Overleg gebruiker:NLZ

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 13 jaar geleden door Richardw in het onderwerp Tekstdump
Hallo NLZ, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.158.779 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Tekstdump[brontekst bewerken]

Hej NLZ,

de toevoeging die je gedaan hebt op stereoscopische film is in die vorm niet bruikbaar. Het is niet de bedoeling informatie van een andere website over te nemen (daarmee schend je waarschijnlijk auteursrechten) en bovendien heeft die lijst op deze manier geen enkele meerwaarde. Een aantal films wordt al genoemd, de rest van de films (voor zover daar artikelen over bestaan) is te vinden in de categorie:stereoscopische film. Tot slot: in de inmiddels weer verwijderde lijst worden films genoemd die wellicht pas in 2015 uit gaan komen. Met dat soort toekomstvoorspellingen moet je in een encyclopedie extra voorzichtig zijn.

Richard 8 feb 2011 19:07 (CET)Reageren

Naar aanleiding van je e-mail het volgende: ik betwist niet dat de betreffende website van jou is, maar vanwege de licentievoorwaarden van Wikipedia moet wel gecontroleerd kunnen worden of die informatie zo gebruikt mag worden. Dat kan in principe op twee manieren: je kunt op de oorspronkelijke website aangeven dat de informatie vrij gebruikt mag worden (zie hiervoor ook de Gebruiksvoorwaarden die hier gehanteerd worden), of je moet die toestemming via iets dat OTRS heet bij Wikimedia vast laten leggen. Hoe dat precies moet weet ik niet (zelf nog nooit mee te maken gehad) maar er zijn mensen die je daarmee zouden kunnen helpen. Let wel: alles wat je op Wikipedia toevoegt voeg je toe onder genoemde gebruiksvoorwaarden. Als je voor je eigen website engere restricties wilt handhaven dan zal dat gaan botsen.
Mocht je die informatie toch vrij willen geven geef dan even een gil. Het formaat en de plaats waar je die lijst toegevoegd had klopten ook niet helemaal maar daar kan ik je wél bij helpen. Films die nog gemaakt moeten worden zullen hierbij overigens altijd geweerd worden - onafhankelijk van de website waar die informatie vandaan komt. Ook imdb heeft geen onfeilbare kristallen bol tenslotte.
Tot slot: het is gebruikelijk een discussie op één plek te voeren, en wel op de plek waar die discussie gestart is (in dit geval: op deze pagina). Dat houdt e.e.a. ook een stuk overzichtelijker. Heb je nog vragen en/of opmerkingen, zet ze dan gewoon hieronder. Voorlopig staat deze pagina op mijn 'volglijst' dus wijzigingen / toevoegingen zie ik vanzelf voorbijkomen.
Met vriendelijke groet, Richard 9 feb 2011 14:01 (CET)Reageren

Ok, bedankt voor uw uitleg. De reden dat ik deze informatie toegevoegd had was voor mijn website. Ik heb wat opgezocht over website SEO (zoekmachine optimalisatie), hierbij had ik gevonden dat een link van wikipedia naar uw website positief effect heeft. Dus dacht ik informatie van mijn site toe te voegen en een bronvermelding te plaatsen. Is het dus niet mogelijk om ergens te helpen bij een onderwerp, nuttige informatie bij te dragen en een bronvermelding te plaatsen? Of mag het wel als het niet gekopiëerde informatie is maar herschreven en een referentie/bron site vermelden?

Mvg – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 83.134.115.118 (overleg · bijdragen)

Tja... Wikipedia scoort hoog in zoekmachines maar is niet bedoeld om promotie voor andere websites te maken. Informatie overhalen van een andere website (let op: de informatie en niet de letterlijke tekst) en die website als bron opgeven kan natuurlijk wel. Het moet dan uiteraard wel om relevante informatie gaan en ook de bronvermelding moet een reden hebben (even een heel flauw voorbeeld: als je op de pagina over water schrijft dat het bij kamertemperatuur vloeibaar is omdat dat op die-en-die website staat zal zo'n verwijzing geen lang leven beschoren zijn). En nogmaals de waarschuwing: zodra je iets op Wikipedia plaatst ben je hooguit nog de eerste auteur, maar vervolgens kan iedereen (onder voorwaarden) die informatie overal voor gebruiken - ook om daarmee bijvoorbeeld weer een ándere website van informatie te voorzien. Richard 10 feb 2011 08:53 (CET)Reageren

Ok, wederom bedankt voor uw duidelijke uitleg. Ik weet dat wikipedia inderdaad niet voor promotie bedoeld is. Maar zoals u zegt als ik dus nuttige informatie kan verstrekken kan ik dus ook wel een nuttige bronvermelding doen. Bedankt voor deze informatie! – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door NLZ (overleg · bijdragen)

Graag gedaan. Succes! Nog één zijsprongetje: als je je bijdragen op overlegpagina's afsluit met vier tildes (~~~~) dan worden die bij het opslaan vervangen door je gebruikersnaam, de datum en de tijd. Zo is ook later nog te zien wie wat gezegd heeft (en wanneer). Richard 11 feb 2011 11:51 (CET)Reageren