Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:Arumes

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 5 jaar geleden door Arumes
Hallo Arumes, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.160.381 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Beste Arumes. Het twijfelsjabloon is er alleen voor wanneer er echte twijfel is aan de inhoud, zoals in de richtlijnen Wikipedia:Bronvermelding#Bron_gevraagd staat aangegeven die jezelf hebt aanstipt, niet voor het gebruik om bronnen te vragen. Mocht je het nog eens doen zal dat zeker worden teruggedraaid.

Het bronvermeldingslabloon die je niet gebruikte is voor specifieke feitjes, niet voor om hele artikelen in vraag te stellen omdat jij persoonlijk vind dat er bronnen zouden moeten staan.

Mijn advies aan jouw is, ga eerst je even wat inlezen en kijk even naar de praktijk op deze Wikipedia. Ieder taalversie heeft zo zijn eigen manier van werken. Dagdeel (overleg) 6 sep 2018 20:59 (CEST) (en ps graag bij een volgende reactie ondertekenen, zie het welkomsbericht hier boven.)Reageren

Omdat ik persoonlijk vind dat er bronnen zouden moeten staan? Een citaat van die bronvermeldingspagina: "bronvermelding in artikelen is wenselijk vanwege de verifieerbaarheid van de vermelde informatie."

Een citaat uit het Welkomstbericht/Snelcursus/Uitgangspunten: "Informatie moet controleerbaar zijn aan de hand van reeds gepubliceerde bronnen."

Arumes (overleg) 6 sep 2018 21:16 (CEST)Reageren

Informatie die men toevoegt moet controleerbaar zijn maar behoeft niet per se met een bron op een artikel zelf. Er staat op die bronvermeldingspagina ook dat wanneer je ergens aan twijfel het beste eerst zelf even naar bronnen ervoor te zoeken. De informatie moet daarom onder andere ook terug te vinden zijn in andere bronnen. Bronnen neerzetten is 'wenselijk' maar niet verplicht. Daar zijn verschillende redens voor, onder meer dat brede kennis verloren kan gaan omdat verplichting ook kan zorgen voor vernauwing en beperkingen. Maar ook dat (teveel) bronnengebruik misinformatie kan verbloemen. Bronvermeldingsadviespagina is ook geen harde richtlijn maar een leidraad.
Vergeet ook niet dat Wikipedia uit gaat van Wikipedia:Ga uit van goede wil. Dus een artikel alleen betwijfelen omdat er geen bron op staat druist ook tegen die regel in. Alleen op direct aanwijsbare punten is daarbij gewenst.. Dagdeel (overleg) 6 sep 2018 22:13 (CEST)Reageren

Nee, "goede wil" slaat op de omgang met andere gebruikers. Dat ik een pagina inhoudelijk in twijfel trek betekent niet dat ik de auteur ervan verdenk slechte bedoelingen te hebben. Arumes (overleg) 6 sep 2018 23:27 (CEST)Reageren