Portaal:Auto/Merk uitgelicht/8

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bitter SC

Bitter is een Duitse (later Oostenrijkse) autofabrikant, welke in de jaren zeventig furore maakte met sportwagens voorzien van Opeltechniek. Geldproblemen zorgden ervoor dat deze mini-fabrikant in 1986 de deuren moest sluiten.

In 1974 startte de productie van de Diplomat CD, een reiswagen, welke tot en met 1980 in productie zou blijven. In totaal werden er 395 stuks van dit model verkocht.

Zijn opvolger, de coupé SC, werd in 1979 gepresenteerd, maar het duurde tot december 1980 voordat een eerste exemplaar werd afgeleverd aan de klant. Het ontwerp van de SC kwam van de hand van Giovanni Michelotti. Het onderstel leende de SC van de Opel Senator. Ook de sterke 6-cilinder motor werd geleend van deze Duitse alleskunner. Later, in 1984, verscheen er nog een krachtige 3,9 liter variant met aangepaste nokkenas. De totale productie van de SC kwam op zo'n 600 stuks, plus een dertigtal cabriolet uitvoeringen van dit model.

Pas in 2005 had de oorspronkelijke oprichter Erich Bitter weer voldoende financiële middelen vergaard om een doorstart te maken. Eind 2005 werden de eerste voertuigen van het model Bitter CD II afgeleverd. >> Lees verder.