Ping An Finance Centre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ping An International Finance Centre
平安国际金融中心
Ping An International Finance Centre
Plaats Vlag van China Shenzhen
Status in gebruik
Start bouw 2009
Opening 2017
Kenmerken
Gebruik gemengd
(commercieel en kantoor)
Hoogte constructie 599,1 m
Verdiepingen 115
Vloeroppervlak 378.600 m²
Kostprijs 1,5 miljard $ (geschat)
Partijen
Architect Kohn Pedersen Fox Associates
Eigenaar Ping An Insurance
Aannemer China State Construction Engineering Corporation
(en) Skyscraper Center-pagina
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
China

Het Ping An Finance Centre (PAFC), ook Ping An International Finance Centre of Ping An IFC (Chinees: 平安国际金融中心) is een wolkenkrabber in het central business district van de stadsprefectuur Shenzhen, China. Het gebouw heeft een hoogte van 599,1 meter en telt 115 verdiepingen boven de grond en 5 verdiepingen onder de grond. Het bouwwerk was bij zijn ingebruikname in 2017 het op drie na hoogste gebouw ter wereld.

Eigenaar en bouwheer is Ping An Insurance. Het perceel werd aangekocht in 2007. Het Amerikaans architectuurbureau Kohn Pedersen Fox Associates trad van 2008 tot 2017 op als architect met Thornton Tomasetti voor ingenieurstechnieken. Hoofdaannemer was China State Construction Engineering Corporation.

Tijdens de bouw was er in maart 2013 een incident gezien twijfel was over de inzet van minderwaardig beton gemaakt met zeezand, waarvan het chloride-ionen-gehalte het risico op corrosie verhoogt. Het gebruik van zeezand in Shenzhen bij mengen van beton was een courante praktijk en publiek geheim in de streek. Controles door het Shenzhen Housing and Construction Bureau waren evenwel bevredigend. Tijdens het onderzoek was de bouw enkele dagen stilgelegd.

De primaire functie van de toren is kantoorruimte, waaronder het hoofdkantoor van Ping An Insurance, maar er zit ook een hotel, een conferentiecentrum, een shopping mall en andere winkelruimte in. Daarnaast zijn 2 verdiepingen in gebruik als observatorium. Met een platform op 562,2 meter hoogte heeft het bouwwerk het hoogste observatieplatform in een wolkenkrabber ter wereld, hoger dan de 561,3 m van de Shanghai Tower. De vloeroppervlakte bedraagt 378.600 m² maar de wolkenkrabber heeft onderaan een elf verdiepingen hoge bredere sokkel en inclusief deze ruimte stijgt het totale vloeroppervlak tot 495.520 m². Daarnaast is er ook nog 90.000 m² oppervlakte in 5 ondergrondse verdiepingen. Het gebouw weegt 620.000 ton, en heeft acht dragende kolommen, 6 bij 3,2 m lang en breed op het onderste verdiep en 2,9 bij 1,4 m lang en breed aan de top. In de wolkenkrabber zijn 33 dubbeldeksliften.

Om van de wolkenkrabber de hoogste van China te maken, hoger dan de 632 m hoge Shanghai Tower, was voorzien boven op het bouwwerk een 60 meter hoge antenne te plaatsen. Begin 2015 werd hiervan afgezien, omwille van mogelijke impact op de vliegroutes in de zone. Ping An stelde dat het "niet nastreefde om het hoogste gebouw van China te bouwen". De plannen zijn evenwel niet definitief van de baan en de structuur in de kroon werd voorzien om de antenne alsnog op een later moment te installeren en van het Ping An IFC de hoogste wolkenkrabber van China te maken.

Van 2014 tot 2018 werd ook een tweede toren in het complex gebouwd. Deze circa 300 meter hoge zuidertoren is met een brug op de lagere verdiepingen verbonden met de hoofdtoren. In deze toren is een hotel van Hyatt gevestigd naast bijkomende kantoorruimte.

Zie de categorie Pingan International Finance Center van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.