Overleg gebruiker:Falka

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 18 jaar geleden door Falka

Hallo Falka,

welkom bij de Nederlandstalige wikipedia!

Ik zag dat je al lekker bezig was met Jacobskruiskruid, ga zo door!

Teun Spaans 9 mei 2006 06:33 (CEST)Reageren

Hallo Teun

Ik vind het nog wel eng om dingen aan te passen hoor, en foto s plaatsen snap ik al helemaal niet. Mijn doel is vooral om wat te nuanceren en angst te voorkomen en/of weg te nemen. Kennis van de plant helpt om slachtoffers te voorkomen onder grazers. Zoals de hysterie in Engeland wil ik graag voorkomen. Daar komt ook het verhaal vandaan dat het aanraken van de plant leverschade geeft bij mensen, er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Dat speculeren op angst vind ik een hele slechte zaak. Op ons forum krijgen we ook weer veel vragen over het herkennen van de plant, voorlichting is hard nodig. Gelukkig hebben we ook hulp van wetenschappers, dus ook bij vragen die we niet weten kunnen we altijd back up vragen.

Falka 9 mei 2006 08:07 (CEST)Reageren

Hi Falka,
Foto's plaatsen is minder eng dan het lijkt. Geef eerst je foto een toepasselijke naam. Dus geen R00012.JPG of zo iets, anders gaan we over elkaars afbeeldingen heen uploaden. Klik op "upload" in de linkerkolom. Selecteer je foto, kies een licentie en klik op "upload bestand".
Je kunt dan de foto gebruiken door [[Afbeelding:fotonaam.jpg]] in je tekst op te nemen.
Houd je je met meer zaken bezig als alleen het jacobskrusikruid?
Teun Spaans 9 mei 2006 22:22 (CEST)Reageren

Hallo Teun

Ik ben me aan het verdiepen in de insecten die afhankelijk zijn van JKK, maar ook slachtoffers voorkomen onder grazers. Het is geen simpel probleem wat zo maar even is op te lossen. Zelf hebben we IJslanders die een stuk natuurgebied "onderhouden". Ik houd me ook bezig met de intelligentie van dieren en hun natuurlijk gedrag. Ik probeer een van onze paarden te leren lezen :-) Echt waar, ik ben benieuwd of ze kunnen "discrimineren" in vorm, ik denk dat het kan, als je maar positief beloont. Ik wil graag dat ze het zelf leuk vinden en het geen kunstje is, maar het echt begrijpen. Met een bal lijkt het goed te lukken. Ze kunnen woorden ( mensentaal) herkennen, als er iets positiefs tegen over staat. Ik doe dat omdat ik zelf visueel gehandicapt ben. Klinkt vreemd, en vast wat antropomorf, maar voor mij worden ook vaak dingen ingevuld die ik best zelluf kan. Ik verwacht dat het voor dieren ook telt. Paarden hebben net zoals olifanten een groot geheugen. Over de foto's ik stuur je eens een linkje, ik ben te bang dat ik de pagina verknal, ik doe het gelijk wel, een foto van JKK op een onverwachte plaats in een weidepaal [img]http://pics.ww.com/d/5894-1/rozetJKKpaalklein.jpg[/img] [img]http://pics.ww.com/d/5899-1/bladrozetJKKpaal.jpg[/img] Dit is een blad van dezelfde rozet.

Ook een van de rode stengel, is niet altijd zo, vaak wel [img]http://pics.ww.com/d/6977-1/rodestengelJKK04-09-05++43+Es.jpg[/img]

Falka 9 mei 2006 23:02 (CEST)Reageren

Hallo Falka,
ik zie als uploader ene Esther staan. Voor de licentie voorwaarden is het belangrijk dat we hier precies weten: wie heeft de foto gemaakt? (Ben jij dat?). Ook is het prettig (maar niet noodzakelijk) om wat ondersteunende informatie te hebben: wanneer heb je de foto gemaakt, en waar.
Wanneer je de foto niet zelf gemaakt hebt, zullen we toestemming van die Esther moeten hebben (als zij die fotos zelf gemaakt heeft, ik had bij 1 foto de indruk dat ze die ook weer elders vandaan had gehaald, zie de eerste van [1]).
groetjes, Teun Spaans 12 mei 2006 05:33 (CEST)Reageren

Hallo Teun, Esther ben ik De foto die jij bedoeld die onder het cijfer 1 staat is idd niet van mij. Maar de foto s van de linkjes wel. Dat blad rozet en rozet in paal en rode stengel. Op de fotosite staan veel foto s maar veel die niet van mij zijn, dus die kan ik ook niet zo maar even gebruiken, alhoewel ik wel toestemming heb voor onze website ze te mogen gebruiken. De rozettenfoto s zijn in Amsterdam gemaakt in het Westerpark. De rode stengel is in Friesland gemaakt.

