Portaal:Brazilië/Uitgelichte artikels/4

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De cerrado in Goiás

De cerrado is een savanneachtig gebied in het centrale westen van Brazilië dat ongeveer 20% van het grondgebied van het land beslaat. Er heerst een tropisch savanneklimaat met periodieke droogte. In het regenseizoen valt het overgrote deel van de neerslag. De rest van het jaar kent het gebied een uitgesproken droge periode. Vele van de bomen en planten hebben zich aangepast aan lange droogtes en kunnen bosbranden doorstaan.

Cerrado betekent letterlijk gekruld in het Portugees en de takken van de struiken in dit gebied vertonen vele kronkels en bochten. De cerrado kan onderverdeeld worden in vier verschillende types: campo limpo (volledig open grasland zonder bomen of struiken), campo sujo (grasland met struiken), campo cerrado (open savanne) en cerradão (gesloten savanne of overgangsvorm tussen savanne en oerwoud).

De cerrado heeft een zeer hoge biodiversiteit. Een niet te onderschatten aantal van de voorkomende vogelsoorten zijn endemisch. Zoogdieren zoals de reuzenmiereneter, het reuzengordeldier, de jaguar en de manenwolf leven in de cerrado.