Gebruiker:Taka/Lijst van diersoorten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit is een voorstel om dieren die in de wiki staan te indexeren, zodat ze gemakkelijk terug te vinden zijn.

Uitgangspunten:

  • het begint met een lemma Lijst van diersoorten, waarin sublijsten staan die op dit moment onder Zoölogie staan (zie hieronder).
  • in de sublijsten worden uitsluitend diersoorten genoemd die ook werkelijk een lemma hebben. Dus geen lange opsomming van soorten waar we toch niks over hebben hier.
  • het gaat in principe om soorten, niet om hogere taxonomische ordeningen, dus niet beer (want er zijn een heleboel beersoorten) maar wel Bruine beer. Uitzonderingen hierop zijn goed denkbaar, niet elke obscure diersoort zal zijn eigen lemma krijgen, en dan is het prettig om ze toch per geslacht of familie te kunnen bespreken. Iemand die iets over een obscure orde van paalwormen wil weten gaat wrschlk toch via de taxonomische boom.
  • de Nederlandse naam van de dieren wordt gebruikt. De wetenschappelijke naam van elke soort staat er in de lijst (cursief en tussen haakjes) achter. Verder staat er alleen iets bij als dat zinvol is in het kader van de lijst (bijvoorbeeld bij uitgestorven diersoorten het jaar van uitsterven).
  • De lijsten zijn alfabetisch gerangschikt op Nederlandse naam. Als er geen Nederlandse naam is, dan moet de wetenschappelijke naam maar worden gebruikt. Eventueel kan de alfabetische ordening ordergeschikt zijn aan een andere ordening (bv "eetbare dieren" eerst taxonomisch ordenen ("vissen", "vogels" etc), zalng het maar overzchtelijk blijft.
  • de indeling van de lijsten wordt niet elke keer aangepast aan vernieuw(en)de taxonomische inzichten. Al vallen kraakbeenvissen en beenvissen niet meer in dezelfde orde, ze kunnen in lijsten als deze best gelumpt worden onder de noemer "vis" zonder eindeloze discussies. Kan je best uitleggen in de begeleidende tekst, dat het eigenlijk gaat om "visachtige waterdieren" (want dat is wat in de volksmond vis is). Nou ja, een inktvis is toch echt geen vis, en een walvis ook niet.
  • lijsten met diersoorten kunnen taxonomisch, ecologisch, geografisch of volgens elk ander logisch principe zijn ("eetbare dieren", "aquariumvissen", "grote roofdieren").
  • het is geen enkel punt als een diersoort op meerdere lijsten wordt gezet.
  • elke lijst heeft een intro tekst waarin wordt uitgelegd wat die lijst precies betekent, en evt. links naar relevante (bv taxonomische) lemma's.

Ideeën en onzekerheden

  • Over hoe strict het over "soorten" moet gaan. Het is natuurlijk altijd denkbaar om een "Lijst van paalwormen" te maken die expliciet over ordes gaat. Of een "Lijst van vlinderfamilies", maar dat soort dingen horen toch meer thuis in de taxonomische boom. Eigenlijk loopt dit hele plan parallel aan de taxonomische pagina's.
  • Het is handig om voor het teruglinken in de lemma's van de diersoorten standaard msg's te maken. bv voor aquariumvissen, wat dan een mooie tabel geeft met een link naar ""lijst van vissen" en "lijst van quariumvissen".
  • Het noemen van diersoorten waar nog niets over is heeft natuurlijk ook bepaalde waarde, in het kader van "suggestions of completeness" - maar ook dit hoort m.i. meet thuis in de taxonomische boom.

Opzet hieronder voor Lijst van diersoorten


Lijst van diersoorten