Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:Margadem/Kladblok

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door Netraam

Hallo Margadem,

Het is al een goed artikel zo, hoewel er wel wat dingen zijn die op wikipedia net even wat anders gaan en wat aandacht behoeven. Op deze helppagina kan je wat informatie vinden, maar het gaat voornamelijk om de volgende punten:

  • in de opbouw is het gebruikelijk na de inleiding en voor het werk een (kleine) biografie weer te geven. Het zou een idee zijn de informatie uit de alinea "overige werkzaamheden" en "onderzoek" daarheen te verplaatsen en het deel over het werk over puur het literaire werk te laten gaan, aangezien Mireia Calafell voor alles een dichteres is.
  • De zin De eerste bundel opent met de woorden 'Your body is a battleground' van de Amerikaanse conceptueel artieste Barbara Kruger geeft Mireia Calafell dat het in haar poëzie gaat om het lichaam, aangezien dit volgens haar de plek is die allesbepalend is voor de identiteit van de vrouw door de manier waarop er naar haar wordt gekeken en waarop zij naar zichzelf kijkt loopt nog niet zo maar dat had je er zelf ook nog wel uitgehaald.
  • er staan nogal wat externe links in de lopende tekst. Het is echter de bedoeling in het artikel zelf enkel links naar andere wikipedia artikelen op te nemen. De externe links worden doorgaans gegroepeerd onder het kopje "externe links", onderaan het artikel. Maak dan wel een selectie en plaats vooral links waar er meer informatie te vinden is over Mireia Calafell zelf, en niet zozeer over bv instellingen waar ze werkzaam is geweest. Teveel externe links wordt onwenselijk geacht.
  • De wikilinks (interne links) Barcelona en Abu Dhabi verwijzen niet door naar de pagina's over die steden, maar naar doorverwijspagina's. Dat kan je verhelpen door in de brontekst bijvoorbeeld [[Barcelona (Spanje)|Barcelona]] weer te geven, of in de visuele tekstverwerker de link naar Barcelona (Spanje) te selecteren en vervolgens het woord Spanje weer te verwijderen.
  • Voor Bronnen en referenties gebruik ik zelf dit sjabloontje om een netjes kadertje te hebben, maar dat is niet verplicht. Ook zou je bijvoorbeeld een infobox bovenaan het artikel kunnen plaatsen. Laat maar even weten als dit je interesseert maar je moeite hebt met het plaatsen van de sjabloons.
  • Er bestaat kans dat bij het plaatsen van dit artikel in de eigenlijke encyclopedie er discussie ontstaat of Calafell wel relevant is, en of je zelf niet te nauw betrokken bent bij dit onderwerp, dit onder andere met het oog op belangenverstrengeling en het garanderen van een objectieve insteek in de redactie van de tekst. Het wordt over het algemeen aanbevolen enkel te schrijven over onderwerpen waar je niet al te nauw bij betrokken bent. In mijn ogen heb je echter een prima objectief artikel geschreven en schemert jouw betrokkenheid bij het werk van Calafell niet door als "fancruft" maar als deskundigheid. Ik zeg dit dus puur als "heads up" voor mogelijke discussies die zouden kunnen ontstaan. - netraaM25 feb 2020 17:56 (CET)Reageren


Beste Maarten,

Nogmaals bedankt voor je opmerkingen, die hebben me zeker geholpen. Ik vind het ook prettig dat je ze op deze manier hebt gecommuniceerd en niet zelf dingen bent gaan veranderen in de tekst.

Hier de stand van zaken aan mijn kant:

  • opbouw: deze heb ik veranderd aan de hand van je suggesties
  • naar de zin met het citaat van Barbara Kruger ga ik nog wat gedetailleerder kijken, misschien in stukken hakken, in ieder geval verduidelijken.
  • ik heb al wat externe links uit de tekst gehaald en onderaan neergezet, maar ik vond een hulppagina over dit onderwerp dat ik eerst ga lezen. Misschien haal ik wat externe links eruit als ze niet heel relevant zijn.
  • de wikilinks heb ik gecorrigeerd, ik had gewoon niet verder gekeken. Weer wat geleerd!
  • de sjablonen ga ik op een rustiger moment bestuderen. Het ziet er heel ingewikkeld uit, misschien valt het mee.
  • bedankt voor de waarschuwing over de mogelijke discussie. Ik heb het hoofdstuk 'relevantie' gelezen en begrijp de achtergrond. Tegelijkertijd signaleer ik wel een spanningsveld tussen betrokkenheid en deskundigheid. Als je veel over een onderwerp weet (voor mij een voorwaarde om een artikel te kunnen schrijven), zul je al gauw betrokken zijn. Natuurlijk is het de kunst om objectief te blijven schrijven, dat is voor mij bijna een erezaak en gelukkig heb jij daar ook vertrouwen in.

Al met al denk ik dat ik de pagina Mireia Calafell nog even laat sudderen terwijl ik me verder over alle hulppagina's buig en eventuele wijzigingen en/of aanvullingen verwerk. Intussen probeer ik ervaring te krijgen door bestaande pagina's over Catalonië - cultuur - literatuur, etc. te bekijken en aan te vullen (dat betekent ook weer lezen, zoals over onbereikbare externe links).

Ik heb gezien dat er veel literatuurpagina's zijn, maar eerlijk gezegd vind ik die niet altijd informatief genoeg. In ieder geval zegt een lange lijst met titels mij niet veel en zou ik als lezer het liefst ook informatie krijgen over de boeken zelf om te kunnen beoordelen om wat voor schrijver en wat voor boeken het gaat. Ook een aanduiding als 'belangrijk' is voor mij te vaag als daar geen uitleg of toelichting bij staat. Of ben ik nu te veeleisend voor een Wikipagina?

Over foto's: als amateur straatfotograaf ken ik het probleem. Ik zal daar voorzichtig mee omgaan. Eigen foto's heb ik wel, maar ik weet niet zeker of ik die goed genoeg vind. Wordt vervolgd!

Ik kan weer even vooruit. Als je in de tussentijd ziet dat ik bij een bepaalde wijziging iets niet helemaal goed heb gedaan, geef me dan gerust een seintje.

Groet, Marga Margadem (overleg) 26 feb 2020 13:00 (CET)Reageren

Hallo,
Ik zal even mee blijven kijken hoor. Kleinere bewerkingen doen is inderdaad een goede manier om bekend te raken met wikipedia. Over je kwaliteitsstandaarden, dat is alleen maar goed. Wikipedia blijft echter een gemeenschapsproject, je hebt niet in de hand wat anderen doen. Maar men is het er wel over eens dat artikelen die niet veel meer zijn dan een lange lijst, niet de schoonheidsprijs verdienen.
Je weet waar je me kunt vinden indien nodig.
Groeten, - netraaM27 feb 2020 06:54 (CET)Reageren