Portaal:Basketbal/Artikel van de Maand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Earvin "Magic" Johnson Jr. (Lansing (Michigan), 14 augustus 1959) is een van de meest succesvolle Amerikaanse basketballers aller tijden. Hij speelde als point guard bij de Los Angeles Lakers waar hij zijn grootste successen behaalde. Samen met Larry Bird (van de Boston Celtics), wordt hij gezien als een van de exponenten die het professionele basketbal weer interessant voor de media maakte.

Hij begon zijn carrière op Everett highschool, waar hij zich al snel ontwikkelde tot een van de beste spelers van dat niveau. In het jaar 1976-1977 behoorde hij tot de McDonald's All-Americans. Ondanks dat er zich meerdere universiteiten hadden gemeld, koos hij onder grote publieke belangstelling voor zijn eigen Michigan State, waar hij de positie van zijn dromen als point guard mocht gaan vervullen. Met zijn lengte van twee meter en zes centimeter en zijn uitzonderlijke balvaardigheid, spelinzicht en passing ontwikkelde hij zich al snel samen met Larry Bird (die op dat moment uitkwam voor Indiana State) tot de beste spelers op college niveau van dat moment. In 1979 veroverde hij, ten koste van het team van Bird, het begeerde NCAA-kampioenschap in een van de grootste college veldslagen, ooit vertoond.

Later dat jaar werd hij als nummer 1 in de NBA draft gekozen door de Los Angeles Lakers, waar hij in het team van Kareem Abdul-Jabbar terecht kwam. Met zijn legendarische passing bleek hij al snel een uitstekende aanvulling te zijn in het team van de lange center Jabbar. Johnson behaalde met de Lakers 5 NBA kampioenschappen en werd hij drie keer uitgeroepen tot Most Valuable Player. (Gedurende zijn carrière in de NBA haalde hij een gemiddelde van 19.5 punten per wedstrijd, 10.1 assists per wedstrijd, 7.2 rebounds per wedstrijd en 1.7 steals per wedstrijd.)

Hij stopte met spelen in het begin van de jaren negentig, toen hij bekend maakte dat hij hiv-positief was. Hiermee heeft hij het taboe rond hiv willen doorbreken.