Overleg gebruiker:PietervanOoijen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hallo PietervanOoijen, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.157.202 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Geachte hr Van Ooijen, Uw bijdrage over diagnose en behandeling past in het artikel over leverbotziekte. Het artikel leverbot behandelt vooral de anatomie en de ecologie van het organisme zelf. In leverbotziekte staat al een stuk tekst over detectie en feitelijk ook over diagnose en behandeling. Mogelijk kunt u die aanvullen/verbeteren met uw tekst en dan bovendien graag met een bronvermelding.

Met vriendelijke groet, Henrik de Nie --HWN (overleg) 28 jun 2016 14:32 (CEST)[reageer]

Diagnose en behandeling leverbot bij de mens[brontekst bewerken]

Leverbot bij de mens in Nederland is zeer, zeer zeldzaam en wordt slechts enkele keren per jaar in Nederland vastgesteld.

Daardoor is er vrijwel geen ervaring met de diagnose en behandeling van leverbot in de meeste gezondheidscentra.

De gouden standaard voor vaststelling van besmetting bij de mens geschiedt door een of meerdere eitjes in de ontlasting aan te tonen. Een enkelvoudige standaardwormentest is daarvoor ongeschikt. Alleen specifieke wormentesten waarbij er over een langere periode gekeken wordt naar eitjes in het bezinksel zijn daarvoor bruikbaar. In tegenstelling tot andere wormeneitjes zijn leverbot-eitjes zwaarder dan water.

Specifieke klachten door besmetting zijn niet bekend, het is een opeenstapeling van generieke klachten rondom de maag-darm-lever en stofwisseling, door de aanwezigheid van de leverbot in lever- en galwegen waaronder moeheid, galstuwing (jeuk) en vettige brei-achtige ontlasting. In een verder gevorderd stadium van besmetting verspreiden de wormen zich ook naar andere delen van het lichaam en klachten veroorzaken zoals gezwollen bindweefsel (onderbuik, oksels, binnenkant liezen, voetzolen) vermoedelijk als reactie op ei-productie.

Doordat dit soort klachten zeer algemeen zijn en niet gepaard gaan met koorts of gewichtsverandering en er vrijwel geen afwijkend bloedbeeld is, maakt de diagnose en vaststelling van leverbot-besmetting bijzonder lastig. De klachten worden nog al eens afgedaan als psychosomatische of stress gerelateerd.

Standaard wormenmedicatie Mebendazol is niet effectief. Het voorgeschreven medicatie is Triclabendazol. Patiënten dienen over een langere periode gevolgd te worden door regelmatige controle van de ontlasting op leverbot-etjes. Overdracht van mens op mens is niet waarschijnlijk.