Overleg gebruiker:Deadstar/JHNIZ test

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jacques Hnizdovsky in 1969

Jacques Hnizdovsky (Oekraïns: Яків Гніздовський), (27 januari 1915 - 8 november 1985) was een Oekraïns-Amerikaans schilder, printmaker, beeldhouwer, ex-libris ontwerper en illustrator.

Levensloop[brontekst bewerken]

Jacques Hnizdovsky werd geboren in Oekraïne in het Borshchivskyi Raion van het oblast Ternopil, en was een van de directe afstammelingen van een Poolse adellijke familie. Hij studeerde aan de Academie van Schone Kunsten in Warschau en Zagreb, en verhuisde in 1949 naar de Verenigde Staten. Hij produceerde honderden schilderijen, evenals meer dan 300 prints (houtsneden, etsen en linoleumsneden). Hij werd geïnspireerd door het gebruik van blokdruk in Japan, alsmede de houtsneden van Albrecht Dürer.

De meeste van zijn houtsneden, (afgezien van de tentoonstelling affiches) werden gedrukt op washi, vaak abusievelijk vertaald naar "rijst papier". Washi is echter gemaakt van de papiermoerbei (broussonetia papyrifera). (Zie hier voor meer informatie over de productie van dit papier)

Hnizdovsky's houtsneden verbeelden vaak planten en dieren, en de primaire reden hiervoor was in eerste instantie omdat hij na zijn aankomst in de VS geen middelen had om een menselijk model te betalen. In de Bronx Zoo vond hij vele modellen die bereid waren for peanuts te poseren zoals hij zou schrijven. Andy, de orang-oetang die als baby in de Zoo terecht kwam was een van Hnizdovsky favoriete modellen.

Andy de orang-oetang

Toen hij stierf, de Bronx Zoo meteen gekocht houtsnede in herinnering van Andy. Nog een favoriet model voor een van Hnizdovsky bekendste prenten, was ook uit de Bronx Zoo. Schapen'Het ging om de print Hnizdovsky is het best bekend voor, en het blijkt de poster voor zijn zeer succesvolle tentoonstelling in het Lumley Cazalet Gallery in Londen. Deze poster overigens, kan worden gezien in de keuken scène van de film The Hours .

The artist also designed several stamps and a souvenir sheet for the Ukrainian Plast postal service, issued in 1954 and 1961.

Hnizdovsky heeft tentoongesteld op grote schaal en zijn werken zijn in de permanente collecties van de vele musea wereldwijd. Het Museum of Fine Arts in Boston heeft een grote collectie van zijn prenten.

Jacques Hnizdovsky overleed in 1985 en is begraven op de Lychakivskiy Begraafplaats in Lviv, Oekraïne. Zijn archief is gehuisvest op de Slavische en Baltische divisie van de New York Public Library. [Http://www.nypl.org/research/chss/slv/slav.balt.html Slavische en Baltische Divisie , NYPL

Books illustrating the work of Jacques Hnizdovsky[brontekst bewerken]

  • Tahir, Abe M. Jr (1987). Jacques Hnizdovsky Woodcuts and Etchings. Pelican Publishing Co. ISBN 0882894870.
Shows all prints created during the artist's lifetime, a catalogue raisonné, profusely illustrated with images.
Shows prints created between 1944-1975, a catalogue raisonné, profusely illustrated with images.
  • Hnizdovsky, Jacques (1986). Jacques Hnizdovsky Ex Libris. S. Hnizdovsky. ASIN B0007BYZ94
Shows 54 Ex Libris designs that the artist created for friends, family, museums and libraries.

Publications[brontekst bewerken]

This is a partial list of books illustrated by Jacques Hnizdovsky.

For a full list of Ukrainian books illustrated by Jacques Hnizdovsky, please contact the Slavic and Baltic Division of the New York Public Library, which houses the entire collection.

  • The Poems of John Keats, 1964
  • The Poems of Samuel Taylor Coleridge, 1967
  • Tree Trails of Central Park, 1971
  • Flora Exotica, 1972
  • The Poems of Thomas Hardy, 1979
  • The Traveler’s Tree, 1980
  • The Poetry of Robert Frost, 1981
  • Signum Et Verbum, 1981
  • A Green Place, 1982
  • Birds and Beasts, 1990
  • Behind the King’s Kitchen, 1992
  • The Girl in Glass, 2002
  • The Adventurous Gardener, 2005


References[brontekst bewerken]

Further reading[brontekst bewerken]

  • Leshko, Jaroslaw (1995). Jacques Hnizdovsky Яків Гніздовський.
Published by The Ukrainian Museum on the occasion of the exhibition Jacques Hnizdovsky 1915-1985: Retrospective Exhibition, organized by The Ukrainian Museum, New York. Profusely illustrated bilingual exhibition catalogue containing 23 pages of biographical text, showing examples of paintings, woodcuts, linocuts, etchings and ceramics by the artist.

External links[brontekst bewerken]

Zie de categorie Jacques Hnizdovsky van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

en:Jacques Hnizdovsky

(vertaling in progress)