Paddington (Paddington Basin)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Paddington
De ingang uit 2013 bij het Paddington Basin
Vroegere naam
Naam tot
Paddington (Bishops Road) 10 september 1933
Underground
Zone 1
Opening 10 januari 1863
Type Doorgangsstation
Constructie Maaiveld
Perrons 1 eilandperron
Metrosporen 2
Undergroundreizigers
Jaar In-/uitstappers
2009
2013
2014
2015
2016
2019
2020
2021
2022
42,025 miljoen
49,71 miljoen
49,28 miljoen
49,64 miljoen
49,48 miljoen
48,612 miljoen
11,42 miljoen
20,437 miljoen
46,650[1] miljoen
Undergroundlijnen
LijnRichtingVolgend station
HammersmithRoyal Oak
Edgware RoadEdgware Road
BarkingEdgware Road
HammersmithRoyal Oak
Overig openbaarvervoer
Spoorwegstation(s) Paddington
Metrostation(s) Praed Street
Buslijn(en) 46, 332
Ligging
Coördinaten 51° 31' NB, 0° 11' WL
Paddington (metro van Londen)
Paddington
Transport for London - Lijst metrostations
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Londen

Paddington is een metrostation in Londen van de metro van Londen aan de Hammersmith & City Line en de Circle Line. Het ligt aan de noordkant van spoorwegstation Paddington naast het Paddington Basin.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het station werd onder de naam Paddington (Bishop's Road) geopend op 10 januari 1863 als het westelijke eindpunt van de Metropolitan Railway (MR), de latere Metropolitan Line, de eerste metrolijn ter wereld. Het stationsgebouw werd gebouwd langs de brug van de Bishop's Road over het emplacement van de Great Western Railway (GWR), de latere Bishop's Bridge Road. De diensten werden aanvankelijk uitgevoerd met rollend materieel van de GWR, hiertoe was het traject tot Farringdon voorzien van zowel breedspoor als normaalspoor. In juli 1864 was er voldoende metromaterieel om de dienst geheel met eigen MR materieel op normaalspoor uit te voeren[2]. Het breedspoor werd daarna nog gebruikt voor doorgaande goederendiensten van de GWR. Op 9 mei 1864 ontplofte de vuurkist van een metro die klaarstond voor vertrek naar de binnenstad. De machinist, stoker, een medewerker op het perron en een reiziger in een aankomende trein raakten gewond. Door de klap werden brokstukken tot 123 meter weggeslingerd en de stationskap, de muur langs de toegangstrap en het rijtuig van de binnenkomende metro raakten beschadigd.

Op 13 juni 1864 begon GWR diensten over de die dag geopende Hammersmith & City Railway (H&CR), tussen Paddington en Hammersmith. De MR begon zelf diensten naar Hammersmith in 1865, daarbij maakte ze tussen Paddington en de aansluiting Westbourne Park, ongeveer een mijl westelijker, gebruik van de hoofdlijn van GWR. Vertragingen op de hoofdlijn waren aanleiding om eigen sporen voor de metro te leggen die op 30 oktober 1871 werden geopend. Op 1 oktober 1868, opende MR een aansluiting 320 meter ten westen van Edgware Road ten behoeve van de Kensington-tak naar Gloucester Road. Aan deze tak kwam het metrostation Paddington (Praed Street) aan de zuidkant van het spoorwegstation.

Op 1 augustus 1872 begonnen de GWR en de District Railway (DR), de '"Middle Circle"' dienst tussen Moorgate en Mansion House langs de westrand van de stad, via Paddington, de West London Line en de District Line. Deze dienst werd op 31 januari 1905 gestaakt. De lijn door het station stond tot 1990 op de kaart als MR en later Metropolitan Line, sindsdien is de naam Hammersmith & City Line en wordt Metropolitan Line gebruikt voor de diensten van en naar Metroland in het noordwesten van de stad.

In december 2009 begonnen ook metro's van de Circle Line het station te bedienen. Aanvankelijk bereed de Inner Circle, de latere Circle Line, de door MR en DR aangelegde sporen als een ringlijn om de binnenstad en stopte bij Paddington alleen bij Praed Street aan de zuidkant. Om de betrouwbaarheid en de frequentie van de dienst te verbeteren werd de Hammersmith-tak onderdeel van de route van de Circle Line. De metro's van de Circle Line rijden sindsdien tegen de klok in vanaf Edgware Road en na een rondje om de binnenstad via de perrons bij Paddington Basin naar Hammersmith. In omgekeerde richting eindigen de metro's na hun rondje om de binnenstad bij Edgware Road. In 2012 – 2013 werd het station opgeknapt, met langere perrons, een betere toegang, betere verbindingen met het spoorwegstation en een nieuw stationsgebouw.

Reizigersdienst[bewerken | brontekst bewerken]

De frequentie van de metrodiensten varieert gedurende de dag, maar tijdens de normale dienst rijdt de Hammersmith & City Line om de tien minuten in beide richtingen, oostwaarts van 4:50 uur tot 0:42 uur en westwaarts van 5:22 uur tot 0:53 uur. De Circle Line rijdt op dezelfde sporen eveneens om de 10 minuten, oostwaarts van 4:58 uur tot 23:43 uur en westwaarts van 6:40 uur tot 0:45 uur.

Op de metrokaart zijn het metrostation aan de zuidkant en dat aan de noordkant als een geheel weergegeven en worden de reizigerstellingen gecombineerd, maar de overstappers moeten buiten de poortjes door de stationshal om bij het andere station te komen. Als dat binnen een bepaalde tijd gebeurt hoeft niet opnieuw het instaptarief betaald te worden. Hetzelfde geldt voor overstappers van/naar Lancaster Gate aan de Central Line en Marylebone die over straat naar het andere station gaan.