Overleg gebruiker:Taka/Lijst van diersoorten

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 19 jaar geleden door JelleZijlstra

Het eerste en het grootste probleem met een lijst als deze is de GROOTTE die de lijst gaat krijgen. De keuze is om bij deze lijst niet de taxonomie te volgen. Dat kan, echter het is een alternatieve volgorde naast een taxonomische lijst.

Een ander nadeel is dat met Nederlandstalige namen (geen geslachten etc) een naam niet echt werkt. Een wolf ?? een hond ?? een rund ?? een kangaroe ?? Wat wordt er bedoeld !

Hiermee wil ik niet zeggen dat taxonomie nou zo geweldig is. Taxonomie is een "moving target"; het ontwikkelt zich terwijl een boek stabiel is. Alle wikipedia's hebben geen beleid hoe hier mee om te gaan. Ik probeer hier wat discussie over los te maken maar dat ik lastig. Eerst moet je uitleggen wat taxonomie is, dan dat het zich ontwikkelt en DAARNA dat een flora etc niet geschikt is als bron voor een flexibel medium als het internet.. Dan weer dat we ontwikkelingen middels programmatuur in alle pedia's kunnen muteren..

Verder, geloof ik dat een GROOT project als "diersoorten" te groot is. Zelf vond ik een beperkt project als "zoetwatervissen van de Benelux" te behappen. Ook dan ben je er lang mee bezig. Ook het plantenproject is goed, ze hebben zich mijlpalen bedacht die overzichtelijk zijn. Dat motiveert.

Als de bedoeling is om dit als een raamproject te zien, kijk dan naar het engelse Tree of life; hier hangen de deelprojecten in als de "primaten" "vogels" etc. Het raamproject komt dan met dingen als hoe ziet een taxobox er uit etc.

Kortom, het doel is leuk. Maar de logistiek maakt het een succes. We hebben al meer van dit soort lijsten die oneindig zijn. GerardM 2 mei 2004 20:14 (CEST)Reageren



Ik bedoel hier niet mee om te proberen om meer lemma's voor diersoorten te aan te maken, maar om de bstaande lemma's op een andere manier te rubriceren, naast de taxonomische indeling.

Het was een redelijk klusje om uit te zoeken welke vlindersoorten een eigen lemma hebben. Dat wil je niet doen als je als bezoeker even "snel" wat op wil zoeken over "vlinders in Nederland" ofzo.

Je hebt gelijk als je stelt dat het aanmaken van lemma's voor al die nog-niet-gedane dieren een onoverzichtelijke en onmogelijke klus is. Daar begin ik ook echt niet aan. Voor de engelse wiki zijn veel meer mensen beschikbaar om aan grote projecten te werken.

Nogmaals: het gaat me uitsluitend om een overzichtelijk, alternatieve rubricering van bestaande lemma's. En dan nog zijn daar genoeg problemen mee.

Ik wil daar het volgende mee bereiken:

  • Verbeterde toegankelijkheid van diersoorten in de wiki:
    • Sneller kunnen vinden van een diersoort in de wiki. Als je via de taxonomieboom gaat kost het een stuk of 10 klikken voordat je van het begin naar het niveau van soort bent.
    • Loopt via Nederlandse namen (ik begrijp je bezwaar tegen de dubbelzinnigheid van Nederlandse namen wel, maar op soortniveau hebben de meeste dieren een ondubbelzinnige naam)
  • Overzicht creeëren van wat er is (en daarmee indirect van wat er nog niet is), misschien ter inspiratie.

--Taka 2 mei 2004 20:57 (CEST)Reageren

Behalve jouw persoonlijke afkeer er van denk ik dat er geen belemmeringen zijn voor het gebruik van categorieën, Taka. JelleZijlstra 24 mrt 2005 20:14 (CET)Reageren
Ik houd toch niemand tegen die dat wil doen? Ik weet even niet wat het probleem is. Taka 24 mrt 2005 20:25 (CET)Reageren
Ik gaf alleen maar mijn mening over je project. JelleZijlstra 24 mrt 2005 20:34 (CET)Reageren
Als ik het goed begrijp, vind je de lijsten geen toegevoegde waarde hebben naast categorieën. Ik vind dat ze die toegevoegde waarde wel hebben. Het is ook niet specifiek "mijn project". Ik doe er wel eens wat aan, omdat ik het een nuttig project vind. Er zijn een hoop anderen die er minstens zo veel als ik aan hebben bijgedragen.
Ik ben van mening dat er in het algemeen een aantal behoorlijk zwakke punten aan het concept categorisatie zitten. Je was er denk ik niet bij toen het werd ingevoerd, maar daar zijn uitgebreide discussies over gevoerd - die overigens niet hebben geleid tot een duidelijke aanpak. Het is meer dan een "persoonlijke afkeer" wat ik tegen categorieën heb, maar ik heb geen zin meer om daar over te discussiëren. Ze zijn er gewoon, en ik negeer ze gewoon. Mijn voorkeur gaat uit naar lijsten. Dat geeft meer mogelijkheden, hoewel het ook meer onderhoud vergt.
Ik moet toegeven dat als het me erg opvalt, dat ik me toch af en toe een opmerking toesta over categorieën, zoals onlangs over de Categorie:Pseudoniem. Maar ik laat het dan ook wel bij een opmerking. Mocht je belangstelling hebben voor de discussie over categorisatie, kijk dan hier eens: Overleg Wikipedia:Categorisatievoorstel. Taka 24 mrt 2005 20:58 (CET)Reageren
Ik noemde het "je project" omdat het hier onder je gebruikersnaam staat. Ik was tijdens die categorisatie inderdaad nog niet op Wikipedia. Je kan misschien meer doen met deze lijsten, maar in de praktijk komt het alleen maar neer op de wetenschappelijke naam erbij zetten (voor zower ik weet), en dat is waarschijnlijk ook wel mogelijk bij categorieën. Mijn voorkeur gaat uit naar categorieën. Maar ik wil mijn wil niet opleggen en beiden naast elkaar is misschien het beste. JelleZijlstra 24 mrt 2005 21:06 (CET)Reageren