Overleg gebruiker:62.195.92.178

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 9 jaar geleden door RonnieV in het onderwerp Homo sapiens
Hallo, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.158.084 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Je bijdragen worden nu geregistreerd onder je IP adres. Aanmelden biedt veel voordelen. Na vier dagen krijg je ook de mogelijkheid om semi-beveiligde pagina's te bewerken en verdwijnt de verplichting om een bewerking eerst te controleren.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Homo sapiens[brontekst bewerken]

Mijn dochter heeft te goeder trouw twee wijzigingen aangebracht. Het gaat in beide gevallen om het specificeren van de moderne mens. Waar "homo sapiens" stond, heeft zij er "homo sapiens sapiens" van gemaakt, de inderdaad correcte naam van de moderne mens, als ondersoort van de "homo sapiens". De "homo sapiens idaltu" is immers uitgestorven. Best pienter voor een meid van 10. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 62.195.92.178 (overleg · bijdragen)

Allereerst welkom op Wikipedia. In het artikel over de mens komt onder meer deze passage voor: "De naam Homo sapiens werd in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus in de tiende druk van Systema naturae. Bij publicatie van de naam noemde Linnaeus vijf ondersoorten of variëteiten (...). Tegenwoordig wordt soms geopteerd om te spreken over de ondersoort Homo sapiens sapiens als het over de mens gaat." De onderstrepingen zijn van mij. Historisch gezien heeft Linnaeus de naam homo sapiens geïntroduceerd. De naam homo sapiens sapiens is niet van hem. In de eerste zin van het citaat hierboven hoort dus wel degelijk homo sapiens te staan.
In het artikel over de neanderthaler staat onder meer: "De neanderthalers leefden enige tijd gelijktijdig met de cro-magnonmens, die geldt als eerste anatomisch moderne mens en dienovereenkomstig wordt aangeduid als Homo sapiens sapiens." Misschien is het inderdaad beter om in de alinea over de neanderthaler in de Geschiedenis van Duitsland ook homo sapiens sapiens te gebruiken.
Hoe dan ook, we zijn blij met zulke oplettende lezers als uw dochter. Met vriendelijke groet - Paul-MD (overleg) 3 mrt 2015 00:14 (CET)Reageren

Vriendelijk dank voor uw begrip, Paul. Ik denk dat mijn dochter trots is als haar toevoeging in het tweede geval gehandhaafd blijft. In het geval van de kwalificatie van Linnaeus had ik zelf ook al mijn twijfels. Hartelijke groet, Robert Jan van der Woud

Als uw dochter een account aanmaakt en daarmee die bewerking opnieuw maakt, kan ze later nog altijd terugvinden waar ze trots op mag wezen. En dat u als vader trots bent op (de bijdrage van) uw dochter, dat kan ik goed begrijpen! Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 3 mrt 2015 01:25 (CET)Reageren