Naar inhoud springen

Overleg portaal:Oudheid/27 oktober

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 16 jaar geleden door Sindala in het onderwerp Toelichting twijfel

Toelichting twijfel[brontekst bewerken]

Geachte collegae, Dit sjabloon bevat louter christelijke propaganda. Het is een leuk verhaal, die droom van Constantijn, maar het lijkt mij niet wenselijk dat dit als historisch feit wordt gepresenteerd. Het liefst zou ik het daarom verwijderen, maar dan is er geen gebeurtenis meer voor 27 oktober. vriendelijke groet, S.Kroeze 26 jan 2008 16:32 (CET)Reageren

Uit H.P.H. Jansen Geschiedenis van de Middeleeuwen pp. 28: [...] Het is niet uitgesloten dat keizer Constantijn werkelijk meende dat hij in 312 een overwinning op zijn medekeizer Maxentius bij de Milevische brug ten noorden van Rome aan direct ingrijpen van de God der christenen te danken had. Jaren later vertelde hij zelfs onder ede aan de geschiedschrijver Eusebius dat hij onderweg daarheen in de lucht een kruis gezien had, met daarbij geschreven 'in dit teken zult gij overwinnen'.
Groet, BoH 27 jan 2008 15:19 (CET)Reageren
Geachte BoH, Ik ben een fan van Jansen -heb nog les van hem gehad- maar hij is wel katholiek. Wij lezen hier een verhaal neergeschreven door Eusebius. Eusebius beweert hier dat Constantijn gezworen heeft dat hij een kruis in de lucht heeft gezien. En het is nog mogelijk dat Constantijn oprecht geloofde dat hij werkelijk een kruis -of een ander goddelijk teken- gezien heeft. Maar om dit als historisch vaststaand feit te presenteren?
Er zijn ook mensen die er in alle oprechtheid van overtuigd zijn dat zij de maagd Maria hebben gezien, of dat zij ontvoerd zijn door ruimtewezens afkomstig uit de Andromeda-nevel. Eusebius staat ook niet als buitengewoon betrouwbaar bekend.
"Eusebius' ander belangrijk geschiedwerk is een "Ekklèsiastikè historia". De eerste versie ervan bevat acht boeken en loopt tot Galerius' edict ten gunste van de christenen; ze is gebaseerd op documenten en handelt met apologetische strekking over de verbreiding van het christendom tot het einde van de kerkvervolgingen. Eusebius voegde er naderhand twee boeken aan toe over de verdere ontwikkeling onder Constantijn de Grote. Die latere boeken vervallen echter in overdreven lofbetuigingen voor de keizer en vervormen de waarheid door hun subjectieve verzwijgingen. Eusebius' kerkgeschiedenis geeft ook mooie voorbeelden van de christelijke providentiële geschiedinterpretatie. ... De hele afloop van de geschiedenis wordt dus werk van God."
(R. De Schryver (1990): Historiografie. Vijfentwintig eeuwen geschiedschrijving van West-Europa, Universitaire Pers Leuven / Van Gorcum, Assen - Maastricht, p. 85.) is trouwens een leuk boek!
zie verder discussie op Overleg gebruiker:Evil berry#Sjabloon:Oudheid 27 oktober hartelijke groet, S.Kroeze 27 jan 2008 16:15 (CET)Reageren

Een beetje laat, maar omdat ik sjablonen niet op mijn volglijst heb staan, kwam ik pas vandaag achter de bezwaren tegen de tekst. Ik heb die nu naar mijn mening zodanig aangepast, dat het niet meer als "christelijke propaganda" kan worden gezien. Dat was ook nooit mijn bedoeling, want als ik al eens een god zou willen promoten, dan zou het niet een van die nieuwerwetse goden van de laatste millennia zijn, maar eerder een die stoere goden uit de oudheid als Astarte of Athena. Sindala 17 apr 2008 22:11 (CEST)Reageren