Portaal:Brazilië/Uitgelichte artikels/40

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ligging van het eiland Bananal (groen) in de staat Tocantins

Bananal is een Braziliaans eiland gevormd door de twee takken van de rivier de Araguaia. Het eiland is gelegen op het grondgebied van de deelstaat Tocantins in centraal Brazilië. Bananal is het grootste riviereiland ter wereld, en tevens met een oppervlakte van 19.162 km² het op 48 na grootste eiland ter wereld, nauwelijks kleiner dan bv. Sardinië.

Het eiland ontstaan als gevolg van het fluviatiel proces van de rivier is 350 km lang en 55 km breed. De westelijke riviertak en grens van het eiland blijft de Araguaia genoemd worden, de oostelijke tak van de Araguaia en eilandgrens wordt de Javaés (Rio Javaés) genoemd.

Het noordelijk deel van het eiland, met een oppervlakte van 5.577 km² is een natuurgebied, het zuidelijk twee derden deel van het eiland is wettelijk beschermd Terras Indígenas, land voorbehouden aan de oorspronkelijke autochtone bevolking van Brazilië, de povos indígenas. Er leven vier stammen op het eiland, Javaés, Karajá, Ava-Canoeiro en Tuxá, verspreid over zestien aldeias of dorpen.

Ten noorden van het eiland, bij de samenvloeiing van de takken van de Araguaia is in de rivierdelta van de Javaés het unieke natuurgebied Cantão ontstaan.