Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:Koosheld/Kladblok

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Getuigschrift bij einde dienstbetrekking[brontekst bewerken]

Doel getuigschrift[brontekst bewerken]

Een getuigschrift is een document dat een werknemer (meestal op verzoek) meekrijgt bij zijn ontslag[1] In een getuigschrift worden vaak referenties genoemd, personen met wie men contact kan opnemen om over de sollicitant te spreken. Het ontbreken van een referentie kan een veeg teken zijn.

Inhoud getuigschrift[brontekst bewerken]

In een getuigschrift wordt omschreven [bron?] hoe de werkgever vindt dat de werknemer heeft gepresteerd. Het is dan ook bedoeld als aanbeveling bij een nieuwe betrekking. Een getuigschrift zal dan ook lovend van inhoud zijn — vooral de sterke punten zullen worden genoemd [2]. Wie onder de maat heeft gepresteerd of zelfs is ontslagen [3], zal hoogstwaarschijnlijk geen getuigschrift vragen of, indien hij er een heeft, tonen bij een sollicitatie. Het is dus zaak tussen de regels door te lezen. Als er bijvoorbeeld staat dat iemand punctueel is, kan dat betekenen dat hij steeds om acht uur achter zijn bureau zit en daar blijft zitten tot half vijf. Het zegt niets over de kwaliteit van het werk.

Verplichtingen werkgever[brontekst bewerken]

De werkgever is wettelijk verplicht een getuigschrift uit te reiken, indien de werknemer daarom vraagt. De werkgever moet zich er wel van bewust zijn dat hij aansprakelijk gesteld kan worden door de werknemer, maar ook door derden, indien het opgeroepen beeld tot schade leidt. Dus zowel een te negatief als een te positief getuigschrift kan mogelijk tot schade leiden.

Artikel 656 - 7:656 BW

1 De werkgever is verplicht bij het einde van de arbeidsovereenkomst de werknemer op diens verzoek een getuigschrift uit te reiken.
2 Het getuigschrift vermeldt:

a. de aard van de verrichte arbeid en de arbeidsduur per dag of per week;
b. de begindatum en de einddatum van het dienstverband;
c. een opgave van de wijze waarop de werknemer aan zijn verplichtingen heeft voldaan;
d. een opgave van de wijze waarop de arbeidsovereenkomst is geëindigd;
e. indien de werkgever de arbeidsovereenkomst heeft opgezegd, de reden daartoe.

3 De in lid 2, onderdelen c, d en e, genoemde gegevens worden slechts op verzoek van de werknemer in het getuigschrift vermeld.
4 Indien de werknemer de arbeidsovereenkomst heeft opgezegd en hij deswege schadeplichtig is geworden, is de werkgever gerechtigd dit in het getuigschrift te vermelden.
5 De werkgever die weigert het gevraagde getuigschrift af te geven, nalaat aan een verzoek als bedoeld in lid 3 te voldoen, in het getuigschrift door opzet of schuld onjuiste mededelingen opneemt of het getuigschrift van een kenmerk voorziet of op een bepaalde wijze inricht om daarmee aangaande de werknemer enige mededeling te doen die niet in de bewoordingen van het getuigschrift is vervat, is zowel jegens de werknemer als jegens derden aansprakelijk voor de daardoor veroorzaakte schade.
6 Van dit artikel kan niet ten nadele van de werknemer worden afgeweken.


Referenties[brontekst bewerken]

Voetnoten
  1. Ontslag op eigen verzoek of gegeven door werkgever.
  2. Negatieve getuigschriften zijn niet toegestaan
  3. De suggestie is hier ontslag op grond van wanprestatie


Bibliografie


Categorie:Certificaat Categorie:Sollicitatie

Test Kopje toevoegen[brontekst bewerken]

Test