Philips VG-8020

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Philips VG-8020
Philips VG-8020
Type Homecomputer
Besturingssysteem MSX BASIC 1.0
Fabrikant Yashica
Verschijning 1984
Processor(s) Zilog Z80
Geheugen
  • 32 kB ROM
  • 64 kB RAM
  • 16 kB VRAM
Scherm 2 tekst modi, 2 grafische modi
Uitgang(en) RF, monitor (CVBS), datarecorder, printer
Portaal  Portaalicoon   Computer
Informatica

De VG-8020 is een door het Nederlandse Philips op de markt gebrachte homecomputer uit 1984 die voldoet aan de MSX1-specificaties van de internationale MSX-computerstandaard. De VG-8020 werd echter ontwikkeld en gefabriceerd door het Japanse Yashica.

Nieuw bij de VG-8020 is de aanwezigheid van een ‘full travel’ keyboard en tevens werd een printeraansluiting geïntroduceerd. Deze functies ontbraken bij zowel de VG-8000 en VG-8010. De VG-8020 is een van de meest succesvolle MSX1-computers van Philips. Het is de laatste MSX1-machine van Philips die pas twee jaar later een opvolger kreeg in de vorm van de VG-8230.[1]

Omschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Alle computerelektronica is ondergebracht in een uit één stuk bestaande computerbehuizing met een geïntegreerd toetsenbord. Het toetsenbord bevat verder een afzonderlijk blok cursortoetsen. De kleurencombinatie van de behuizing is zwart-antraciet in combinatie met zilver en het toetsenbord bevat grijze toetsen waarbij de cursortoetsen voorzien zijn van een oranje kleuraccent. De behuizing van VG-8020/19 voor de Franse markt is echter geheel antraciet-zwart. De computer beschikt aan de bovenzijde over twee cartridgesleuven terwijl de joystickaansluitingen zich aan de voorzijde bevinden. De VG-8020 beschikt niet over een ingebouwd diskettestation.

Modelvarianten[bewerken | brontekst bewerken]

De computer werd op de markt gebracht in verschillende varianten:

Tevens verscheen er een licht gewijzigd model met een herzien moederbord:

Technische specificaties[bewerken | brontekst bewerken]

Processor
Geheugen
Weergave
Controller
Geluid
Aansluitingen