Peter II van Sicilië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Peter II
Peter knielend voor Christus, mozaïek in de Kathedraal van Messina
Koning van Sicilië
Regeerperiode 1337-1342
Voorganger Frederik II
Opvolger Lodewijk
Huis Huis Barcelona
Vader Frederik II van Sicilië
Moeder Eleonora van Anjou
Geboren 1304
Gestorven 15 augustus 1342
Calascibetta, Koninkrijk Sicilië
Begraven Kathedraal van Palermo
Echtgenotes Elisabeth van Karinthië
Religie Rooms-katholiek

Peter II van Sicilië (1304 - Calascibetta, 15 augustus 1342) was de oudste zoon van koning Frederik II van Sicilië en Eleonora van Anjou. Hij regeerde na zijn vaders dood tussen 1337 en 1342 als koning van Sicilië.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Peter van Sicilië werd op tienjarige leeftijd door het Siciliaanse parlement erkend als de erfgenaam van Frederik II. De vijfjarige regering van Peter II werd gedomineerd door een strijd tussen de kroon en verschillende oude Siciliaanse families. Dit werd in 1340 beslecht toen Peter II het regentschap van het koninkrijk Sicilië toekende aan zijn jongere broer Jan van Athene. Ook voerde Peter II oorlog met het koninkrijk Napels. Zo werden tijdens de oorlog de Eolische Eilanden en de steden Milazzo en Termini Imerese veroverd door de Napolitanen. Na een kort ziekbed overleed hij op 15 augustus 1342. Hij werd opgevolgd door zijn vijfjarige zoon Lodewijk.

Huwelijk en kinderen[bewerken | brontekst bewerken]

Hij huwde op 23 april 1322 met Elisabeth van Karinthië, een dochter van graaf Otto III van Karinthië en Euphemia van Silezië (1281-1347), dochter van hertog Hendrik V van Silezië. Hij kreeg samen met haar negen kinderen: