Poleposition

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Zie Pole Position voor het computerspel.
Poleposition op de Nürburgring

Poleposition is een term uit de gemotoriseerde sporten die de beste plaats op de eerste rij bij de start van een wedstrijd aanduidt, met name de eerste plaats voor races op een gesloten circuit. Degene die van poleposition start heeft een aanzienlijk voordeel in het vervolg van de race. Hij hoeft alleen te 'verdedigen' en kan in eerste instantie rijden zonder rekening te houden met rijders voor zich (afgezien van het een ronde inhalen van anderen). Op circuits met weinig rechte stukken en veel bochten is het voordeel van een goede startpositie nog belangrijker. Een goed voorbeeld hiervan is de Grand Prix van Monaco in de Formule 1.

De term zelf is afkomstig uit de paardenraces, waar de nummer één aan de binnenkant van de baan aan de binnenste paal mag starten.

De poleposition wordt doorgaans toegekend aan de coureur die tijdens de kwalificaties de snelste rondetijd heeft gereden. Die mag dan de race starten vanaf de "pole position", de voorste startplaats op de "grid".

In sommige sporten, zoals motorcross en rallycross, is de poleposition geen vaste plaats, maar mag de winnaar van de kwalificaties zelf als eerste de beste startplaats uitzoeken.