Falka 12 mei 2006 07:55 (CEST)Reageren

Hoi Falka,
Ik heb de drie foto's geupload en ze onderaan het artikel Jacobskruiskruid vermeld. Ik wil aan jou overlaten om aan elke afbeelding een licentie toe te voegen. Ik moet nu weg, maar zal straks daar wat meer over vertellen.
Teun Spaans 12 mei 2006 21:14 (CEST)Reageren

Alvast bedankt, ik heb in ieder geval de tekst erbij iets aangepast. De licentiedingen hoor ik wel. Hoe de tekst er onder zichtbaar wordt weet ik niet, dit gaat om rozetten, en niet om detailfoto s van het blad als het rozetstadium voor bij is, ik heb wel een detailfoto die erg goed te zien is, moet even zoeken waar ik hem heb. Je ziet dan een heel duidelijk verschil. Falka 12 mei 2006 23:22 (CEST)Reageren

Hi,
ik ging mijn dochter ophalen, die was een weekje met de klas naar Londen geweest, maar de bus had wat vertraging, dus ik was wat later terug, daarom nu pas reactie.
Ik heb de links naar de afbeeldingen van het woordje "thumb" voorzien, wat de enige manier is die ik zo snel weet om afbeeldingen van een onderschrift te voorzien. De tekst was eerst alleen zichtbaar als je er met de muis boven ging hangen.
Je kunt een of meer afbeeldingen rustig naar een andere plek in het artikel verplaatsen. Je ziet een parameter "left" staan, verander die in "right" als je hem op die plaats aan de rechterkant van het artikel wilt hebben.
Je kunt rustig met de layout van de pagina spelen door telkens op "Toon bewerking ter controle" te klikken. Mocht je per ongeluk op "Pagina opslaan klikken" en de pagina verknallen, dan heb je altijd de geschiedenis van het artikel nog om een oude versie van het artikel te herstellen. Een andere manier is dat je even een tijdelijk kopieartikel aanmaakt, Gebruiker:Falka/JKK, en er als je uitgespeeld bent {{nuweg}} bovenaan inzet.
En dan de licenties: hier heel belangrijk. Allereerst omdat jou, omdat je daarmee stuurt wat er met je afbeeldingen mag gebeuren. Er zijn drie hoofdlicenties. De eerste is GFDL, de tweede CC-BY en de derde PD.
{{GFDL}} en {{cc-by-sa-2.5-nl}} zijn de belangrijkste licenties. Beiden garanderen dat iedereen de afbeeldingen voor elk doel mag gebruiken, bewerken en verspreiden. Wel moet er bronvermelding plaats vinden en moeten afgeleide afbeeldingen onder dezelfde licentie blijven vallen. Dus: iemand mag van je afbeelding de kleuren bijstellen, er een stuk uitknippen, etc, en het vervolgens op een dvd zetten en verkopen. Maar: die persoon moet er dan wel bij zeggen: bron: wikipedia, gebruiker Falka. Licentie GFDL (of CC-BY). Je kunt de twee ook combineren met {{ewmulti}}. Vraag me niet wat de verschillen tussen de twee zijn, die heb ik nooit goed begrepen. ;-)
De andere mogelijkheid is dat je de afbeelding in het Publiek Domein vrij geeft. Zet dan {{PD-eigen}} bij de afbeeldingen.
Voor wiki is het belangrijk dat de afbeeldingen van een duidelijke licentie voorzien zijn, omdat de doelstelling van het project is om een encyclopedie te maken die vrij te gebruiken en te bewerken is. Het helpt ons ook om allerlei auteursrechtschendingen tegen te gaan. En auteursrechtschendingen brengen in principe dit hele project in gevaar. We zijn daarom bijzonder alert hierop.
Teun Spaans 13 mei 2006 08:11 (CEST)Reageren

Ok, ik heb even af zitten kijken bij die andere foto s, en zie dat daar iets van GNU bij staat met een logo, hoe ik dat zelf moet toevoegen begrijp ik niet, zit nu al een kwartiertje te puzzelen. Wat mij betreft is het allemaal vrij te gebruiken. Ik ben niet zo'n computerdeskundige. Falka 13 mei 2006 08:31 (CEST)Reageren

Volgens mijis het gelukt. Falka 13 mei 2006 11:02 (CEST)Reageren

Keurig. Teun Spaans 13 mei 2006 12:47 (CEST)Reageren

Ik heb je via de emailfunctie een mail gestuurd, is dat goed gegaan? Falka 14 mei 2006 21:53 (CEST)Reageren