Overleg gebruiker:Cleonis

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Overleg gebruiker:Cleon Teunissen)
Laatste reactie: 14 jaar geleden door Viridiflavus

Ik heb wel een account op de Nederlandstalige wikipedia, maar ik ben bijna uitsluitend actief op de engelstalige wikipedia, dus ik ben alleen daar te bereiken. Mijn User Talk pagina op de engeltalige Wikipedia --Cleon Teunissen|Overleg 12 mrt 2005 20:51 (CET)Reageren




Hallo Cleon,
Allereerst van harte welkom op Wikipedia. Leuk dat je wilt meedoen!
Ik heb net je stukje over Middelpuntvliedende kracht gelezen, en dat zag er goed uit, alleen is het volgens mij geen term uit de mechanica. Die heeft het alleen over de kracht die naar het middelpunt is gericht. Vandaar dat ik dat sjabloon erboven heb gezet.
En verder is het motto van Wikipedia: Voel je vrij een ga je gang!
Succes ermee en groetjes, HetKantoor

Hallo HetKantoor
Ik heb inmmiddels het artikel dat ik heb geschreven geplaatst. Middelpuntvliedende kracht is inzoverre een geldige mechanica-term dat er in sommige berekening-strategieën met een wiskundige term voor een centrifugale kracht wordt gewerkt, en als je het gebruikt moet je er een naam aan geven. Maar middelpuntvliedende kracht is dus een fictieve kracht, middelpuntvliedende kracht bestaat alleen in een fictieve wereld. Voor de berekening telt alleen maar of de uitkomst klopt met de echte wereld, en dat is het geval. Cleon Teunissen 27 jan 2005 10:56 (CET)Reageren
Inmiddels zijn EllyWa en ik naar het artikel over middelpuntvliedende kracht aan the kijken. Ik vind het er nu goed uitzien. Cleon Teunissen 29 jan 2005 09:24 (CET)Reageren
Ik heb de term schijnkracht verwijderd en een scherp onderscheid gemaakt tussen de middelpuntvliedende kracht (kracht die een kogel op een kogelslingeraar uitoefend en de middelpuntzoekende kracht die uitgeoefend wordt door de kogelslingeraar op de kogel. De middelpuntzoekende kracht is een reactiekracht, geen schijnkracht. Verder heb ik het voorbeeld van de planeet om de zon voorzien van een noot. Het is me opgevallen dat je de theorie van de Algemene Relativiteit niet begrijpt,. Een voorwer p in vrije val is niet onder invloed van de zwaartekracht. De zwaartekracht is namelijk wel een schijnkracht in deze theorie. Aangezien er bij planeetbanen geen krachten op de planeet werken is het voorbeeld dus feitelijk onjuist. Viridiflavus 28 okt 2009 06:33 (CET)Reageren

Welkom[brontekst bewerken]

Hallo Cleonis, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.158.475 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

vanuit Bangkok Thailand Wae®thtm©2005 28 jan 2005 18:09 (CET)Reageren

Hoi Waerth,
ik heb een vraag: ik onderteken inderdaad altijd met vier tildes maar soms zie ik een ondertekening met twee koppelingen: eentje naar de Gebruiker pagina, en eentje naar de GebruikerOverleg pagina. Is er bij jouw weten een geautomatiseerde manier om die dubbele versie te krijgen? Cleon Teunissen 29 jan 2005 09:26 (CET)Reageren
Kan je bij voorkeuren zelf doen is niet geautomatiseerd. Wae®thtm©2005 29 jan 2005 19:06 (CET)Reageren

Equivalentieprincipe[brontekst bewerken]

Je opmerking over "schijnkracht" moet ik even nazoeken... voor zover ik weet wordt die in het natuurkunde onderwijs vrij breed gebruikt... je opmerking dat er een meetinstrument bestaat die onderscheid kan maken tussen versnelling en gravitatie... dat is een grapje of ik lees het niet goed.

Groeten

Sjoerd22 21 aug 2006 01:11 (CEST)Reageren

Wet van Buys Ballot[brontekst bewerken]

Je beschrijving van de corioliskracht in dit artikel is onjuist. Objecten worden in oostelijke richting geduwd indien zij van de evenaar naar de polen bewegen, in westelijke richting indien zij van de polen naar de evenaar bewegen. Of je op het noordelijk danwel zuidelijk halfrond zit maakt niet uit. Danielm 17 mrt 2005 13:36 (CET)Reageren

Ok, over het hoofd gezien! Misschien iets om in het artikel te vermelden. Danielm 17 mrt 2005 14:00 (CET)Reageren

Equivalentieprincipe 4[brontekst bewerken]

Ik ben bang dat we moeten beluiten dat we het oneens zijn: ik heb geen zin om zo'n hele discussie met je aan te gaan als onder de Engelse "Centrifugal Force" gebeurt.

Een schijnkracht is niet vaag, het is didactisch niet slecht om die te gebruiken om een leerling uit te leggen dat - wat iemand beleeft in een auto in een bocht - veroorzaakt wordt door een middelpuntZOEKende kracht. Schijnkrachten bij bewegende en versnellende coördinatenstelsels worden uitgebreid gebruikt door Feynman - zoals een van de andere deelnemers al opmerkte - en ik denk niet dat een van ons de pretentie moet hebben een betere didacticus te zijn dan Feynman.

En het hele PUNT van het Equivalentie principe-verhaal is nu juist dat Einstein zegt : door een bepaald (niet inertiaal) coördinatenstelsel/referentiekader (allemaal hetzelfde) te kiezen kun je zelfs ZWAARTEKRACHT als een schijnkracht- een gevolg van de keuze van je stelsel - gaan zien.

In je eerste opmerking over een "versnellingsmeter" leek het er op dat er een meting bestond die - bijvoorbeeld in een afgesloten ruimte als die "Vomit Comet" - het verschil zou kunnen aangeven tussen een gravitatiekracht en een (schijn)kracht ten gevolge van een versnelling - en dat is natuurlijk onzin. In je uitleg er van is helemaal niet meer duidelijk wat je bedoelt: gravitatieversnelling van de planeet, centrifugale (schijn) versnelling van alles in het ruimtestation, het gegooi van die astronauten: allemaal versnelling en voor die meter allemaal hetzelfde. Kun je gelijk zien dat een schijnkracht prima te meten is.

Met vriendelijke groet

Sjoerd22 21 aug 2006 15:30 (CEST)Reageren