Phoenix-Center

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Phoenix Center
Binnenaanzicht Phoenix Center
Locatie Hamburg-Harburg
Eigenaar Deutsche Euroshop AG, ECE Projektmanagement
Openingsdatum 29 september 2004
Architect Böge Lindner K2
Winkels
Oppervlakte 26.500 m²
Aantal winkels 110
Parkeergelegenheid auto parkeergarage met 1.600 parkeerplaatsen
Website

Het Phoenix Center is een winkelcentrum in de wijk Harburg in Hamburg, gelegen tussen de Moorstrasse, het Seevekanaal en het treinstation Hamburg-Harburg. Het werd op 29 september 2004 geopend en biedt plaats aan 110 winkels op een verkoopvloeroppervlakte van 26.500m². De eigenaren zijn de Deutsche EuroShop AG en ECE Projektmanagement. Het gebouwencomplex omvat daarnaast 2.400m² voor kantoren en medische praktijken en 1.600 parkeerplaatsen in een ondergrondse parkeergarage en op de parkeerdekken. Sinds maart 2016 biedt de voormalige ondergrondse parkeergarage nieuwe verkoopruimte en een Food Court.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Na de overname van de Harburger Phoenix AG door de auto-onderdelenfabrikant Continental AG en de daaropvolgende verplaatsing van de productie werd het pand in Harburg niet meer gebruikt. De laatste gebouwen werden in 2002 gesloopt, waarna het terrein verkocht werd.[1]

In 2001 werd een prijsvraag [2] uitgeschreven voor het gevelontwerp van het Phoenix Center, dat zich in de planningsfase bevond. Het winnende gevelontwerp werd vervolgens overgenomen door architectenbureau Böge Lindner K2. Het winkelcentrum is gebouwd op een voormalig fabrieksterrein. Het centrum is gebouwd door Arge Phoenix-Center uit Hamburg met Ed. Züblin AG uit Stuttgart als hoofdaannemer en Doka GmbH uit Berlijn voor de betonelementen. Het pannenbier werd geschonken in februari 2004 [3] en op 29 september 2004 werd het winkelcentrum geopend.

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

De structuur van het winkelcentrum kent drie verdiepingen en de plattegrond heeft de vorm van een parallellogram, met van de binnenkant de driehoekige vorm, ook wel bekend als het 'driehoekswinkelcentrum' [4] . Grote lichtkoepels zorgen voor daglichttoetreding in het centrum. Voor de buitenzijde is gekozen voor een glazen gevel.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]