Portaal:Brazilië/Uitgelichte artikels/3

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het centrum van Curitiba

Curitiba is de hoofdstad van de staat Paraná en de grootste stad van het zuiden. De regio werd voor het eerst permanent bewoond rond 1630. Twee nederzettingen ontstonden: Nossa Senhora da Luz en Bom Jesus dos Pinhais. Zij zouden samensmelten en in 1693 mocht Nossa Senhora da Luz dos Pinhais zich een dorp noemen. Decennialang was de plaats niet meer dan een rustplaats voor gaúcho's (cowboys) en hun vee op weg van Rio Grande do Sul naar de veemarkten van São Paulo en Minas Gerais.

In 1721 werd de naam veranderd in Curitiba, een verwijzing naar de vele pijnbomen in het gebied. In 1853 werd de staat São Paulo in twee gedeeld en Curitiba, dat in 1842 stadsrechten had gekregen, werd de hoofdstad van het nieuw gevormde Paraná. Vanaf 1867 kreeg Curitiba te maken met immigratiegolven, vooral vanuit Italië, Polen, Duitsland en Oekraïne. In de tweede helft van de 20e eeuw vond een gigantische demografische groei plaats. Hierdoor ontwikkelde Curitiba zich van regionaal centrum tot een van de rijkste steden van het land.

Curitiba is een schoolvoorbeeld van goede stadsplanning. In 1996 werd Curitiba op het congres van stadsplanologen in Istanbul als de meest innoverende stad ter wereld onderscheiden. De stad is ook door de UNESCO aangewezen als modelstad voor de wederopbouw van onder andere steden in Afghanistan. Ondanks alle goede planning heeft Curitiba wel te kampen met een aantal problemen, waaronder dakloosheid en de ontwikkeling van sloppenwijken. De criminaliteit is echter relatief laag.