Portaal:Amsterdam/Amsterdam in het nieuws

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Amsterdam 200 jaar ouder dan aangenomen[brontekst bewerken]

De stad Amsterdam is tweehonderd jaar ouder dan vaak wordt aangenomen. Niet rond het jaar 1200 vestigden zich de eerste bewoners aan de monding van de Amstel, maar al omstreeks 1000.

Dat stelt historisch geograaf Chris de Bont in een proefschrift waarop hij volgende week promoveert aan de Wageningen Universiteit.

De Bont publiceerde de belangrijkste conclusies van zijn dissertatie woensdag in het maandblad Ons Amsterdam. Niet alleen is de huidige hoofdstad ouder dan historici beweren, ook zijn volgens De Bont delen van de rivieren de Amstel en de Zaan gegraven en was het IJ tussen 800 en 1000 geen rivier maar een zompige veenmassa.

Volgens de in september gepresenteerde canon van Amsterdam, waarin de hoofdstedelijke geschiedenis is vastgelegd, ontstond Amsterdam aan het begin van de dertiende eeuw.

Onzin[brontekst bewerken]

Veel beweringen van historici over de vroegste geschiedenis van Amsterdam zijn onzin, aldus De Bont, wiens proefschrift gaat over de ontginningsgeschiedenis van het gebied tussen de duinen en het Gooi.

"Dat er rond 1200 dijken langs de Amstel kwamen klopt, maar wat weinigen beseffen is dat dit pas het allerlaatste stadium was van de veenontginning", zegt de historicus in Ons Amsterdam.

De eerste ontginners trokken volgens De Bont al twee eeuwen eerder het veen in, op zoek naar een nieuw bestaan. Waarschijnlijk gingen ze naar de monding van het IJ omdat ze in de duinen en het Gooi moesten vechten om de bruikbare grond.

Omdat dit geen dagloners waren die na het werk weer teruggingen naar hun oude gebied, moeten al rond het jaar 1000 de eerste bewoners zich gevestigd hebben.

(c) ANP