Portaal:Afrika/Diersoort uitgelicht 11

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De chimpansee (Pan troglodytes) is een mensaap en de naaste nog levende verwant van de mens in het dierenrijk. De dwergchimpansee of bonobo (Pan paniscus) is een nauwe verwant.

De chimpansee komt voor in equatoriale bossen in Centraal- en West-Afrika, ten noorden van de rivier de Kongo. Volwassen dieren van deze soort zijn tot 1,5 m lang en wegen ongeveer 70 kg. Zij hebben lange armen die tot 2,7 m kunnen wordt uitgespreid. De armen van chimpansees zijn veel sterker dan die van de mens. Zij zijn bedekt met lang, zwart haar over het grootste deel van het lichaam en hebben een naakt gezicht met een kleur die varieert van bijna wit tot bijna zwart.

Chimpansees brengen veel tijd op de grond door. Ze maken echter in bomen hun slaapnesten. Ze lopen meestal op vier voeten en gebruiken de voetzolen en de knokkels van de handen om zich voort te bewegen. Ze kunnen ook op twee benen lopen, maar doen dit enkel voor het lopen van korte afstanden. Ze beklimmen bomen om voedsel te zoeken en om te slapen. Met hun krachtige armen kunnen ze van tak tot tak slingeren. >>Lees verder.