Portaal:Dagelijks leven/Uitgelichtdagelijksleven/13

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wikipediaan aan de afwas

Door de afwas te doen wordt het vuile serviesgoed en bestek schoongemaakt. Dat we daarbij een afwasteil gebruiken heeft te maken met het feit dat de gootstenen vroeger heel groot waren, om er bijvoorbeeld kleding in te wassen.

Met de hand afwassen geschiedt als volgt: Eerst wordt de afwas enigszins voorgesorteerd. De voedselresten worden van borden, pannen en schalen verwijderd. Traditioneel gebeurt het afwassen op een bepaalde volgorde, het minst vuile servies eerst, dat wil zeggen de glazen en bekers, daarna in volgorde van vervuiling de borden, het bestek en de pannen.

Sommige mensen spoelen de afwas eerst voor onder stromend water, voordat ze het met afwasmiddel afwassen. Er wordt zo heet mogelijk water gebruikt, omdat daarmee het afwassen beter geschiedt. Elk af te wassen voorwerp wordt met de ene hand volledig ondergedompeld, met de andere hand schoongeborsteld. Indien nodig worden aangekoekte voedselresten met een schuurspons verwijderd. In enkele gevallen is het moeilijk om vlekken te verwijderen, bijvoorbeeld theeaanslag. Een klein beetje bleekwater kan dat verhelpen, dit moet echter goed worden nagespoeld. Sommige mensen spoelen de afwas na, zodat zeepresten worden verwijderd, voordat de afwas wordt afgedroogd.