Portaal:Brazilië/Uitgelichte artikels/2

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De piek van Dedo de Deus in Serra dos Órgãos

Het Nationaal park Serra dos Órgãos ligt circa 55 km ten noordwesten van Rio de Janeiro, nabij Teresópolis. Het is in 1939 opgericht met als doel het oerbos en de waterbronnen in de regio te beschermen. Het beslaat een gebied van 110 km² en staat bekend om zijn onverwacht oprijzende rotspunten die tot de hoogste punten van het land behoren. De naam is waarschijnlijk afkomstig van Portugese migranten die vonden dat de groep rotstoppen leken op de orgels (órgãos) in Europese kathedralen.

Geologisch gezien zijn de rotsformaties van de Serra dos Órgãos de door erosie vrijgelegde toppen van een gigantisch lichaam van dieptegesteente. De meest geaccepteerde theorie is dat het 60 miljoen jaar geleden omhoog is gekomen gedurende aardbevingen die ervoor zorgden dat ook de Andes ontstond.

Vandaag bieden deze rotsformaties bergsporters uit de hele wereld uitstekende klim- en wandelmogelijkheden. Daarnaast zijn er ook talloze trektochtmogelijkheden.

De flora en fauna is opvallend. De kaneelplant komt hier voor en Passiflora organensis en Passiflora actinia zijn in dit gebied endemische passiebloem. De zuidelijke boommiereneter en de poema zijn enkele van de diersoorten die hier in het wild leven.