatsen aangebrachte veranderingen teruggedraaid, omdat ze alledrie de strekking hebben dat een verloskundige een arts/medicus is, wat niet het geval is. Een verloskundige is een paramedicus die in een apart BIG-register geregistreerd staat. Groet, Erik Wannee (overleg) 25 mei 2011 22:50 (CEST), arts.Reageren

Beste Erik,
Een verloskundige is wel een medicus, dat is mij duidelijk verteld bij mijn afstuderen. Hier nog een citaat van een ander:
De medische beroepsgroep in Nederland bestaat uit artsen, tandartsen en verloskundigen. Het kenmerk van een medicus is dat hij/zij zelfstandig is, zelf diagnoses stelt, zelfstandig een behandeling mag instellen en zelfstandig kan insturen naar de specialist.
Ik verzoek je dan ook mijn wijzigingen weer terug te zetten.
Groeten,
Ilona, verloskundige
Beste Ilona,
dat is een erg merkwaardige definitie van het begrip 'medicus'. Laat ik voorop stellen dat het begrip 'medicus' geen wettelijke bescherming geniet in de zin van de wet BIG. Maar als ik kijk in Wikipedia bij Medicus dan kom ik meteen op 'Arts' terecht. En als ik in mijn Dikke van Dale kijk, dan lees ik als definitie: '1. arts, geneesheer, dokter; 2. student in de medicijnen.' Als ik kijk op Encyclo.nl dan vind ik ook alleen maar referenties naar artsen en niet naar verloskundigen of tandartsen.
De omschrijving dat het kenmerk van een medicus is dat hij/zij zelfstandig is, zelf diagnoses stelt, zelfstandig een behandeling mag instellen en zelfstandig kan insturen naar de specialist, is afkomstig van de oude Wet op de Uitoefening van de Geneeskunst. Die is in 1993 vervangen door de de wet BIG, waarin er alleen nog maar een titelbescherming is en er een aantal voorbehouden handelingen zijn. Sinds december 1993 mag iedereen een diagnose stellen, een behandeling instellen en insturen naar een specialist, zolang diegene maar geen voorbehouden handelingen verricht.
Laat ik meteen vertellen dat ik omwille van de bovengenoemde onduidelijkheid, zelf het woord 'medicus' altijd probeer te vermijden. En het woord 'paramedicus' nog veel meer, want uit een in 2000 door mij gehouden mini-enquête onder collega's (verpleeghuisartsen in opleiding) bleek dat echt iedereen daaronder wat anders bleek te verstaan.
Ik hoop hiermee duidelijk te hebben gemaakt dat ik het niet wenselijk vind om de wijzigingen weer terug te zetten. Vriendelijke groet, Erik Wannee (overleg) 29 mei 2011 15:01 (CEST)Reageren

Het is inderdaad onduidelijk wat de definitie van medicus is. Omdat ook wij medicijnen mogen voorschrijven en voorbehouden handelingen hebben is ons toenertijd verteld dat wij onder de medici vallen (dat zal vast obv de Wet op de uitoefening van de geneeskunst zijn, maar ik ben met je eens dat de wet BIG dat allemaal wat in de war gegooid heeft. Zo zijn er ook bekkenfysiotherapeuten die inwendig onderzoek mogen doen en nurse practioners die delen van artsen over kunnen nemen onder eigen verantwoordelijkheid. Groeten, Ilona

Ik heb inmiddels in het lemma 'Arts' het kopje 'verwante beroepen' verwijderd, omdat daar wel de tandarts en dierenarts werden genoemd en niet de verloskundige (behalve kortdurend door jouw toedoen dus). Dat kopje voegde alleen maar onduidelijkheid toe, dus heb ik het helemaal verwijderd. Ik denk dat we vanwege het feit dat het begrip 'medicus' ook alleen maar verwarring geeft en totaal niets zinnigs toevoegt, beter maar zoveel mogelijk vermeden of zelfs verwijderd moet worden. Gewoon het beroep 'verloskundige', 'arts' etc. noemen, dat is tenminste duidelijk.
Vriendelijke (en toch ook wel een beetje collegiale) groet, Erik Wannee (overleg) 29 mei 2011 23:13 (CEST)Reageren