Overleg gebruiker:Luuk Steusfij

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 5 jaar geleden door Woudloper in het onderwerp Punten van aandacht
Welkom op Wikipedia, Luuk Steusfij! Om te beginnen

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen.

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.158.852 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en beantwoordt. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een bericht voor iemand anders achterlaten, dan doe je dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afb.) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".


De vijf zuilen
Verken Wikipedia
Een overzicht van hulppagina's
Jargon en afkortingen
Aan de slag
Coachingsprogramma
De snelcursus
Bronvermelding

Vandalismebestrijding[brontekst bewerken]

Beste Luuk Steusfij, welkom op Wikipedia. Ik zie dat je meteen al aan vandalismebestrijding (IP-controle) begonnen was. Blijkbaar heb je al wat ervaring met Wikipedia, misschien onder een andere naam op via IP? Als dat toch niet zo is, raad ik je aan om eerst via 'recente wijzigingen' in het menu links wat ervaring op te doen, je kan daar ook zien wat anderen doen. Met vriendelijke groet, - Inertia6084 - Overleg 31 dec 2018 16:10 (CET)Reageren

Hier een voorbeeld: Er wordt [[You]] toegevoegd (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Blake_Neely&diff=prev&oldid=52878509 hier) en die link gaat naar een doorverwijspagina. De juiste link is daar echter nog niet aanwezig. Als je naar de volgende bewerking gaat (van mij) zie je dat ik het handmatig aangepast hebt.

Ook was er iemand die zijn naam achter een tekstgedeelte zette, dat is absoluut niet de bedoeling. Wie een artikel bewerkt is in de geschiedenis te vinden, dus in principe had je die naam en dergelijk kunnen verwijderen en een uitleg aan de gebruiker kunnen geven.

Zo zie je dat een paar steekproeven (ik had er meer gedaan die goed waren hoor) toch nog wat foutjes opleveren, vandaar mijn advies om eerst via 'recente wijzigigen' links wat meer ervaring op te doen en ook om zo te kijken hoe anderen het doen. Verder goed gedaan, zover ik heb kunnen zien. Groet, - Inertia6084 - Overleg 31 dec 2018 16:36 (CET)Reageren

Hallo Richardkiwi, bedankt voor de verwelkoming. Ik heb inderdaad al wat ervaring met Wikipedia, ik ben namelijk tevens actief op de |Nederlandse Minecraft Wiki, waar ik al redelijk wat bijdragen heb geleverd. Bedankt voor de tips. Ik zal nu letten op de kritiekpunten die je hebt benoemd. Ik ben nieuw op de normale Wikipedia, dus ik kan nog veel kennis opdoen.Luuk Steusfij (overleg) 31 dec 2018 17:23 (CET)Reageren

Punten van aandacht[brontekst bewerken]

Hallo Luuk,

Ik begrijp dat je nieuw bent en zie dat je goed bezig bent met onderhoudswerk. Alsnog welkom op Wikipedia.

Aan de andere kant heb ik afgelopen dagen bewerkingen van je gezien waar ik niet erg blij van word. Als je dit deed terwijl je vandalen naspeurt, dan kun je het beter bij het herstellen van hun vernielingen laten.

  • Hier verving je een afbeelding voor een minder duidelijke. Je voegde ook tekst in een andere taal (Engels) toe en veranderde het goed Nederlandse "Trias-Jura-extinctie" in "Trias-Jura-extinctie-evenement", opnieuw een vreemd aandoend anglicisme (het klinkt alsof er kaartjes voor te koop zijn). Je voegde een hele serie plaatjes toe die niet direct relevant zijn.
  • Hier verving je een goedlopende tekst voor slecht begrijpelijke wartaal (wat is een "grote subcommissie wetenschappelijke dochterorganisatie"?) en haalde je bovendien informatie weg over o.a. de oprichtingsdatum. Waarom maak je niet duidelijk.
  • Dit noemde je een "kleine toevoeging". Het was geen toevoeging want er verdween 363 kb. Wat je veranderde was de historische informatie die verderop in het artikel al uitgebreid genoemd wordt. Waarom de zin hierover weg moest en de andere zin toegevoegd, die de verhaallijn storend onderbreekt, heb je niet gemeld. Daarnaast haalde je informatie weg over satellietmetingen en Very Long Baseline Interferometry. Waarom blijft onduidelijk.
  • Hier haalde je detailinformatie over de rang van tijdperken weg en introduceer je warrige tekst. Waarom is onduidelijk. Waarom je mijn herstel terugdraait is dat ook, je gaf geen reden op.

Als anderen je slordigheden moeten herstellen ben je niet goed bezig. Om dit soort dingen te voorkomen de volgende tips:

  • Wikipedia heeft een richtlijn WP:BTNI. Dit houdt in dat wat niet fout is, beter niet verbeterd of veranderd wordt. Om nuttig te zijn is het beter je te beperken tot het toevoegen van nieuwe informatie, liefst aan artikelen die nog niet in orde zijn.
  • Informatie verwijderen is niet goed, tenzij je zeer zeker bent dat die informatie verouderd of incorrect is. Daarnaast kun je informatie verwijderen of verplaatsen omdat deze te gedetailleerd of eenzijdig is op de plek waar je het aantreft. In dat geval moet je in staat zijn je verwijdering toe te lichten met betrouwbare bronnen (liefst recent, peer-reviewed, enz.).

Als je vragen voor me hebt, stel ze gerust hier of bij mij op de overlegpagina. Ik ben bereid Wikipedia, mijn eigen acties en het redactiewerk uit te leggen en toe te lichten voor iemand die zo enthousiast en nuttig bijdraagt. Vriendelijke groet, Woudloper overleg 10 jan 2019 18:45 (CET)Reageren